Kerstmiddag is Hengelo’s hoogtepunt van het jaar!

15-12-2015

Bram Kosterink blogt over ‘Kerstmiddag’ een traditie uit zijn geboortestreek Twente, die horecaondernemers in andere steden kan inspireren.

De meeste trends worden sinds jaar en dag voornamelijk getest en uitgerold in de Randstad. Dit was ook één van de opmerking die ik vorige week dinsdag kreeg tijdens een trendpresentaties. Deze opmerking zette mij aan het denken, welk gaaf succesvol initiatief is er afkomstig uit mijn geboortestreek Twente? Het eerste wat in mijn opkwam is kerstmiddag! Geen kerstavond, kerstdiner, eerste of tweede kerstdag, nee kerstmiddag. Sinds enkele jaren een succesvolle traditie in Hengelo. Ooit werd dit initiatief uitgerold door een horecaondernemer in de binnenstad en al snel volgden er meer horecazaken. Inmiddels doet zo’n beetje de hele binnenstad mee aan dit fenomeen.

Kerstmiddag is voor de Hengeloër één van de feestjes waar elk jaar naar wordt uitgekeken. Uitgevlogen studenten, geëmigreerde Tukkers komen er speciaal voor terug! Weken van tevoren worden er toegangskaarten verkocht door de verschillende horecazaken. Prijzen schommelen rond de € 15,=, bij de één is dit alleen de toegang, bij de ander krijg je er ook consumptiebonnen voor.

Kerstmiddag

Wat houdt kerstmiddag in? Vanaf ’s ochtends een uurtje of tien beginnen de echte diehards zich te verzamelen, de rest komt wat later. Er wordt dan met familie, vrienden en kennissen afgesproken in de verschillende horecazaken om gewoonweg samen te zijn. Natuurlijk wordt daar ook een glas bier of andere alcoholische versnapering bij gedronken. Na veel zang, dans en gesprekken begeven de, meestal beschonken, feestvierders zich tegen een uur of vier/vijf richting huis (het feest duurt tot acht uur). Snel even opfrissen, middagdutje of nog een goed glas bier en dan kan kerstavond beginnen.

Jaarlijks komen er zo’n 20.000 tot 25.000 feestvierders richting het centrum van Hengelo, een waar succes! De kracht van dit feest zit hem in het maatschappelijke draagvlak, zo’n beetje iedere Hengeloër doet er aan mee en dus ook de horecaondernemers. Benieuwd als horecaondernemer hoe zo’n feest er aan toe gaat, 24 december bent u van harte welkom in Hengelo. Ik sta overigens in café ’t Uurwerk als u op zoek bent naar een ‘goed’ gesprek. ^Bram Kosterink

RTV Oost maakte een regenachtige sfeerimpressie in 2013 van het evenement. Deze kun je hier bekijken.

Website: Van Spronsen & Partners horeca - advies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.