Vervang je plastic rietjes! | Een lijstje met alternatieven

24-9-2018

  • RietjesRietjes

Het begon allemaal bij een video die viraal ging op social media. Hierin was te zien hoe een schildpad toegetakeld was door een plastic rietje. In verschillende Amerikaanse steden is het gebruik van plastic rietjes al afgeschaft. Ook de Europese Commissie kwam afgelopen mei met het voorstel om het gebruik van plastic wegwerpartikelen te verbieden. Verschillende partijen hebben inmiddels het initiatief genomen om plastic rietjes voorgoed te verbannen. Ze bedachten duurzame alternatieven. Mocht je nog niet volledig geënthousiasmeerd zijn, dan hebben wij hier een aantal voorbeelden op een rijtje!

Lees meer over de alternatieven door op de titel te klikken!

Straw-by-straw

Ev Liu is de initiatiefnemer van het concept Straw-by-Straw. Deze rietjes zijn biologisch afbreekbaar, composteerbaar en ze groeien in de natuur. Het zijn namelijk rietjes van riet, een eenvoudig maar duurzaam concept!

Bamboe rietjes

Een bekende variant is het rietje van bamboe. Bamboe is duurzaam materiaal omdat er weinig water gebruikt wordt bij de productie van de plant. Bij de bamboe rietjes wordt een schoonmaak borsteltje geleverd. Hierdoor is het makkelijk om de rietjes schoon te maken alhoewel dit in de horeca iets minder makkelijk is om mee te werken.

Geen plastic rietjes maar eetbare rietjes

Het eetbare rietje is een variant die we al iets langer kennen en met name op verschillende foodfestivals veel is gezien dit jaar. Het Spaanse bedrijf Sorbos was een van de eerste die begon met het maken van eetbare rietjes. Zij bieden inmiddels ook de mogelijkheid om je persoonlijke rietje te creëren. Je kiest eerst één van de smaken van Sorbos (aardbei, citroen, sinaasappel, limoen of energy), daarna kun je kiezen uit verschillende kleuren, maten en kun je het eetbare rietje bedrukken met je eigen logo. Dit is met name voor horecaondernemers erg interessant!

Final Straw

De ‘Final Straw’ staat ook wel bekend om ’s werelds eerste inklapbare en herbruikbaar rietje. Het uitklapbare rietje zit in een modern doosje die je eenvoudig mee kan nemen. Je kan kiezen uit verschillende kleuren: grijs, koraal, groen of blauw. Ook zit er een bijpassend borsteltje bij waardoor het makkelijk is om het rietje schoon te maken. Namen al je gasten maar zo’n rietje mee!

Green Paxx

Green Paxx biedt buigbare siliconen rietjes aan die vaatwasbestendig zijn. De rietjes zijn vouwbaar en daarom gemakkelijk om mee te nemen. De rietjes zijn gemakkelijk om schoon te maken doordat ze bestaan uit twee verschillende onderdelen. Ook produceert Green Paxx herbruikbare Cool Caps (afsluit doppen) die leuk te combineren zijn met de opvouwbare rietjes.

Roestvrij stalen rietjes

Ever eco beschrijft het als hun topproduct, het rietje van staal! Ze bieden 2 verschillende varianten aan, het normale drink rietje of een dikkere variant speciaal ontworpen voor het drinken van smoothies. Bij beide varianten is het mogelijk om te kiezen voor de gebogen versie of de rechte versie. Ook wordt er een bijpassend borsteltje bij geleverd om de rietjes gemakkelijk schoon te maken.

Tiffany & Co

De rietjes van Tiffany & Co zijn ware kunstwerken met een leuk prijskaartje. Voor 375 dollar heb je  een handgemaakt sterling zilveren rietje in de kleuren goud of rosé goud.

Wheat Straws

100% natuurlijke, super composteerbare, plastic-vrije rietjes die sterker zijn dan papieren rietjes. De Wheat Straws worden niet drassig en zijn zachter dan plastic rietjes. Met hun natuurlijke structuur voelen deze rietjes zacht en glad aan terwijl je drinkt. Daarnaast doneert Wheat Straws 2% van alle aankopen aan de The Ocean Cleanup. Een mooi alternatief dus waarmee je je drankjes een milieuvriendelijke update kunt geven!

Stroodles

Het bedrijf Stroodles, heeft pasta rietjes gelanceerd als milieuvriendelijke oplossing voor het eenmalige gebruik van plastic rietjes. Stroodles zijn een verbetering ten opzichte van ‘vochtige’ papieren en plastic rietjes omdat het duurzame, smakeloze en veganistische rietjes  zijn. Tevens zijn ze zowel rauw als gekookt eetbaar. Een kernprincipe voor Stroodles is hun ‘drink-easy’ ethos, wat voor hen betekent dat drinkers hun gedrag niet hoeven te veranderen of een compromis hoeven te sluiten om iets goed te doen voor het milieu. De rietjes zijn 23-25 cm lang, 0,75 cm dik en de wanden van het pasta rietjes gaan langer dan een uur mee in een drankje en blijven smaakloos. Daarnaast is dit product 100% biologisch afbreekbaar in uren en niet in generaties!

YesStraws

Eco-vriendelijke, biologisch afbreekbare en composteerbare drinkrietjes gemaakt van planten (tarwe en riet).

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.