KUFcakes | Cake kunst van Kia Utzon-Frank

14-6-2017

  • KUFcakes by Kia Utzon-Frank - Photo credits Owen Silverwood
  • KUFcakes by Kia Utzon-Frank - Photo credits Owen Silverwood
  • KUFcakes by Kia Utzon-Frank - Photo credits Dunja Opalko
  • KUFcakes by Kia Utzon-Frank - Photo credits Dunja Opalko
  • KUFcakes by Kia Utzon-Frank - Photo credits Fl Deboller
  • KUFcakes by Kia Utzon-Frank - Photo credits Fl Deboller

Eetbare sculpturen of designer cakes, sommige laten een artistieke en architectonische benadering van eten zien, zoals de KUFcakes. Dit zijn op maat gemaakte luxe cakes die in nauwe samenwerking met de klant zijn ontworpen. KUF staat voor Kia Utzon-Frank die haar cakes ontwerpt en maakt met een ‘marsepein printer’. Deze printer print patronen en beelden op marsepein en fondant en bedekt vervolgens de cakes om eetbare sculpturen te maken. De sculpturen zijn allemaal gelinkt aan de omgeving. De kunstenaar geeft aan dat smaak even belangrijk is als de uitstraling. Ze hoopt dat de KUFcakes mensen nieuwsgierig maakt en dat de cakes het begin zijn van mooie gesprekken.

KUFcakes

KUFcakes, ontworpen door Kia Utzon-Frank zijn eetbare geometrische marmeren kunstwerken en werden in mei 2016 gepresenteerd tijdens de Clerkenwell Design Week. De cakejes lijken op blokken van gepolijste stenen of kegels. Het marmeren effect wordt bereikt door een bepaald textuur op een vel fondant te drukken. De binnenkant bestaat uit dunne laagjes sponscake die op elkaar ‘gestapeld’ zijn om een kleurrijk effect te creëren. De decoraties zijn gemaakt in de kleuren die de klanten aanwijzen. Deze video van Wallpaper laat zien hoe de cakes gemaakt worden.

“Ik heb een printer gevonden die marsepein en fondant kan bedrukken in echt hoge kwaliteit, zodat ik precies kan afdrukken wat ik wil en om de cake kan wikkelen,” vertelde Utzon-Frank aan Dezeen. “Voor de kleuren gebruik ik natuurlijke kleurstoffen en vruchtensappen, ik moet veel testen om de juiste kleur of kleur overgang te krijgen.”

“Het recept is voor een dunne cake rol die ik vervolgens bedek met chocoladeganache en jam. Daarna kan ik het product vormen zoals ik het wil,” voegt ze toe. ‘Ik denk dat de bodem van de KUFcakes het mooiste deel van de taarten is, deze zul je pas zien als de cake is aangesneden.”

Meer inspiratie over designer cakes

In het verleden spotte wij al eten dat lijkt op stenen en mineralen, deze worden geserveerd bij Usagi no Nedoko in Kyoto. Toch waren wij verrast door de KUFcakes. Designer cakes zoals deze passen op elk buffet. De wat kleinere sculpturen kunnen bijvoorbeeld tijdens een afternoon tea gedronken worden.

Voor meer inspiratie omtrent designer cakes kijk dan ook eens naar de ‘zero gravity’ cake van Dominique Ansel of deze cake bars (cakes die lijken op ijslollies).

Website: KUF studios

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.