Kerst inspiratie 2018

26-9-2018

  • Claridge´s Christmas Tree by Karl LagerfeldClaridge´s Christmas Tree by Karl Lagerfeld

We krijgen al weer volop nieuwsbrieven binnen met aankondigingen voor kerstdiners, tijd voor wat kerst inspiratie. We hebben wat top ideeën van horecaondernemers uit binnen- en buitenland op een rijtje gezet. Geef jij al een feest rondom de ‘Tree Lighting ceremony’? Of hang jij bestek of kerstballen met drank erin in je kerstboom? Verleid jij jouw gasten om met de kerstdagen foto’s van jouw restaurant of hotel te delen via Instagram, met andere woorden is jouw bedrijf ‘Instagrammable’? Veel leesplezier en succes met het voorbereiden van uw kerstdiners!

Tree lighting ceremony

De tree lighting ceremony wordt met name in Engeland en Amerika veel gevierd door hotels. Het evenement symboliseert het begin van de feestdagen en vindt plaats op de eerste dag dat de kerstverlichting aangaat. Sommige hotels maken er een terugkerend evenement van en hangen hier vaak een ‘goed doel’ aan. Veel mensen kijken uit naar de kerstperiode en je kunt hier natuurlijk een leuk feest van maken in begin december. Als je hebt samengewerkt met lokale ontwerpers, bloemenzaken of tuincentra is het helemaal leuk om een feestje te bouwen rondom het moment dat de lichtjes aangaan. We hebben onder andere voorbeelden vanuit New York op onze website staan maar ook uit Londen waar dit altijd uitgebreid wordt gevierd in het Claridge Hotel. Zelfs het Nederlandse Amstel hotel heeft in zowel in 2016 als 2017 een ‘tree lighting ceremony’ gehouden.

Samenwerken

Samenwerken met lokale ontwerpers of beroemdheden uit je eigen stad om hen bijvoorbeeld de kerstboom te laten versieren kan free publicity opleveren. Natuurlijk moet dit met een feestje, eventueel een ‘Tree Lighting Ceremony’ worden gevierd en vergeet dan niet hier de lokale pers voor uit te nodigen! Het Claridge hotel in Londen heeft een archief gepubliceerd met daarin alle kerstbomen die ze in de loop van de jaren hebben laten ontwerpen door bekende ontwerpers. Zo hebben ze al enkele jaren samen gewerkt met Dolce & Gabbana en ontwierp Karl Lagerfeld het afgelopen jaar de boom. Leuk om een kijkje in te nemen!

Being Instagrammable

´Being instagrammable´ is tegenwoordig ook helemaal hip. Maak hiervan gebruik door bijvoorbeeld een gedecoreerde ‘wall’ te plaatsen, een romantisch versierde boog, of een bankje voor de kerstboom waar gasten voor kunnen poseren om vervolgens de foto online te plaatsen en jouw hotel erin te taggen. Een ander idee is om samen te werken met een fotograaf die bijvoorbeeld gelijk een plaatje schiet zodra de mensen binnenkomen in combinatie met de prachtig versierde boom. Zo zullen mensen de boom nooit meer vergeten en ook je hotel niet!

Kerst inspiratie voor het kerstdiner

We moeten weer gaan nadenken over het kerstdiner. Waar half Nederland kiest voor een traditionele gourmetsessie is het ook voor veel koks het perfecte moment om zich uit te sloven met een diner. Een beetje inspiratie voor een ‘Instagrammable gerecht’: glitterjus wat vorig jaar geserveerd werd bij The Fox Under The Hill Hungry Horse pub in Engeland. We hebben trouwens ook glitter bier, cocktails en bubbels gespot de afgelopen jaren. Verder zijn de ‘Irish Coffee Liquor with White Chocolate Caramel’ en de ‘Espresso Martini’ popcorn van Joe & Seph’s leuk om te serveren bij de kerstborrel. Je kunt er ook voor kiezen om je cocktail in een kerstbal te serveren, zeker als je het dan ook nog inpakt als cadeautje heb je een simpel en lekker cadeautje voor je gasten.

Versiering voor in de kerstboom

Zoals het klassieke liedje gaat, ‘Christmas time, whisky and wine!’ … of zo iets! Kerstmis nadert snel en The Lakes Distillery gaf afgelopen kerst een bijzonder tintje met Whisky kerstballen. Kerstballen met drank voor in de kerstboom en om na het kerstdiner op te drinken! Ook Jajem heeft deze kerstballen in Nederland aangeboden vorig jaar! Een leuke manier om drankjes in kerstballen te serveren in bars en restaurants rondom de kerstdagen! Verder (goud bespoten) bestek of mosselschelpen een leuke toevoeging voor in de boom. De bijzondere kerstactie van Bagels & Beans uit 2016 kan ook niet missen. Bij bezoek krijgen de gasten een sticker om zo het eventuele muntgeld aan de kartonnen kerstboom te plakken. Het opgeleverde geld werd gedoneerd aan Warchild. Je kunt bijna alles in de kerstboom hangen, we hebben in Amerika zelfs pizzadozen als versiering in de kerstboom gespot.

Zorg dat je kerstevenement er uitspringt

Een kerstevenement organiseren is een mooie manier om ruim voor de kerst met een gezellige actie extra omzet te genereren. Daarnaast verleng je de festiviteiten rondom de kerstdagen. Win/win voor zowel de deelnemers als de ondernemer! Een goed voorbeeld hiervan is de Kerstmiddag in Hengelo waar de inwoners rond de middag met vrienden, familie en kennissen afspreken in de verschillende horecazaken om gewoonweg samen te zijn. Natuurlijk wordt daar ook een glas bier of andere alcoholische versnapering bij gedronken. Ook in Tilburg is vorige jaren op de Korte Heuvel een succesvolle foute truien vrijdagmiddagborrel georganiseerd waar honderden mensen op af kwamen. Hiermee konden de mensen de kerstvakantie inluiden en alvast vooruit blikken op de feestdagen.

Ook bijzonder

Het Conservatorium Hotel in Amsterdam creëerde een speciale kerstsfeer in en rondom het hotel afgelopen jaar. Het hotel maakte gebruik van een adventskalender! Het hotel gaf 24 prijzen weg, één voor elke dag van de advent. Het deelnemen was gemakkelijk, gewoon het juiste antwoord op het Nederlandse element geven dat verborgen zat achter de 24 venstertjes, elke dag weer. Als je hen volgde op Instagram, kreeg je daarop elke dag aanwijzingen. Iedereen kon meedoen en maakte elke dag kans op prijzen.

In 2010 tijdens de Londense restaurantwerken transformeerde het bekende Londen Eye tijdelijk in een culinair hoogtepunt tijdens de feestdagen. Elf topchefs waaronder Gordon Ramsay en Boulud zetten hun lekkerste gerechten klaar in één van de capsules van het gigantische reuzenrad. De gasten kregen een vier gangen diner geserveerd, één gang voor elke ronde van het reuzenrad. De kosten voor een tafel van tien bedroegen 10.000,- euro, waarvan een deel naar een goede doel ging.

Geurmarketing | Ontgeuren en een eigen geurmerk gebruiken

Afgelopen week was ik een kopje koffie aan het drinken in een bakkerij annex lunchroom, een taartje erbij hoefde niet van mijn moeder omdat het vaag rook naar aangebrande appeltaart. Tja sommige oudere mensen hebben nog steeds een geweldig neus. Op zo’n moment kan geurmarketing een oplossing zijn. Maar ook om onaangename alcoholgeur te voorkomen, die door morsen vaak in het houtwerk of de vloeren trekt en waarvan de geur niet meer door het rookverbod wordt geneutraliseerd. Of de onaangename geur van een frituurlucht! Groter probleem, als straks iedereen voor je pand staat de roken moeten je gasten snel die geur waarmee ze binnenkomen vergeten! Allemaal situaties waarin geurmarketing een rol kan spelen. Steeds meer ondernemers zien de meerwaarde van geurbeleving in horeca. Met een geursysteem vervang je ongewenste geuren door een prettige geur waardoor je gasten de omgeving prettiger ervaren. Vooral in het geval van een bar gaat het om het verdoezelen van onaangename geuren maar daarnaast kan er door grotere bedrijven natuurlijk ook geprobeerd worden aan upselling te doen… Van een lekkere broodgeur krijgt je trek toch?

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.