Lijstje met 10x inspiratie rondom ijs | Inspiratie voor een lange warme horecazomer

29-3-2021

  • Mochi-ice-cream
  • Ijsmanschap Amsterdam - popsicles bar
  • Chimney with ice cream by Good Food
  • Ice cream served with your coffee
  • Taiyaki - Fish waffle with ice cream

Wat wordt populair deze zomer op het gebied van ijs? De afgelopen periode zagen we dat comfort food het heel goed gedaan heeft in de afhaal- en bezorgmarkt en dat ook Jonnie en Thérèse Boer afgelopen week (19 maart) weer zijn begonnen met inroom dining met een menu van 6 klassiekers van de afgelopen 30 jaar Librije.  Wil dat zeggen dat we deze zomer vooral trek hebben in de klassieke ijssmaken? Wij denken wel dat deze favoriet blijven, denk aan een heerlijk bolletje vanille of hazelnoot ijs of chocolade… en je kunt niet wachten tot het warm genoeg is, toch? IJsbereider Rob Kok van IJspaleis Driehuis bedacht in 2016 een oplossing voor twijfelende gasten, het ‘euh-ijs’! Erg leuk, alhoewel wij denken dat we wel weten welke smaak we als eerste willen proeven!

Maar er zijn steeds meer soorten ijs die in de belangstelling komen, zoals het Japanse Mochi ijs, ijs in gerechten zoals ijs gemaakt van pickles en zo zijn er nog wel wat soorten waarmee we je willen inspireren! Hieronder een lijstje met 10x inspiratie rondom ijs!

1. Mochi  

Voor het Japanse gerecht mochi-ijs wordt mochideeg, een plakkerig zoet deeg gemaakt van Japanse kleefrijst, uitgerekt of -gerold en om bolletjes ijs gewikkeld. Het is zowel een verkoelend dessert als een zomerse verwennerij in Japan. Alhoewel wij het al in 2017 gespot hebben bij Whole Foods Markets wordt het langzamerhand steeds populairder in Nederland. Het leuke is dat het een kleine hoeveelheid is en dat je dus meerdere smaken kunt proeven, bij Whole Foods werd het in een counter verkocht.

Ondertussen is het in Nederland ook te koop bij diverse groothandels zoals Asian Food Lovers.

2. Hartig, zuur of pickled ijs 

Lucky Pickle Dumpling Co. in New York is erg creatief bezig met komkommer. Wat te denken van softijs met augurkensmaak? De nieuwe hotspot is bedacht door hetzelfde team dat ook achter Jakobs Pickles zit, een restaurant gelegen in NYC’s Upper West Side op Amsterdam Avenue. Het ijs hebben we indertijd geproefd en zeker niet lekker gevonden. Toch hebben we het later nog wel eens gemaakt en een kleine hoeveelheid geserveerd bij een rundercarpaccio en dan smaakt het top! Zo worden er bij diverse restaurants hartige ijssoorten geserveerd bij gerechten. Denk aan ijs van kruiden, mosterd enzovoorts.

3. Veganistisch ijs 

Je kunt er bijna niet meer om heen! In zomer 2019 schreven wij over een pop-up vegan ijssalon van JuiceBrothers x van Leeuwen. Sinds 2017 is Van Leeuwen Ice Cream dat in New York en Los Angeles tal van vestigingen heeft, een samenwerking met JuiceBrothers gestart. JuiceBrothers heeft ondertussen 8 vestigingen in Nederland en een vestiging in New York en Memphis. Tegenwoordig heeft elke zichzelf respecterende ijssalon wel een veganistische variant vaak gemaakt met een alternatieve room zoals bijvoorbeeld van kokos. Eén van de bekendere soorten is het ijs van Professor Grundschnabel waarover wij al in 2012 schreven!

4. Organic ice cream popsicles | No guilt, just pleasure 

Een mooi voorbeeld hiervan is IJschmanschap in Amsterdam, ook hierover schreven wij in 2016. Deze popsicle ijsbar maakt 100% biologische ijsjes. Zij bieden hun klanten een heerlijk, schuldvrij ijsje aan!   

Steeds duidelijker wordt dat overgewicht niet goed is voor je! Dus is er een steeds groter groeiende groep die op zoek gaat naar producten waarvan ze zonder schuldgevoel kunnen genieten. Zeker deze zomer waarin het gezondheidseffect van de coronacrisis nog vers in ons geheugen staat en we massaal meer bewegen, zal ook de vraag naar suikervrij ijs stijgen. Blijft natuurlijk dat we beter ‘met mate’ kunnen genieten van wat we echt lekker vinden en wat met mooie producten is gemaakt!

5. Creatief doet het goed op TikTok en Instagram| Waarom geen ijshoorntje in de vorm van een tulp? 

We hebben het in het verleden al heel vaak geschreven over bijzondere ijscombinaties zoals een warm brood met ijs bij Capri in Rotterdam en ijs geserveerd in croissants bij Churned Creamery.  Maar ook de donut ijshoorntjes die Chimney’s werden genoemd van Bakkerij ‘Good Food’ uit Praag waren erg Instagrammable. Zeker ook TikTok waardig zijn de Japanse ijsjes die geserveerd worden in een cakeje in visvorm (bij Taiyaki in New York) en de ijsjes geserveerd in een wolk van suikerspin bij The Milk Train Cafe in Londen. In 2016 heeft zelfs Baskin-Robbins zich gewaagd aan ijs geserveerd in een donut!

Blijft een gaaf idee om met oublie deeg een tulpmodel ijshoorntje te maken of een schaaltje in de vorm van een klomp! Of je eigen lokale bijzonderheden, het blijft het goed doen op Instagram en TikTok en Generatie Z wil je graag in een rij voor je zaak hebben staan deze zomer!  

6. Je kunt ook beeldhouwen met ijs 

Of iets namaken! Een mooi voorbeeld blijft ‘What a melon ice cream’ van Dominique Ansel. Een schijf watermeloen gemaakt van ijs! Wat kan jij namaken van ijs?

7. Gave manieren om koffie te serveren in combinatie met ijs of net anders 

In 2016 was #coffeeinacone een hype-je op Instagram maar het blijft natuurlijk een bijzondere manier om koffie te serveren! En reken er maar op dat dit soort gekkigheden het goed doen op je sociale mediakanalen. In 2017 hadden we in Amsterdam zelfs een pop-up van ‘The Cone Masters’ met #coffeeinacone in diverse smaken. Nu schijnt Generatie Z niet zo gek te zijn op de bitterheid van bijvoorbeeld espresso die hiervoor wordt gebruikt, maar je kunt natuurlijk als ijssalon ook heel gaaf mini hoorntjes met een minibolletje ijs bij je koffie serveren, blijft het mooiste koekje bij de koffie! Maar je kunt deze minihoorntjes met ijs ook verkopen! Voor kleinere kinderen, aan mensen die graag genieten van een kleiner portie, of verzin het maar.

8. Freakshakes en taarten-shakes 

Als er iets snel is gegaan is het de ijstrend freakshakes! We schreven erover in februari 2017 en die zomer stond het al op menige kaart van ijssalons. En alhoewel het een caloriebom is, zien we het nog steeds regelmatig terug op de sociale media! Wat wij in Nederland nog steeds niet hebben gespot is de taartenshake! Terwijl dit natuurlijk een gave shake is om vanuit een bakkerij te serveren. Een punt taart, een flinke bol ijs en shaken. Wij hebben het indertijd gemaakt op kantoor en de meeste collega’s vonden het zelfs erg lekker.

9. IJs met alcohol combineren | cocktailsmaken, bier & ijs nozem-ijs 

We schreven er in 2017 al over, ijs combineren met alcohol. We hadden toen net The Tipsy Scoop Barlour (een woordspeling van bar en parlour) gespot in New York. Ondertussen zijn er diverse partijen die ijs en alcohol combineren. Zelfs gin tonic en bellini ijsjes, een Radler ijsje van Bavaria of een Liefmans ijsje van ijssalon Bon Appetit in Breda! Lokaal werd hier zelfs op ingespeeld: Bezoekers van de Zwarte Cross konden in 2017 een pitstop maken bij ’t Noorden in Aalten. Het partycentrum en pannenkoekhuis ligt op de route van het festival en organiseerden een ‘Zwarte Cross week’. In samenwerking met IJsboerderij ’t Olde Pietepol ontwikkelde zijn Nozem ijs! Gebaseerd op het populaire Zwarte Cross drankje ‘Nozem Oil’.

10. Hoe bereid je het ijs?

Ook hiervan zijn er veel voorbeelden: moleculair ijs gemaakt in stikstof, ijs gemaakt op een teppanyaki. Je kunt zelfs in je ijssalon live ijs maken met een gelato machine.

Website: Horeca Trends

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.