Blauwe kaas en chocolade | Een goddelijke combi

20-3-2017

  • Chocolade en blauwe kaas

Betty Koster liet afgelopen week in een artikel op NU.nl haar licht schijnen op de combinatie van blauwe kaas en chocolade. “Kaas en chocolade vormen een supercombinatie”, vertelde ze. Bij het lezen van het artikel namen mijn gedachten mij terug naar de warenkennis lessen die ik volgde op de middelbare hotelschool. Wekelijks kregen we filmpjes te zien van Heston Blumenthal en zijn serie Kitchen Chemistry. Eén van de afleveringen stond volledig in het teken van chocolade. Hoe wordt het gemaakt en waarom smelt het sneller wanneer het niet getemperd is? Allemaal vragen waar in de serie antwoord op wordt gegeven.

Waarom blauwe kaas en chocolade zo goed samen gaan

Het spannendste in deze aflevering was de combinatie van blauwe kaas en chocolade. Een combinatie die uitstekend samengaan, aldus Heston. Maar waarom passen deze twee op het oog totaal verschillende producten zo goed bij elkaar? Om antwoord te geven op de vraag reist Heston af naar Frankrijk waar beide producten werden onderworpen aan een machine die bepaald uit welke moleculen de producten bestaan. De verrassende uitkomst is dat beide producten voor meer dan 60% met elkaar overeen komen qua moleculen. Niet alleen onze smaak zegt dus dat het goed bij elkaar past, ook de wetenschap bevestigt het.

Blauwe kaas en chocolade als nieuwe trend

De serie dateert alweer uit 2002 en we weten dus al langere tijd dat de producten bij elkaar passen. Nu de uitdaging aan de horeca om het op grote schaal te gaan toepassen op de kaasplank. Wie weet wordt dit wel de grote trend die we terug gaan zien op menig kaaswagen en wie weet zelfs als zoetigheden in supermarkten.

Kitchen Chemistry – chocolade

Hieronder het tweede deel van de aflevering van Kitchen Chemistry over chocolade. Er staat tevens een gerecht in waarin de twee producten worden gecombineerd.

Laat me even weten als het gerecht bij u op de kaart staat, ik kom graag even proeven! ^Bram Kosterink

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.