Ik wens je veel personeel

29-8-2022

  • Are you going to apply for #inspectorLeonardoAre you going to apply for #inspectorLeonardo
  • DoubleTree by Hilton Amsterdam X VanMoofDoubleTree by Hilton Amsterdam X VanMoof
  • honeygrow X DailyPay - on-demand payhoneygrow X DailyPay - on-demand pay
  • Mama Gaia Academy - credits Boris HristovMama Gaia Academy - credits Boris Hristov
  • Werken bij Postillion HotelsWerken bij Postillion Hotels
  • Kitchen Robot Flippy 2 - credits Miso Robotics

Het is een oud Joods gezegde dat zoiets betekend als iemand veel zorgen en veel ellende toewensen maar veel horecabedrijven hebben momenteel veel zorgen door het gebrek aan personeel. Natuurlijk is de beste aanpak om met je team te overleggen wat je kunt doen om te zorgen dat degene die nu voor je werken, blijven. We zien oplossingen zoals een dag extra dicht, de openingstijden aanpassen en er wordt ook veel personeel bij elkaar weg gekaapt. En natuurlijk de lonen meer congruent met andere bedrijfstakken maken. Toch zijn er collega’s die het anders aanpakken, we hebben een lijstje met voorbeelden gemaakt voor horecaondernemers die gek worden van het zoeken.

Leestijd: 5 minuten

On-demand pay is dat de oplossing?

We schreven er recent over in onze trends in het kort week 34: in Amerika gaat fast casual concept  honeygrow (29 vestigingen aan de oostkust) de krachten bundelen met DailyPay om hun medewerkers toegang tot hun verdiende loon te geven na het voltooien van een dienst. Meer details in het persbericht in de link van de titel.

#inspectorLeonardo verblijft drie maanden gratis in de Leonardo hotels

Om nieuw personeel aan te trekken besloot Leonardo Hotels de omrande regels en procedures overboord te gooien en de ideale horecabaan te creëren. Als #inspectorLeonardo word je drie maanden lang betaald om met een vriend of vriendin alle hotels en F&B-concepten van de hotelketen gratis te testen. Ondertussen loopt het nieuwe personeelslid van Leonardo Hotels ook mee met verschillende afdelingen van het bedrijf, denk aan de keuken, achter de bar, de marketing- en finance-afdeling. Op deze manier maakt de nieuwe werknemer kennis met alle aspecten van het hospitality-vak, en biedt Leonardo Hotels de #inspectorLeonardo een unieke kans om te ontdekken welke rol binnen het bedrijf het beste bij hem of haar past. En na die drie maanden dan? Na het testen en genieten wordt de #inspectorLeonardo de perfect matchende baan binnen Leonardo Hotels aangeboden.

Postillion Hotels helpt medewerkers bij afbetalen studieschuld

Postillion Hotels betaalt voor alle medewerkers met een studieschuld 2,50 euro per gewerkt uur af aan DUO. Deze aflossing komt bovenop het reguliere salaris van de medewerkers. Met het initiatief hoopt de hotelketen een financiële zorg van de medewerkers weg te nemen zodat er meer ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het initiatief vloeit voort uit een afstudeerproject van studenten van Hotel Management School Maastricht.

Robots inzetten ondersteunt het personeel

Halverwege augustus schreef de Misset al een interessant artikel hoe technologie hotels kan helpen bij personeelstekort. Tot op heden moeten we alleen constateren dat de techniek die betaalbaar is nog niet veel meer kan dan het ondersteunen van medewerkers in het uitvoeren van de taken. De eerste keer dat we over de inzet van robots schreven was in 2014 toen we de eerste robots in de bediening hebben gespot in China en tegenwoordig zijn er ook in Nederland restaurants die soortgelijke robots inzetten. Tot op heden hebben we nog geen restaurants gespot in Europa zoals het Amerikaanse Brooklyn Dumpling Shop. We schreven al over deze ‘Zero Human Interaction’-restaurantervaring in juli 2020 voordat de eerste vestiging werd geopend in de East Village (NYC). Brooklyn Dumpling Shop is een geautomatiseerd dumpling restaurant en het merk groeit erg snel en het ligt op schema om binnen twee jaar 250 locaties te openen. We hebben trouwens ook al een Robot Leger gespot: onder leiding van Taka Hirano, die aan het hoofd staat van de sushi operaties, is het SoFi Stadion, in Californië, een samenwerking aangegaan met AUTEC, de toonaangevende commerciële sushi robot leverancier in het land. AUTEC’s sushi robots zijn speciaal ontworpen om een hoge kwaliteit consistentie te leveren. Deze worden ingezet tijdens wedstrijden en evenementen in het stadion. En voor de snackbars en de fastfood restaurants is er hoop – in Amerika wordt er bij grote ketens al gewerkt met robots zoals de Flippy 2 van Miso Robotics. Het is een praktische ondersteuning! Mocht je meer voorbeelden zoeken, kijk dan eens op deze link, hierin staan alle artikelen over robots.

Inzetten op het opleiden van eigen medewerkers

Het Yum! Center for Global Franchise Excellence van Taco Bell is opgericht vanuit de gedachte dat het handig zou zijn als de medewerkers op hoger niveau in het Taco Bell systeem een weerspiegeling zouden zijn van de mensen die er eten en werken, is deze opleiding gestart. In een poging om potentiële barrières af te breken en het franchisesysteem verder te diversifiëren is Taco Bell in januari 2022  in samenwerking met de Universiteit van Louisville deze Taco Bell Business School begonnen. Een uniek franchise opleidingsprogramma om zowel restaurantleiders als ondernemers te ontwikkelen en barrières voor franchise eigendom af te breken.

We hebben in Nederland ook al een paar voorbeelden gezien van eigen opleidingen zoals o.a. het Ron Blaauw college, hier leer je in 13 weken het vak van basiskok. Maar ook kleinere organisaties bieden cursussen, zoals de Mama Gaia Academy. Deze academy is in juni 2022 gelanceerd en zegt deelnemers gratis en in slechts zes weken klaarstoomt voor een horecabaan. Zo willen zij het personeelstekort in de horeca aanpakken. In een korte online trainingen worden mensen met weinig tot geen ervaring opgeleid voor een baan in de keuken of bediening. Het Engelstalige programma is laagdrempelig ingericht, deelnemers kunnen op ieder moment van de dag korte informatieve video’s bekijken via hun smartphone. Om de transitie naar meer plant-based opties in de horeca te versnellen, staat de vegan keuken in alle modules centraal. De Academy is opgezet door de oprichter van social enterprise Dopper, bekend van de hervulbare waterfles die het gebruik van single-use plastic terugdringt. De opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere Gulpener

Ik wens je veel personeel | Nog een paar voorbeelden.

Hierover schreef Misset een interessant artikel, met voorbeelden zoals het vervagen van de grenzen tussen de ‘zwarte en witte’ brigade waardoor chefs ondersteunen in de bediening. Maar ook over banenmarkten, tattoo’s aanbieden enzovoorts. Dit vullen we graag aan met de voorbeelden waarover wij schreven. Zoals het kunnen leasen van een Van Moof fiets als je gaat werken bij het  Double Tree by Hilton bij Amsterdam Centraal.

Loetje Reeuwijk is recent geopend en zocht in de periode daarvoor personeel, zij boden je direct een vast contract en je bent als medewerker om de week een weekend vrij. Verder krijgen medewerkers tussen de €250,- en €1000,- bonus als ze een vriend aandragen die ook bij Loetje komt werken.

Ook de Fletcher Hotels gaven een zomerbonus, zij voorzagen in maart 2022 een geweldig en daardoor buitengewoon druk jaar en reserveerde 3,5 miljoen voor het hotelpersoneel. “Zowel de lente- als de zomerperiode zal heel druk gaan worden in de hotels en restaurants. Het is belangrijk dat we onze mensen behouden. Daarom krijgt iedereen die na de zomer in dienst is een zomerbonus”. Daarnaast zetten zij met hun interne uitzendbureau, de zogenaamde FletcherGIG, in op het behouden van personeel door hun meer te betalen en meer flexibiliteit te bieden.

Hutten en Sign Language Coffee Bar zijn in april van dit jaar een exclusieve samenwerking aangegaan om meer Gebaarista’s te werven. Bij de Sign Language Coffee Bar werken barista’s met een gehoorbeperking. De samenwerking past helemaal binnen het beleid van Hutten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te geven. Ben jij doof of slechthorend, gebarentaalvaardig en lijkt het je wat om als Gebaarista aan de slag te gaan? Neem dan contact op of kijk eens bij hun vacatures.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.