De Nationale Krokettendag op 9 oktober | Besteed jouw restaurant hier aandacht aan?

5-10-2020

  • De nieuwe Oesterzwam kroket van Royal Spelt
  • De Valuas-Kroketten
  • Bistro Croquant serveert o.a. een appeltaartkroket als dessert
  • De Krokodel van Beckers
  • De snertkroket van Frio Food

Elk restaurant kan op een simpele manier aandacht besteden aan de Nationale Krokettendag aanstaande vrijdag. Zet een bijzondere kroket in het zonnetje of serveer als amuse een zelfgemaakte bitterbal eventueel in bijzondere smaak en onder een cloche natuurlijk! Hieronder een lijstje met bijzondere ideeën rondom onze nationale culinaire trots de kroket, waarvan bijna elke buitenlander die ik ken, smult!

De Nationale Krokettendag is in 2014 in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Het wordt gevierd op 9 oktober, de verjaardag van culinair recensent Johannes van Dam. In 2014 verscheen ook op 9 oktober zijn scheen ‘het Krokettenboek’. Een mooie manier om deze culinaire liefhebber te herdenken! Sinds die dag is het op 9 oktober ‘De Nationale Krokettendag’. Er is zelfs een Twitter account of bekijk #krokettendag op Instagram voor deze dag! ^Marjolein

Kroket roulette bij Valuas

Restaurant Valuas in Venlo viert deze weken dat het 40 jaar bestaat en in die 40 jaar hebben zij o.a. ook de Valuas glutenvrije kroket ontwikkeld.  Je kunt bij hun elke dag genieten van een heerlijke kroket maar op ‘De Nationale Krokettendag’ besteden zij uiteraard extra aandacht aan deze oer-Hollandse lekkernij! Ze hebben diverse soorten kroketten op het menu die geserveerd met bijpassende bijlage. Ze hebben echter ook een Kroket roulette; 5 kroketten met verrassende extra’s en met een  bijpassend wijntje of biertje.

Royal Spelt kroketten | Serveer vega(n) kroketten op De Nationale Krokettendag

Fabienne Muller (1966) en Michael Kapoen (1968), maken biologische kroketten en bitterballen van spelt en zijn hierin de eerste en enige in Nederland. We schreven al in 2015 over de start van hun bedrijf. Het afgelopen jaar hebben zij gemerkt dat de vraag naar vega(n) snacks enorm is gestegen. Dit jaar verkopen ze 28% meer vega(n) producten ten opzichte van vorig jaar. Hun nieuwste snack is de vegan oesterzwam bitterbal. Deze bitterbal hebben zij gelanceerd op de Biobeurs 2020 en was direct een groot succes, zowel onder vegans, vegetariërs als vleeseters.

Ze leveren aan horeca in heel Nederland, waaronder de Conscious hotels in Amsterdam, het Steigenberger Airporthotel bij Schiphol, VandeStreek Bier in Utrecht en DAPP frietwinkels. Ze merken dat restaurants en hotels zich steeds meer willen onderscheiden met onderscheidende en duurzame producten. Hun snacks worden geproduceerd volgens de principes: biologisch, geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en 100% spelt. Royal Spelt is SKAL-gecertificeerd. In hun assortiment hebben ze 5 verschillende soorten bitterballen en kroketten: Groente (vegan), Groente/Parmezaan (vega, met vega gestremde kaas), Rund, Jerseykaas en hun nieuwste snack Oesterzwamsnack.

Inspiratie voor De Nationale Krokettendag

Naast ‘het Krokettenboek’ van Johannes van Dam kan het ‘Het groot culinair croquetten kookboek’ van Edwin Kats een inspiratiebron voor het ontwikkelen van je eigen kroket. Ik maak met enige regelmaat een portie bitterballen volgens zijn receptuur, voor elk seizoen staan er mooie smaakcombinaties in dit boek. Je kunt echter ook variëren in de vorm zoals bijvoorbeeld de FEBO deed in 2014: zij maakten een speculaaskroket in de vorm van een S. We hebben ook al eens geschreven over een ‘snertkroket’, het deed mij denken aan het recept van enorm dikke snert van mij oma! En in 2017 kwam er zelfs een ‘Krokodel’ op de markt! En recenter kwam restaurant Croquant met een nog krokanter laag om hun nagerecht kroket, de appeltaartkroket!

Meer inspiratie in het artikeltje uit 2014: kroketten en bitterballen in de hoofdrol!

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.