Wat zegt een eco label nou echt over je hotel?

24-6-2019

David Maartense blogt over de eco labels in de toeristische sector. Wat zegt zo’n eco label nou eigenlijk over je hotel? Net als in de supermarkten kent ook de hotelsector een overload aan keurmerken.

Wat zegt een eco label nou echt over je hotel?

Stel, je gaat een aantal dagen op reis en bent op zoek naar een hotel. Je hebt verschillende hotels gevonden en wilt een keuze maken. Als voorloper in de strijd tegen klimaatverandering heb je voor jezelf de eis gesteld dat je kiest voor het meest duurzame hotel. Misschien weet Google het: “Welk hotel is het meest duurzaam?” Met ruim 4 miljoen resultaten blijft een duidelijk antwoord uit.

Ondanks dat ‘duurzaamheid’ een populair begrip is, is het ook een breed begrip, en daarom moeilijk te peilen hoe duurzaam een hotel is. Hotels kiezen vaak voor een eco-label om aan te geven dat er duurzaam gewerkt wordt, een bekend voorbeeld is The Green Key. Het probleem is echter dat er inmiddels 200 verschillende eco labels zijn in de toeristische sector waardoor de consument door de bomen het bos niet meer ziet. Het is net de supermarkt met een overload aan keurmerken. Op een gegeven moment zegt het de consument niets meer.

De website www.bookdifferent.nl geeft de consument misschien een uitweg. Zij proberen met behulp van slimme algoritmes en een verzameling van de diverse labels tot een eenvoudige oplossing te komen voor de reiziger die op zoek is  naar een duurzaam hotel. Middels een groen klavertje wordt een indicatie gegeven van hoe goed een hotel scoort. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het hotel duurzaam is op de manier hoe de gast duurzaamheid wil ervaren.

Hotels zouden er daarom goed aan doen om juist in de dagelijkse bedrijfsvoering te benadrukken wat er gedaan wordt op dit gebied. Wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energie, hoe wordt er omgegaan met water, kan er vegetarisch gegeten worden en hoe zit het met plastic op de kamers? Ben je duurzaam bezig, schroom niet om dit te laten zien. Dit zegt aan het eind van de rit meer dan duizend keurmerken.

Buiten dat is het uiteindelijk de gast zelf die invloed heeft op hoe duurzaam zijn/haar verblijf uiteindelijk wordt. Zij maken zelf de keuze hoe lang er wordt gedoucht, of het licht aan moet, of airco nou wel zo nodig is en of de taxi of fiets gepakt wordt naar de stad. Misschien was de juiste vraag aan Google niet “Welk hotel is het meest duurzaam?” maar had de vraag moeten zijn: “Hoe maak ik mijn verblijf zo duurzaam mogelijk.”

Contact

David Maartense, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Website: Van Spronsen & Partners horeca - advies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.