Voerman Vieux | Drankjournalist Ingmar Voerman blaast Vieux nieuw leven in

15-10-2021

  • 't koetsiertje - Voerman Vieux
  • Jos Zonneveld en Ingmar Voerman van Voerman Vieux
  • Een cocktail met Voerman Vieux door Tess Postumus
  • Een cocktail met Voerman Vieux by Tess Postumus
  • Voerman Vieux
  • Voerman Vieux
  • Ingmar Voerman en zijn Voerman Vieux

Gisteren, donderdag 14 oktober, hebben Ingmar Voerman en Jos Zonneveld hun nieuwe merk Voerman Vieux gelanceerd in Amsterdam. Wij hadden het genoegen hun koetsiertje te proeven, gewoon puur met ijsblokjes voor de liefhebbers en heerlijk in cocktails! Waarvan wij onder het artikeltje een tweetal recepten delen. Bekijk onze highlight op Instagram over de lancering. 

Drankjournalist Ingmar Voerman en zijn mede-eigenaar blazen met hun Voerman Vieux de oeroude Nederlandse vieux nieuw leven in en stellen hun ambachtelijke vieux voor aan een nieuwe generatie die er voorheen nog nooit van had gehoord. Voerman Vieux heeft een volle, ronde smaak.

Leestijd: 2 minuten

Voerman Vieux | Luxe uitvoering van een eeuwenoude Hollandse dranktraditie

Vieux is een eeuwenoude Hollandse dranktraditie. Het was ons antwoord op de Franse cognac en een sterk staaltje Oud-Hollandse sjoemelarij. Toen begin jaren ’60 het gebruik van de term cognac door Frankrijk aan banden werd gelegd, introduceerden Nederlandse drankhandelaren de naam ‘vieux’, omdat deze term op de meeste cognac-etiketten voorkwam. Deze imitatie-cognac was inmiddels verworden tot een mix van suikerbietenalcohol, vieux-aroma en suiker. Omdat hij veel lager geprijsd was dan zijn Franse broer, werd de drank hier erg populair.

Koetsiertje | Craft vieux

‘Vieux heeft mij altijd enorm gefascineerd en het is mijn grote droom om deze drank met een rijke historie een tweede leven te geven,’ zegt mede-eigenaar Ingmar Voerman. ‘Maar dan wel veel kwalitatiever dan hoe hij tot nu toe werd gemaakt, want inmiddels heeft de Nederlandse drinker veel meer smaak ontwikkeld. We hebben er lang aan gewerkt om de smaak van deze eerste craft vieux te perfectioneren, maar zijn nu klaar om het merk te lanceren. De naam Voerman Vieux hebben we gekozen omdat dit een synoniem is voor koetsier. In het Bargoens werd vieux aangeduid met koetsierscognac of kortweg ‘koetsiertje’. Waarschijnlijk omdat veel koetsiers het leven op de bok draaglijker maakten door tussendoor een glaasje vieux achterover te slaan.’

Ruim 25.000 euro werd via crowdfunding opgehaald om de wedergeboorte van vieux mogelijk te maken. Dit werd gevierd met een lanceringsevenement, geïnspireerd door de bijnaam van vieux: koetsiertje. Een door twee paarden getrokken koets, vervoerde de gasten van oud-Hollandse bar The Flying Dutchman in Sofitel Legend The Grand naar Flying Dutchmen Cocktails. Onderweg kon Voerman Vieux puur worden geproefd en bij de cocktailbar maakte de internationaal gelauwerde bartender Tess Posthumus cocktails op basis van de nieuwe vieux.

Ambachtelijk

Voerman Vieux wordt ambachtelijk gemaakt van een houtgerijpt Frans druivendestillaat (oftewel brandy), verrijkt met botanicals als pomerans, vijgen, kardemom, kaneel en gemberwortel. Door zijn ronde en volle smaak is hij zowel puur als met ijs perfect te drinken. Dankzij het veelzijdige smaakprofiel is de vieux ook goed te gebruiken in mixdrankjes en cocktails. Om het merk te realiseren sloeg Ingmar Voerman de handen ineen met Jos Zonneveld, de man achter drankmerk By the Dutch. Voerman Vieux wordt geproduceerd door één van de oudste familiedestilleerderijen van Schiedam.

Goede doel

Een deel van de winst van Voerman Vieux gaat naar het Nationaal MS Fonds en is bestemd voor onderzoek. MS is een neurologische aandoening waar Ingmar, met 17.000 andere Nederlanders, aan lijdt. Een ziekte die nog altijd niet geneesbaar is. We hopen dit in de toekomst te kunnen veranderen!

Voerman Vieux ook om te mixen

Recepten ontwikkelt met de mixers van The London Essence Company.

Voerman & Ginger – vul een glas met ijsblokken, schenk hierin 35 ml Voerman Vieux en top met 100 ml (een half flesje) London Essence Delicate Ginger Ale. Roer kort. Garneer met een sinaasappelschijfje.

Voerman & Stormy –  – vul een glas met ijsblokken, schenk hierin 35 ml Voerman Vieux en top met 100 ml London Essence Spiced Ginger Beer. Roer kort. Garneer met een sinaasappelschijfje.

Voerman Vieux wordt geschonken in de beste cocktailbars van Nederland en is verkrijgbaar bij geselecteerde (online) drankspeciaalzaken als Barrelproof en Library of Spirits in Rotterdam, Andre Kerstens in Den Haag, Cane & Grain en Drankerij in Amsterdam en online via onder meer drank.nl.

Website: Voerman Vieux

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.