Vegan Fried Chick*n gelanceerd in het VK

11-1-2021

  • Vegan Fried Chick*n
  • Vegan Fried Chick*n
  • Matthew Glover and Adam Lyons from Vegan Fried Chick*n

Mooie slogan heeft het onlangs gelanceerde merk VFC: “Thanks colonel, we’ll take it from here”. VFC staat voor Vegan Fried Chick*n en is ontwikkeld door Matthew Glover – één van de oprichters van Veganuary. Hij en chef/restauranteigenaar Adam Lyons creëerden bites ofwel nuggets en filets gemaakt van tarwemeel, deze zijn soja- en notenvrij. Het ziet er hetzelfde uit, smaakt vergelijkbaar en je trekt uit elkaar zoals je gewend bent van kip, maar VFC is 100% plantaardig. Het is gemaakt voor vleeseters en geschikt voor veganisten.

Veganuary aan de basis van Vegan Fried Chick*n

Matthew Glover, een zakenman uit York, richtte in 2014 samen met zijn vrouw Jane Land Veganuary op. Nu die campagne wereldwijd aandacht krijgt en zijn investeringsfonds heeft geholpen bij het lanceren van talloze succesvolle veganistische voedingsbedrijven, waaronder THIS en The Mighty Pea, stort Glover zich nu vol overgave op het helpen van ‘de grootste slachtoffers van het bio-landbouwsysteem’ –  de kippen. Samen met Adam Lyons, chef-kok en restauranthouder uit York, lanceerde Glover recent het gedurfde, edgy, Vegan Fried Chick*n-bedrijf, in kort VFC. In zijn restaurant Source, serveerde Lyons veganistische maaltijden naast vlees, vis en vegetarische opties. ‘Onder de veganistische gerechten op de kaart bevond zich de beste veganistische kip die ik ooit heb geproefd’, zegt Glover. Hij dacht dat als mensen het gewoon probeerden, ze zouden beseffen dat intensieve landbouw en het slachten van dieren niet nodig zijn om de smaak en textuur van vlees te krijgen.

Activisme loopt als een rode draad dwars door de branding van VFC. De gewaagde verpakking bevat gestileerde graffiti en campagneberichten, terwijl op hun website een video wordt getoond waarin een bezoek wordt gebracht aan een kippenstal. Zelfs de missieverklaring van het bedrijf* is gebaseerd op de geschiedenis van bewegingen voor rechtvaardigheid, maar er wordt niet met vingers gewezen. Positiviteit, humor en heerlijk feel-good voedsel vormen de kern van het bedrijf.

“Ik ben een zakenman die activist is geworden”, legt Glover uit, “en VFC is echt een huwelijk van de twee. Er zijn veel manieren om onrechtvaardige systemen te ontmantelen en we willen dat VFC deel uitmaakt van de beweging die voorgoed een einde maakt aan de bio-industrie, dat is de ambitie. Billboards zijn geboekt; online advertenties zijn klaar voor gebruik. Ze zijn druk bezig om de hoeveelheden op te schalen en zijn nu alleen online verkrijgbaar. Maar Glover en Lyons hebben een verkoopdirecteur aangesteld met het uitdrukkelijke doel om de producten zo snel mogelijk in de winkelstraat te krijgen. Het bereiken van een vergelijkbare prijs als die van dierlijke kip is een ander belangrijk punt, maar hun doel is om het uiteindelijk goedkoper te maken. “We maken geen grapjes”, aldus Lyons. “We hebben een fantastisch product ontwikkeld dat eruitziet, kookt en smaakt als kip, we hebben een ambitieus team aangesteld en we zijn klaar om onze rol te spelen bij het legen van die kippenschuren. Dat is wat ons drijft.” VFC is beschikbaar op hun website. De beschikbare producten zijn:

  • Bites & Fries, met een pittige barbecuesaus (originele smaak; of pittig)
  • VFC Bites (origineel; of pittig)
  • VFC-filets (origineel; of pittig)

*VFC’s Mission Statement: Wij gebruiken positieve rebellie tegen een systeem dat ons klimaatverandering, vernietiging van het milieu, intensieve landbouw en slachthuizen heeft gebracht. We juichen degenen toe die ernstig onrecht bestrijden met borden en demonstraties of met brieven aan parlementsleden. We groeten degenen die met megafoons de straat op gaan of zichzelf vastketenen aan hekken. Onze manier om dit destructieve systeem te ontmantelen is met lekker eten. Dat is ons sit-down protest.

Website: Vegan Fried Chick*n  

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.