Winnaars 1e ProVeg Vegan Cheese Awards I De Amsterdamse vegan kaasmaker Max&Bien en Petit Veganne

13-3-2020

  • Blue Cheese by the Dutch vegan cheese maker Max&Bien
  • Vegan brie Petit Lorrain by Petit Veganne

De Amsterdamse vegan kaasmaker Max&Bien won met hun blauwader kaas de publieksprijs van de ProVeg Vegan Cheese Awards 2020. De Petit Lorrain, een vegan brie van Petit Veganne uit Frankrijk, was favoriet bij de jury. De awards werden uitgereikt tijdens de druk bezochte zesde editie van VeggieWorld eind februari / begin maart in Utrecht.

Alhoewel al wat ouder nieuws vermelden we het toch graag! Er is momenteel een steeds grotere vraag naar kwalitatieve vegan producten waarmee je in de horeca ook het verschil kunt maken. Zo schreven we recent ook over camembert gemaakt van bloemkool en hennepzaden van Grounded Foods in New York. 

Eerste Vegan Cheese Awards

ProVeg Nederland reikte de Vegan Cheese Awards uit, omdat de stichting een snelle ontwikkeling ziet op het gebied van vegan kazen. Op VeggieWorld was een record aantal vegan kaasmakers aanwezig. “Veganistische kazen benaderen inmiddels de smaak van kaasjes op basis van zuivel. We verwachten dat vegan kaas na plantaardige melk en vleesvervangers voor de volgende grote doorbraak op plantaardig gebied gaat zorgen,” aldus Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland.

Vegan brie van Petit Veganne

De subtiele Petit Lorrain geeft volgens de zeven koppige vakjury de meest complete beleving en komt het dichtst in de buurt van reguliere kaas. “Als het donker zou zijn, dan zouden kaasliefhebbers het verschil niet proeven met een echte brie,” zei jurylid Nadia Zerouali. Petit Veganne won het net van Willicroft, die deelnam met hun recent ontwikkelde ‘This is not Cheese’ Fondue. Hiervan waardeerden de juryleden de mooie smaak.

De jury bestond uit: Nadia Zerouali (culinair journalist), Michiel Bussink (culinair journalist), Sarah Puozzo (food writer), Martine van Haperen (vegan food professional & voedingscoach), Mark Kulsdom (sociaal ondernemer), Lieske van der Waals (hoofdredacteur De Hippe Vegetariër) en Onno Kleyn (culinair journalist).

Blauwader kaas van Max&Bien

Max&Bien kreeg de publieksprijs, nadat het publiek alle kaasje hadden geproefd en stemde via een app. Het bedrijf maakt een ‘Blue veined cheese in grape leaves’ op basis van cashewnoten. De Amsterdamse kaasmaker gebruikt dezelfde culturen als in blauwe kaas op zuivelbasis. Nadat de culturen zijn ontwikkeld laten ze de kaas nog twee maanden rijpen om de complexere smaken te ontwikkelen. Het heeft daardoor een karakteristieke en pittige smaak.

Website: ProVeg & Vegan kaasmakerij Max&Bien

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.