Kroketten en bitterballen in de hoofdrol

4-12-2015

Kroketten en bitterballen in de hoofdrol. We zien steeds meer smakelijke varianten op de markt komen. We hebben er een lijstje van gemaakt.

Al jaren maak ik met enige regelmaat een portie bitterballen uit het boek van Edwin Kats, ‘Het groot culinair croquetten kookboek’. En natuurlijk scoor ik altijd met zijn bitterballen! Echt zalig zijn de wildcroquetten in dit seizoen maar ook de croquetten met gerookte paling zijn heel erg apart. De laatste 2 jaar zien we steeds meer verschillende varianten kroketten en bitterballen op de markt komen. Waaronder ook varianten die al niet meer te koop zijn, zoals kroketten van slakken en ganzenvlees. Het geeft maar aan dat de mogelijkheden onbeperkt zijn! ^Marjolein

Ons lijstje: Kroketten en bitterballen in de hoofdrol

1. CROQUÉTJE! een pulled pork-kroket

Rotterdamse worstmaker Paul van den Hooven van Wild Vleesch heeft een eigen kroket ontwikkeld onder de naam CROQUÉTJE! Het eerste CROQUÉTJE! is een pulled pork-kroket waarvan het vlees low & slow gerookt is op de barbecue.

2. Shiitake kroketten

Een kroket van Shiitake paddenstoelen. De Shiitake is gezond, heerlijk en een goede vervanger voor vlees. FungiFuturi kweekt lekkere en super voedzame paddenstoelen in de kelder van een leegstaand kantoorgebouw in Eindhoven. Zij zijn aan het crowdfunden om een innovatieve snack lijn van paddenstoelen op de markt te brengen. Het eerste product in die lijn, de shiitake kroket, hebben ze gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week afgelopen oktober.

3. Bieterballen

De vegetarische bieterbal van Jonathan Karpathios van restaurant Vork & Mes. De inhoud? Biet, biet en nog eens biet! De Bieterbal is verkrijgbaar in groothandel bij: Deli XL, De Kweker, HANOS en VHC de Jongens. De bieterbal is tevens genomineerd voor de Horecava Innovation Award 2016 in de categorie Food & Beverage.

4. Bitter Balzz, een bitterbal met insecten

Bij BUGZZ maken ze eten met insecten. Hun doel is om de duurzame snack ‘Bitter Balzz’ in productie te brengen en met hun crowdfunding traject hebben 117% van het streefbedrag gefinancierd gekregen. Recent kwamen wij ze op het Foodfestival Amsterdam tegen waar ze in de loop van de zaterdagavond al volledig uitverkocht waren!

5. Kroket van 100% biologische spelt

De eerste kroket en bitterbal ter wereld van 100% biologisch spelt. Bereid met verse kruiden en groenten en het beste biologisch rundvlees, gemaakt door Royal Spelt.

6. Glutenvrije kroket van Restaurant Valuas

Sterrenrestaurant Valuas (*) in Venlo heeft een glutenvrije kroket ontwikkeld. De glutenvrije kroket is gemaakt van een ragout van mais, rijst en 36% puur rundvlees en bevat een korst van rijst.

7. Kroket van de koningin der groenten

In 2013 introduceerde Kwekkeboom een kroket van de koningin der groenten, de asperge. Aangezien ik zelf ook regelmatig een bitterbal variant gemaakt heb met asperges in de hoofdrol, geeft deze kroket maar weer eens duidelijk aan dat je onbeperkt kunt variëren met de salpicon van kroketten en bitterballen.

8. Arancini, de Italiaanse bitterbal

Licht gefrituurde balletjes van risotto met een kern van mozzarella en gerookte ham. Simpel en een heerlijk voorgerecht en door de associatie met onze bitterbal zou het ook bij ons wel eens erg populair kunnen worden… Italiaanse restaurants hebben dan hun variant van ‘onze’ bitterbal.

9.Sichuan bitterballen

Robin Kok gebruikt voor haar bitterballen Sichuan style roodgekookt rundvlees met onder andere ingrediënten als gember, chilibonensaus, rijstwijn en Chinese donkere sojasaus. De Aziatische variant op bitterballen en kroketten!

10. Chef Thor’s bitterballen

Chef Thor maakt verschillende bitterballen met smaken die je niet meteen verwacht, zoals bladspinazie met Hollandse blauwe kaas, cocoscurry met erwtjes of roerei met eekhoorntjesbrood en truffel. Het oer-Hollandse concept van een bitterbal, maar dan net iets anders en ‘lekker zonder vlees’. Zij bestaan al ruim 6 jaar en hebben 7 verschillende smaken en ook nog eens allemaal vegetarisch.

11. Fingerfoodballs

Scelta Mushrooms is de bedenker van een gezonder alternatief in het snackassortiment: de Fingerfoodballs. De Fingerfoodballs zijn snacks op basis van groenten en bevatten geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.