MAX Burgers | Serveert klimaat-positieve hamburgers

10-9-2018

  • MAX Burgers - Climate-positive burgersMAX Burgers - Climate-positive burgers

Het Zweedse MAX Burgers (MAX) zal ons in Nederland waarschijnlijk nog niet heel veel zeggen. Toch heeft deze hamburger keten inmiddels al 130 restaurants in Europa (Zweden, Noorwegen, Engeland, Denemarken en Polen) en in het Midden-Oosten. Al deze restaurants serveren klimaat-positieve hamburgers dat daadwerkelijk koolstofdioxide uit de atmosfeer laat verdwijnen. Heel duurzaam dus! De klimaat-positieve burgers zijn tijdens de Sustainable Brands-conferentie in Vancouver, op 5 juni, gelanceerd. Vanaf 14 juni helpt elke hap van een MAX-hamburger daadwerkelijk de klimaatverandering tegen te gaan.

Met klimaat-positieve hamburgers draagt MAX Burgers hun steentje bij tegen klimaatverandering

“De redenering achter de lancering van onze klimaat-positieve hamburgers is simpel: klimaatverandering op onze planeet is uit de hand gelopen en we moeten die stabiliseren”, zegt Richard Bergfors, CEO van MAX Burgers. “Om het tweeledige klimaatdoel van het Verdrag van Parijs te halen, moet de wereld harder werken aan het verminderen van emissies en beginnen met het zuiveren van broeikasgassen die al in de atmosfeer zijn uitgestoten. Gewoon koolstofneutraal zijn is niet meer genoeg. We weten dat we deel uitmaken van het probleem en samen met onze gasten kunnen we nu deel uitmaken van de oplossing”, zei Bergfors.

Met de klimaat-positieve hamburgers verwijdert MAX een deel van de koolstofdioxide die al in de atmosfeer is uitgestoten. Dit doen ze door bomen te planten die meer koolstof uit de atmosfeer absorberen dan de totale uitstoot van hun producten. De netto resultaten zijn positief. Om een klimaat-positieve burger te bereiken, doet Max Burgers het volgende:

  1. Ze meten hun productemissies, inclusief alle emissies tussen het land van de landbouwer en de hand van de gast, inclusief reizen van gasten en werknemers van en naar hun restaurants en behandeling van het afval dat bij elke maaltijd ontstaat;
  2. Ze werken er hard aan om de uitstoot te verminderen en komen met nieuwe benaderingen die moeten zorgen voor verduurzaming van proces en producten; en,
  3. Ze leggen het equivalent van ten minste 110% van de uitstoot vast door bomen te planten in Afrika. Dat betekent dat ze verder gaan dan ’s werelds enige onafhankelijke standaard voor koolstofneutraliteit – ISO 14021.

“We hebben ons gerealiseerd dat het beste wat we kunnen doen om onze uitstoot te verminderen, is ervoor te zorgen dat onze groene hamburgers minstens even goed smaken als onze vleesburgers, terwijl we tegelijkertijd een klimaatvriendelijk menu lanceren”, zei Bergfors. “We hopen dat we andere bedrijven kunnen inspireren om klimaatpositieve producten en diensten te lanceren. We zijn ervan overtuigd dat onze gasten en andere consumenten de voorkeur geven aan bedrijven die verantwoordelijkheid nemen voor het milieu en de toekomst. Dat is ook de reden waarom we net begonnen zijn met clipop.org, een website waar consumenten klimaatpositieve producten en diensten kunnen vinden.”

MAX & MEVO lanceerden clipop.org

MAX en MEVO, een autodeelbedrijf in Nieuw-Zeeland met een klimaat-positieve carpoolservice, lanceren Clipop.org (Climate Positive Products) om meer bedrijven te helpen en aan te moedigen zich in 2022 bij de klimaat-positieve beweging aan te sluiten.

MAX werd in 1968 in Zweden opgericht, boven de poolcirkel. Het is de oudste hamburgerketen in Zweden. Het familiebedrijf werd door Fast Company uitgeroepen tot één van ’s werelds tien meest innovatieve bedrijven in voedsel in 2011. Het trok veel internationale publiciteit in 2008 toen zij als eerste fastfoodketen ter wereld de ecologische voetafdruk van het menu lieten zien op het menu. Dit laat zien dat ze in het verleden altijd progressief zijn geweest op het gebied van duurzaamheid. Met de lancering van klimaat-positieve hamburgers wordt wederom een flinke stap voorwaarts gezet.

“Tien jaar geleden zijn we begonnen met klimaatcompensatie door bomen te planten in Afrika”, zegt Curt Bergfors, MAX-oprichter en werkvoorzitter van het bestuur. Het voelt geweldig om de lat nog hoger te leggen en klimaatneutraal te zijn op ons 50-jarig jubileum op 14 juni. MAX is een familiebedrijf en dat zal er nog vele generaties lang zijn en onze planeet moet een plek zijn waar we op kunnen blijven leven.”

Website: MAX Burgers

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.