#GoLocal | Ambachtelijke sterke dranken uit Nederland

14-6-2022

 • Stokerij Lubberhuizen - credits Nilla BerrettyStokerij Lubberhuizen - credits Nilla Berretty
 • Stokerij Lubberhuizen - credits Seijbel PhotographyStokerij Lubberhuizen - credits Seijbel Photography
 • PassimoncelloPassimoncello
 • RummieclubRummieclub
 • Rummieclub - Martijn en JudithRummieclub - Martijn en Judith
 • RummieclubRummieclub
 • The Stillery - Most Floral Gin and Ouwe KopstootjeThe Stillery - Most Floral Gin and Ouwe Kopstootje
 • The Stillery - The labThe Stillery - The lab
 • The Stillery X Moyee Coffee EspressoThe Stillery X Moyee Coffee Espresso
 • Spirited Union DistillerySpirited Union Distillery

We hebben er de afgelopen jaren een hoop ambachtelijke sterke dranken bijgekregen in Nederland. Zo hebben we de afgelopen periode geschreven over de Jongens van Oud West die Orancello produceren, een alternatief voor Limoncello op basis van sinaasappel en over Voerman Vieux, hun koetsiertje serveer je gewoon puur met ijsblokjes voor de liefhebbers of je gebruikt het in cocktails. Over Pink Willem, de eerste Nederlandse rosé vermout op basis van rabarber, framboos en bijpassende botanicals en over de canned cocktails van het Amsterdamse merk Kever Jenever. We schreven natuurlijk ook over het duurzame limited edition Hemelwater jenever van Hooghoudt: de distilleerderij met Groningse roots is er in 2021 in geslaagd om jenever te produceren van regenwater.

Hieronder een lijstje van meer ambachtelijke sterke dranken, je kunt je rum, gin, wodka, likeuren en zelfs een sporadische whisky dus ook lokaal kopen!

Leestijd: 3 minuten

Voor de websites van de genoemde dranken, klik op de titel.

The Stillery | De eerste CO2 neutrale distilleerderij in Nederland

The Stillery is een destilleerderij in Amsterdam. Hier maken twee Amsterdamse jongens originele wodka, jenever en gin. Dit doen ze met lokaal geoogst biologisch speltgraan, natuurlijke gisten en kasten vol specerijen. Al deze producten worden gestookt op hun locatie aan de Amsterdamse Donauweg, geheel op eigen wijze. De zelfgemaakte spirits worden biologisch geproduceerd, daarnaast planten ze voor iedere geproduceerde liter één boom. Op deze manier wordt de footprint van CO2 die tijdens de fermentatie, productie en het transport tot stand komt gecompenseerd. Daarnaast draait de distilleerderij op groene stroom en wordt tijdens de productie op meerdere manieren energie terug gewonnen. Hiermee is The Stillery Amsterdam de eerste CO2 neutrale distilleerderij in Nederland! The Stillery maakt momenteel drie soorten dranken; ‘The Stillery’s First’, Vodka, The Stillery’s Ouwe’, Genever en ‘The Stillery’s Gin’. Welke zou jij willen proberen?

Rummieclub

In Diemen bij Judith de Bie en Martijn Gerrits vindt je de Rummieclub. Hier maken ze niet alleen goede rum maar focussen ze ook op educatie over deze bijzonere spirit. Ze staan voor oprechte ambacht gecombineerd met vrolijke vibes. Wij worden al erg vrolijk als we de flessen zien! Ze leggen graag uit waar rum vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en bespreken de verschillende soorten rum. Judith en Martijn doen alles zelf, fermenteren, destilleren, rijpen en zelfs het bottelen en labelen doen ze vanuit hun eigen destilleerderij. Daarnaast leveren ze ook navulbare 10-liter jerrycans aan bars. Zo hoeven bars niet telkens de lege flessen weg te gooien, duurzaam dus! Naast hun eigen distilleerderij in Diemen opent binnenkort ook hun winkel in Oostenburg in Amsterdam.

Spirited Union Distillery | Rum distilleerderij  

In 2017 bracht Ruben Maduro een botanisch geïnfuseerde rum genaamd Union 55 op de markt en in 2019 schreven wij over zijn eerste rumdistilleerderij in Nederland: Spirited Union Distillery. Een onafhankelijke rum distilleerderij in Amsterdam, een levendig proeflokaal en cocktailbar, verfrissende drankjes, 27 distilleer ketels, en de heerlijke geur van verse botanische ingrediënten. Je kunt er zelfs een distilleerder voor een dag worden! Ze geven er workshops en daarna krijg je je eigen fles mee naar huis.

The place for lucky bastards | Bottle Distillery in Eindhoven

Bottle Distillery is gevestigd in de voormalige Melkontvangst op het Campina-terrein in Eindhoven en distilleert op ambachtelijke wijze gin, rum, wodka, beerbrandy en likeuren zoals Arancello en Lucky Bastards CoffeeRum likeur. Bij ‘Bottle Up’ en ‘The Docks’ kun je terecht voor een drankje en hapje. Bottle Up bevindt zicht op de eerste verdieping van de distilleerderij en is het gehele jaar geopend. Bottle Up is ruim van opzet met een grote bar en vele zitjes. Een sfeervolle, gezellige ruimte met uitzicht op hun distilleerketel. Je kunt bij hun benedenbar The Docks terecht, deze heeft een terras. Ze geven rondleidingen, proeverijen en workshops.

Stokerij Lubberhuizen | De fruitstokers

Stokerij Lubberhuizen is de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van Eau de Vie, gevestigd in de Betuwe in een gerestaureerd brandweerhuisje, pal naast de karakteristieke Dikke Toren van Varik aan de Waal.

Hier distilleren de eigenaren Bas en Joost Lubberhuizen hun Eau de Vie van vers geplukt fruit uit de Betuwe. Hun producten worden er volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam gestookt. Ze worden dan ook regelmatig bekroond met prijzen. Naast de klassieke Eaux de Vie van de bekende Betuwse fruitsoorten, distilleert Stokerij Lubberhuizen ook diverse Vergeten vruchten; minder bekende fruitsoorten die moeilijk verkrijgbaar, lastig te plukken of omslachtig te verwerken zijn. Bijvoorbeeld hulstbessen, kroosjes, kweeperen, mispels, moerbeien en morellen. Het fruit is meestal in het wild geplukt of afkomstig uit kleine boomgaarden of particuliere tuinen in de Betuwe. Het aanbod is beperkt en zal altijd variëren. Ook een specialiteit is de Rijks® Eau de Vie die ze speciaal voor het Rijksmuseum maakte; een mix van kers, mispel, peer en kweepeer. Andere dranken die de stokerij maakt zijn onder anderen: Waalbitter, Eau de Bière (een distillaat van bier gerijpt op een Oloroso vat), gin en diverse soorten jenever.

Leidsche Limo

Leidsche Limo is een zo duurzaam mogelijk gemaakte Limoncello. Eén van de ambachtelijke sterke dranken die wordt gemaakt door vrienden, drie in dit geval, David Eleveld, Hidde Prenger en Kiefer Herman. Zij kopen hun Amalficitroenen (Sfusato Amalfitano) van lokale boeren uit de Amalfi regio. Deze citroenen komen van een unieke vulkanische bodem en worden geoogst zonder machines, bestrijdingsmiddelen of waslaag. Daarnaast wordt de limo gemaakt met de hand in Leiden. In de stad Leiden bezorgen ze per fiets. Naast de limo verkopen ze ook een cocktailpakket met de Leidse Goeie Mie en hoodies van biokatoen met logo van de Leidsche Limo.

Dutch Farm Distillery ‘Van gewas tot in het glas’ | Kalkwijck distillers

Kalkwijck Distillers is een single estate distillery in Vroomshoop, op de landerijen rondom de oude distilleerderij worden de granen verbouwd die de basis vormen voor hun alcohol. Door het hele proces van korrel tot fles te beheersen stoken zij op authentieke wijze hoogwaardige dranken met al het goede van het platteland. Zij maken jenever en o.a. een Lady Eastmoor Whisky Likeur, Kalkwijck Amandel likeur, een koffie likeur, vanille likeur en een honing-gember likeur. Maar ze maken ook gins: Whisper Man’s Gin en Whisper Man’s Aged Gin Muscate en zelfs een whisky: Eastmoor Single Malt Whisky First Batch 2015.

Passimoncello | Eén van de ambachtelijke sterke dranken

Weer een andere kijk op de bij iedereen welbekende likeur Limoncello; Passimoncello. Dit drankje is bedacht en ontwikkeld door Simon en Harm, twee vrienden sinds de middelbare school. De drank is geïnspireerd op Italiaanse passie. Ze maken het hun missie om waardevolle momenten te creëren waarin met hartstocht wordt geleefd. Zo hebben ze hun eigen variatie gemaakt op de traditionele Limoncello door er een flinke dosis passie(vrucht) aan toe te voegen. Dat maakt Passimoncello een combinatie van Italiaanse passie, tropische smaak en Nederlands ondernemerschap.

Passimoncello is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en is ongefilterd. De vezels zitten er dus nog in, dit zorgt voor de beste smaak- en kleurbeleving. Het drankje wordt koud geschonken en is te gebruiken op allerlei manieren. Ons lijkt het erg lekker!

Nobeltje | likeur van Ameland

Een drankje met een rijke geschiedenis, Nobeltje van Nobels Drinks. Nobeltje ontstond in de Amelander ‘lockdown’ van 1902. Door slecht weer raakte het eiland geïsoleerd  en konden er geen voorraden van het vaste land geleverd worden. De familie Nobel werd gedwongen om creatief te zijn met de restanten drank uit het café. Daarmee is het eerste Nobeltje ontstaan, het is nog altijd de basis van het recept dat vandaag de dag gebruikt wordt.

Nobeltje is een likeur op basis van Oud Hollandse rum, met tonen van vanille. Je drinkt het traditioneel naast een kop koffie, door de chocolademelk, of met ijs als aperitief of digestief. Kende jij dit oud Hollandse likeurtje al? Naast het Nobeltje verkopen ze ook Crum (Cranberry rum), gin en jenever.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.