Langzaam smeltend ijs

6-11-2015

Schotse wetenschappers hebben een natuurlijk proteïne, BslA (Biofilm surface level A) ontdekt dat er voor zorgt dat ijs minder snel smelt bij warme temperaturen.

Voordelen van langzaam smeltend ijs

Door deze nieuwe uitvinding kunnen we, over enkele zomers, relaxed een ijsje eten zonder plakkerige vingers. In een gezamenlijke studie van de universiteiten van Dundee en Edinburgh is dit in de natuur voorkomende proteïne, BslA (Biofilm surface level A), ontdekt. Als dit proteïne wordt toegevoegd aan het ijs bind het de lucht, het vet en het water in het ijs waardoor het minder snel smelt. Daarnaast heeft de natuurlijke proteïne BslA nog meer voordelen. De proteïne voorkomt kristalvorming waardoor het ijs een meer vloeibare consistentie krijgt. Doordat het ijs met deze proteïne beter bindt is het ook mogelijk om ijs met minder verzadigde vetten en dus calorieën te maken.

Doordat je met deze proteïne de hoeveelheid verzadigde vetten kunt verlagen, zou het ook gebruikt kunnen worden in andere producten, denk bijvoorbeeld aan chocolade mousse en mayonaise. De smaak wordt niet door de proteïne beïnvloed. De proteïne komt nu voor in het Japanse ontbijtgerecht natto, dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen.

Nog niet op de markt

Het langzaam smeltende ijs is nog niet op de markt, dit gaat nog 3 tot 5 jaar duren. Dus in 2020 genieten we vast allemaal van langzaam smeltend ijs!

Bron: Cool Things

Website: University of Dundee

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.