Over kaas gesproken!

26-3-2024

  • Kaaskar van restaurant Florent in UtrechtKaaskar van restaurant Florent in Utrecht
  • Kaasmenu van restaurant Florent in UtrechtKaasmenu van restaurant Florent in Utrecht
  • Kaasmenu van restaurant Florent in UtrechtKaasmenu van restaurant Florent in Utrecht
  • Cheese service at restaurant Steirereck, ViennaCheese service at restaurant Steirereck, Vienna
  • Cheese service with name tagsCheese service with name tags
  • Cheese at restaurant de LibrijeCheese at restaurant de Librije

Een blog van Coen Pompe, over gave en inspirerende kaas ideeën. Zelfs een paar ideeën die goed toepasbaar zijn als je last hebt van een tekort aan personeel.

Over kaas gesproken

Het welbekende personeelstekort in de horeca is een groeiend probleem. Vaak lossen ondernemers dit op door bepaalde services, zoals zeker ook de kaasservice, te schrappen. Dit vind ik persoonlijk erg jammer! Zeker omdat er ook leuke manieren zijn om kaas zonder veel moeite voor het personeel, te presenteren!

Florent

Bij Florent in Utrecht hebben ze een uitstekende manier gevonden om gasten een complete kaaservaring te bieden. Ze hebben een uitgebreide kaaskaart, gasten kunnen hierop, voordat de kaaskar komt, alles lezen over de kazen. Wanneer ze gekozen hebben, komt de kaaswagen langs en snijdt de bediening live de gewenste kazen. Handig en een beetje tijdbesparend, zeker iets om over na te denken! Bekijk de foto’s hierboven en hieronder. En het enthousiasme over hun kaasservice spat van hun Instagram account! Je krijgt er meteen trek van.

Kaaskaartjes

Ook een leuke manier en tijdbesparende manier om je gasten te informeren over kaas zijn kaaskaartjes. Wanneer het keukenpersoneel de kaasplank klaarmaakt, doen ze er gelijk een kaartje met de naam en een handgeschreven uitleg over de smaak en herkomst. Makkelijk en handig en zo is het vooral voor jongere horecatoppers een stuk makkelijker om de kaas te serveren.

KAASBAR AMSTERDAM

Een bijzondere manier om kaas te serveren: via een loopband. In de sushi wereld natuurlijk al veel langer bekend! Dit doen ze dus met kaas bij KAASBAR AMSTERDAM.  Zij creëerden een bijzondere culinaire ‘Nederlandse kazen ontdekkingstocht’. Het personeel kan je veel over de kazen vertellen en zorgt voor lekkere wijnen erbij. De culinaire ontdekkingstocht wordt vervolmaakt met een charcuterieselectie, uiteraard ook volledig van Nederlandse bodem. Leuk idee!

The Cheese Barge in Londen

The Cheese Barge, is een dubbeldeks-schip dat permanent is aangemeerd in het Grand Union Canal bij Paddington Central in Londen. De boot ligt er sinds begin 2021 en heeft de Britse kazen centraal op de menukaart staan. Als je het artikeltje op horecatrends leest, kan je je niet voorstellen dat er nog niet zo’n boot door de Amsterdamse grachten vaart!

Vegan kaas en creatief met kaas

En voor alle vegetariërs onder ons, is het misschien een idee om een paar vegan kazen op het menu te zetten, er zijn steeds meer vegan alternatieven zo schreven ze op horecatrends o.a. over de Blue Cheese van de Nederlandse vegan kaasmaker Max&Bien en over Vegan brie Petit Lorrain by Petit Veganne.

Toen ik ging zoeken naar inspiratie voor deze blog op horecatrends kwam ik ook nog wat gekkigheden met kaas tegen: denk aan een echte ‘kaaskop’ maken; foodpairing van kaas met chocolade en koekjes; signature kazen van chefs en bijvoorbeeld  ‘shotglaasjes van kaas’, lekker met rode wijn of port? Kortom inspiratie genoeg voor een cursusje ‘creatief met kaas’!

Coen Pompe, junior-adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.