Inspiratie | Wordt het broodje shoarma trendy?

10-7-2018

Enkele jaren geleden hebben we Choco Kebab al gespot maar de afgelopen weken kwamen er een aantal Facebook-berichten over deze zoete versie van shoarma langs. Daarnaast hebben we ook recent een DIY (do it yourself) shoarma gerecht langs zien komen. Deze wordt geserveerd bij Au Za’atar in New York City en nog recenter hebben een artikeltje gelezen over de veganistische shoarma die wordt geserveerd bij restaurant Noma in Kopenhagen. Hier in Nederland zijn we gek op een broodje shoarma maar we hebben hier nog nooit een ‘vegan’ versie gespot, dus wat inspiratie rondom het broodje shoarma in dit artikel!

Vegan broodje shoarma

In een artikel op de website van Fine Dining Lovers schreven ze over de ‘Vegan’ shoarma. Het is één van de meest fascinerende gerechten op het menu bij het recent heropende restaurant Noma in Kopenhagen. Het is shoarma gemaakt van knolselderij, truffels en paddenstoelen die er een umami smaak aangeven. De shoarma-toren wordt vervolgens op een bbq bereid, met aan de bovenkant een appel zodat het sap hiervan over het ‘vlees’ stroomt. In dit seizoen is het menu bij Noma volledig gewijd aan groenten en serveren ze alleen een vegetarisch of een volledig veganistisch menu. We zijn eigenlijk wel benieuwd of er meerdere vegetarische restaurants zijn die een ‘vegan’ broodje shoarma serveren. Bij de ‘Vegan Junk food bar’ in Amsterdam staat dit in ieder geval wel op het menu.

Do It Yourself broodje shoarma

In week 26 schreven we over het Libanese restaurant Au Za’atar in New York City in onze ‘trends in het kort‘. Hier serveren ze een Do It Yourself broodje shoarma; een kleine shoarma-machine wordt op je tafel gezet, met groenten, kruiden, pitabroodjes, friet en sauzen. Het wordt verkocht als een ‘friends- or family style’ diner.

Au Za’atar is een Libanees restaurant dat snel een begrip is geworden in de East Village voor zowel New Yorkers als toeristen, met familierecepten uit Libanon en andere landen in het Midden-Oosten. Het is het originele DIY Shoarma restaurant in de VS. Bekijk onder dit artikel een uitgebreidere video over hoe het wordt gemaakt. Bekijk deze video over hoe ze bij Au Za’atar deze DIY shoarma maken:

Zalm Shoarma, Kebab of Döner

Gespot in 2015: de zogenaamde ‘Lachdöner’ van Rauch Zeichen bestaat uit sappige zalm, komkommer, tomaat, knapperige verse ui, goed gekruid met zelfgemaakte honing-mosterd-dillesaus en handig verpakt in traditionele flatbread. Het is bedacht door de selfmade ondernemer en amateurvisser Ronny Unger, die het serveert vanuit zijn foodtruck in en rond Berlijn.

Dessert Shoarma

Hoewel het al enkele jaren wordt verkocht, kwamen we de afgelopen weken weer een aantal Facebook berichten tegen over het zoete broodje shoarma met chocolade krullen. Het wordt bijvoorbeeld verkocht bij The Choco Kebab House en Flavours Gelato in Londen, maar we zagen het ook op verschillende plaatsen in Amsterdam, Berlijn en het Midden-Oosten. Bekijk de website van Choco Kebab in Nederland. Maar we kunnen ook een vruchtversie voorstellen met vruchten zoals appel, peer en jackfruit…. Van deze laatste wordt ook wel eens een vegan variant van ‘pulled pork’ gemaakt. Bekijk in deze video hoe het werkt:

 

Kebabs quasi-gastronomique

In 2015 schreven we een artikel over de ‘kebabs quasi-gastronomique‘ van restaurant Grillé in Parijs. Zelfs de grootste snob kon niet wachten om in de rij aan te sluiten ​​voor deze Döner-kebab! Terwijl je  in de rij stond, kon je zien hoe het pita brood vers werd gebakken, waarna het werd gevuld met vers vlees van Desnoyer, een van de bekendste kwaliteitsslagers in Parijs. Het werd geserveerd met verse kruiden en twee soorten vers gemaakte sauzen.

In januari schreven we over chef-kok Chris Naylor van het Michelin-sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam die tijdens de Hotelnacht met een pop-uprestaurant kwam: Döner Vermeer. De inspiratie voor het tijdelijke restaurant haalde hij bij onze Oosterburen vandaan, in kebab-hoofdstad Berlijn. Gasten konden drie soorten broodjes döner krijgen: kip, kalfssukade en lamsbout met huisgebakken brood en gegrilde en gepekelde groenten.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.