Duurzaam snacken | Duurzaamheid in de fastfoodbranche

3-1-2023

  • Vegan Fried Chick*n - Now available at AHVegan Fried Chick*n - Now available at AH
  • Vegan Fried Chick*n - Now available at AHVegan Fried Chick*n - Now available at AH
  • The Ketchup Project - 3 flavoursThe Ketchup Project - 3 flavours
  • Chipotle is piloting new technologies in its restaurants to deliver precise forecasting, optimal quality, and increased convenience for digital guests.Chipotle is piloting new technologies in its restaurants to deliver precise forecasting, optimal quality, and increased convenience for digital guests.
  • Wild and The Moon AmsterdamWild and The Moon Amsterdam
  • Wild and The Moon AmsterdamWild and The Moon Amsterdam
  • Der Wegweiser - Hans im GlückDer Wegweiser - Hans im Glück
  • Savor EatSavor Eat
  • Savor EatSavor Eat

Een lijstje met voorbeelden van duurzame initiatieven in de fastfoodbranche. Van kleine initiatieven zoals de duurzame ketchup van The Ketchup Fabriek tot ketens die hun identiteit hier omheen hebben ontwikkeld zoals HoneyBee Burger in Amerika en in ons land bijvoorbeeld Pomms’ Rotterdam en natuurlijk de Vegan Junk Food Bar. De duurzame initiatieven variëren van het inzetten van nieuwe tech tot klimaat neutrale burgers en fastfood merken met alleen een vegan assortiment.

Met #VeganJanuary, #TryJanuary en het belang van duurzaamheid als thema’s voor 2023, een lijstje met concepten die zeker het proberen waard zijn! En zoals je zult lezen staan sommige voorbeelden al lange tijd op onze website, wij snappen dan ook niet dat de grote partijen (zoals The Crown, The Clown en The Colonel) hier nog niet veel verder mee zijn.

Leestijd: 3 minuten

Pomms’ Rotterdam

Pomms’ Rotterdam is een snackbar met friet, bitterballen en kroketten. Alles wordt vers gemaakt met zoveel mogelijk duurzame ingrediënten. De kroketten worden volgens eigen recept gemaakt en de friet dagelijks vers gesneden. Ze vermelden altijd het aardappelras dat die dag gebruikt word voor de friet. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van hun filosofie, hiervoor doen ze een aantal verschillende dingen naast het zoveel mogelijk biologische aanbod. Ze hebben bijvoorbeeld hun eigen milieuvriendelijke verpakkingslijn, duurzame bedrijfskleding, energiezuinige apparaten, LED-verlichting en ze scheiden afval. Daarnaast gebruiken ze plantaardige olie om te frituren die na gebruik wordt verwerkt tot bio-brandstof. Een hoop duurzame initiatieven!

VFC | Vegan Fried Chick*n nu te koop bij AH

Een paar weken geleden zijn we langs geweest bij de pop-up bar van VFC. We schreven eerder over de lancering van dit vegan merk in Engeland. VFC verkoopt een vegan variant op de gefrituurde kip. De ‘kip’ wordt gemaakt van tarwe-eiwit en heeft een coating van gebakken en krokante maïsvlokken. De snacks zijn een bron van eiwitten en vezels en laag in verzadigd vet. De snacks produceren driekwart minder uitstoot dan echte kip. Naast dat dit dus al een stuk duurzamer is gebruiken ze duurzame, herbruikbare en recyclebare verpakkingen. Als ethisch bedrijf is het belangrijk voor VFC om goed te doen en goed te smaken. Ze hebben Mondra een audit laten uitvoeren om uit te zoeken hoe VFC presteert tegenover traditionele gebakken kip. Zo hebben zij gram voor gram ontdekt dat VFC op elke milieu metriek beter is voor de planeet. Sinds kort zijn de producten Chick’n Fillets, Popcorn Chick’n en Chick*n Tenders te koop bij AH. Meer over VFC en het onderzoek van Mondra vind je op hun website, link in de titel. Wij vonden het erg lekker!

MAX Burgers

Max Burgers bestaat al sinds 1968 en is de oudste fastfood keten van Zweden. Sinds 2018 zijn hun burgers ‘klimaat-positief’. Dit doen ze door actie te ondernemen op drie verschillende manieren. Als eerste meten ze 100% van hun productemissies en nemen daarbij broeikasgasemissies mee in hun berekeningen. Ten tweede verminderen ze hun uitstoot, er word continu nagedacht over nieuwe oplossingen voor het verminderen van de uitstoot. Ten derde vangen ze ten minste 110% van de uitstoot op door bomen te planten die kooldioxide uit de atmosfeer absorberen en opslaan terwijl ze groeien. Meer informatie staat op hun website, link in de titel. Zij volgen de lijnen van de standaard voor CO2 neutraliteit ISO 14021. Hierover schreven we al ruim 4 jaar geleden.

Chipotle test geavanceerde technologie om de ervaring van werknemers en gasten te verbeteren 

Chipotle Mexican Grill kondigde eind september aan dat het geavanceerde technologieën gaat testen om de ervaring van medewerkers en gasten te verbeteren door de werkzaamheden te stroomlijnen en wrijving te verminderen. Het bedrijf is onlangs begonnen met het testen van twee nieuwe technologieën in zijn restaurants om nauwkeurige voorspellingen, optimale kwaliteit en meer gemak aan digitale gasten te leveren. Dit doen ze met een nieuw keuken management systeem dat kook- en ingrediëntvoorspellingen doet op basis van de vraag. Dit systeem moet de versheid van producten optimaliseren en voedselverspilling minimaliseren. Het bedrijf test tegelijkertijd geavanceerde locatie-gebaseerde technologie om de app-functionaliteit te verbeteren en gasten een naadloze, handige ervaring te bieden. Daarnaast is Chippy, Chipotle’s autonome keukenhulp van Miso Robotics die eerder dit jaar werd geïntroduceerd overgegaan naar de volgende testfase van operationele tests. Meer informatie over deze initiatieven vind je in hun persbericht, link in de titel. Wij zijn benieuwd wanneer een soortgelijke geavanceerde technologie als Chippy Nederland bereikt! Daarnaast schreven we in 2021 ook over de test met plant-based chorizo bij Chipotle.

Honeybee Burger

Veel restaurants en ketens hebben tegenwoordig een ruim assortiment aan vega en vegan gerechten. Maar volledig plantaardige ketens, zoals bijvoorbeeld ‘Plant Power Fast Food’ en HoneyBee Burger zien we nog niet vaak. Hier in Nederland kennen we de Vegan Junk Food Bar die ondertussen ook vestigingen in Keulen en Barcelona heeft. Van hun beroemde cheeseburger tot hun softijs hoorntjes, alles op hun menu is bereid met plantaardige ingrediënten. Ze houden verder ook rekening met mensen die minder soja willen eten of bijvoorbeeld allergisch zijn voor pinda’s, door alternatieven hiervoor aan te bieden. We schreven eerder over HoneyBee Burger, link in de titel. Hun eerste vestiging opende in Californië en ondertussen hebben ze ook een vestiging in New York.

SavorEat | Gepersonaliseerde plantaardige 3D geprinte hamburger

SavorEat is een foodtechbedrijf uit Israël. We hebben dit bedrijf eind 2021 gespot in artikelen over hun robot-chef, die aan de markt werd gepresenteerd in samenwerking met de Israëlische hamburgerketen Burgus Burger Bar. De robot chef van SavorEat is een technologische oplossing om vleesalternatieven digitaal te maken van non-GMO plantaardige eiwitten, naar individuele smaak. Ze richten zich op de behoeften van de consument en stellen het individu centraal. Zo kan de klant via de app doorgeven hoeveel vet en proteïne er in de burger moet komen. Meer over Savor Eats in de link in de titel. Aangezien we ons afvroegen wanneer dit soort systemen echt gebruikt gaan worden hebben we op hun website gecheckt hoe het daarmee staat. Recent is het systeem geshowd op Israël’s Food Tech 2022 show. En in Israël staat het systeem in sommige cafetaria van high-tech kantoren, dit in samenwerking met the Yarzin-Sella catering company. Wij zijn benieuwd wanneer deze robot in Nederland zijn kunsten zal laten zien.

Wild & The Moon | Paris, Dubai, Abu Dhabi en Amsterdam

In januari 2022 opende Wild & The Moon op de Van Woustraat in Amsterdam (link naar artikeltje in de titel) en eind van dit jaar is er ook een vestiging geopend op de Zuidas. Het is een iconisch Frans food concept met een 100% vegan en glutenvrij assortiment. Ze hebben ondertussen 10 vestigingen in Paris, 3 in Dubai en Abu Dhabi. De menukaart is 100% plant-based en 100% glutenvrij: van de juices, super bowls, soepen en salades tot de desserts en snacks. Alle producten zijn homemade en gemaakt van wilde, biologische, lokale en pure ingrediënten. Er worden in hun producten geen geraffineerde suikers toegevoegd of chemische stoffen of GMO’s, en er worden geen gluten en geen melk gebruikt.

The Ketchup Project

Als je het ons vraagt dan hoort ketchup op een goede burger. Ook daar vonden we een duurzaam, eerlijk product voor, The Ketchup Project. Meer dan 50% van de groente- en fruitoogsten in Kenia wordt weggegooid vanwege onstabiele verkoopmarkten. Om afval en verliezen na de oogst te verminderen, ontwikkelt The Ketchup Project lokale hubs om tomaten en mango’s te drogen om de houdbaarheid van het fruit met 1,5 jaar te verlengen en zo de volledige oogst te benutten. Het project kent nu drie smaken ketchup, die samen met Michelinsterrenchef Mohsine Korich zijn ontwikkeld: tomatenketchup, mangoketchup en smokey ketchup. De ketchup is te koop bij (web)winkels als Picnic, Bidfood en Instock Market, is te proeven bij verschillende horecagelegenheden in Nederland en is onderdeel van de HelloFresh maaltijdboxen. Het is een duurzaam, gezond en eerlijk alternatief voor de gangbare ketchups in Nederland, die vaak milieu- en mensonvriendelijk in China worden geproduceerd. Heb jij ‘m al geproefd?

Hans im Glück

We schreven ook al eerder over Hans im Glück, een burgerrestaurant in Duitsland (link in de titel). Sinds hun opening in 2010 zijn ze pionier in de branche op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben ze een ruim assortiment aan vegetarische en veganistische gerechten, een hamburger met insectenpaté en afbreekbare drinkrietjes. Naast dit serveren ze ook al enige tijd de WEGWEISER, hun klimaat neutrale burger. Het is een vegetarische burger gemaakt van falafel en wordt geserveerd op een briochebroodje met verschillende groenten en saus. Meer hierover vindt je op hun website.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.