Limited edition Hemelwater jenever | Hooghoudt komt met jenever van regenwater

8-3-2021

  • Hemelwater jenever van Hooghoudt
  • Hemelwater jenever van Hooghoudt

Een wereldwijde primeur voor Hooghoudt: de distilleerderij met Groningse roots is erin geslaagd om jenever te produceren van regenwater. Hooghoudt wil hiermee het gebruik van kostbaar drinkwater en wateroverlast verminderen. De Hemelwater jenever is gebaseerd op het recept van de Premium Jonge Graanjenever van Hooghoudt. Door een variatie aan natuurlijke smaken toe te voegen zoals jeneverbes, iriswortel, venkelzaad, kardemom, steranijs, vlierbloesem en peer ontstaat een ultiem zachte- en zuivere jonge jenever. De jenever is in een Limited Edition van 700 stuks verkrijgbaar en is uniek, nooit eerder werd er jenever van regenwater gemaakt.  

We schreven in 2016 over Brouwerij de Prael waar ze toen bier hadden gebrouwen van regenwater. Het bitterblonde bier, vergelijkbaar met een IPA, werd gebrouwen in samenwerking met Bierbrouwer Hemelswater. Een groot succes, want zelfs buiten de grenzen bleef Code Blond niet onopgemerkt. We zijn benieuwd of de ‘Dutch gin made of rain water’ ook indruk gaat maken in het buitenland. 

Leestijd: 2 minuten

 

Hooghoudt’s limited edition Hemelwater jenever 

Meester distillateur Frank Leystra maakte een unieke blend van zuiver gestookte graanalcohol uit de kolom, met een flinke scheut moutwijn voor het volle en granige karakter. De moutwijn is traditioneel gestookt in een koperen ketel, dat zorgt voor een uitgesproken rijke smaak. Door een variatie aan natuurlijke smaken toe te voegen zoals jeneverbes, iriswortel, venkelzaad, kardemom, steranijs, vlierbloesem en peer ontstaat een ultiem zachte- en zuivere jonge jenever. Drentse heidehoning zorgt voor een natuurlijk zoetje.  

Geen drinkwater verspillen  

Om de jenever uiteindelijk compleet in balans te brengen gebruikte Hooghoudt gezuiverd Gronings regenwater afkomstig van de distilleerderij. Hooghoudt gebruikt dit water om geen kostbaar drinkwater te verspillen. Gebleken is dat het kan leiden tot een vermindering van 50% op het gebruik van drinkwater. Daarnaast is het is een oplossing voor de wateroverlast op bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen waar Hooghoudt is gevestigd.  

Verrijking van het ambacht 

“Het creëren van de eerste jenever wereldwijd uit regenwater past perfect bij de ontdekkingstocht die Grietje en Hero Jan Hooghoudt in 1888 zijn gestart”, zegt Arno Donkersloot, algemeen directeur van Hooghoudt. “Alleen door te vernieuwen, uitdagingen aan te gaan en ten diepste te begrijpen waar je voor staat, kun je als familiebedrijf relevant blijven voor toekomstige generaties. Innovatie en technologie horen hierbij.”  

Prijs en verkoop informatie 

De Limited Edition Hemelwater jenever is vanaf april te koop bij geselecteerde slijterijen. Zie onderstaand video over het maakproces van de Hemelwater jenever (de tekst gaat onder de video verder) 

Over Hooghoudt 

Hooghoudt is de tegendraadse Nederlandse distilleerderij die al ruim een eeuw de categorie jenever opnieuw definieert. Hooghoudt’s innovatieve benadering voor het creëren van rauwe en tedere spirits plaatst het in de voorhoede van de heropleving van jenever. Vier generaties ‘niet-conformistische traditionalisten’ hebben een reeks jenevers gecreëerd die voorbestemd zijn om de drank voor de volgende roaring twenties te worden. 

Website: Hooghoudt

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.