Trends in het kort | Week 51

21-12-2020

  • trends we spotted this week

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. de nieuwste leden voor de Alliance Gastronomique en in Antwerpen is de nieuwe bezorgdienst iZi gestart die zowel frieten als parfum bezorgt. En Villa Ruimzicht heeft gewoon de kerstdagen verplaatst!

Beyond Meat introduceert Beyond Pork op de Chinese markt en in Israël is ’s werelds eerste testkeuken geopend met gekweekte kip, The Chicken van SuperMeat. En in München is een boutique hotel en 2 restaurants van FC Bayern geopend.

Ook veganisten krijgen steeds meer keuze in producten die vlees vervangen, zo is er recent Serrano ‘sinjamón’ van Rollito Vegano in Spanje op de markt gekomen. Online is men erg enthousiast! En in Nederland is nu ook de veganistische kaas ‘Artisan met Kruiden’ van Nafsika’s Garden te krijgen.

BrewDog lanceert Bloody Good Beer, de Schotse bierbrouwer doet dit omdat ze trots zijn dat Schotland het eerste land is waar menstruatieproducten sinds vorige maand gratis zijn geworden. En een interessant artikeltje om te lezen met voorbeelden van inspirerende restaurant / foodservicemodellen.

Recent schreven we over het platform TikTok en nu kwamen we een leuke uitdaging van Pepsi tegen, zij daagden via de #PepsiApplePieChallenge mensen uit hun misbaksels te laten zien. En in Wirsberg, Duitsland kun je culinaire maaltijden van Alexander Herrmann (**) uit de muur trekken.

Supermarktketen Dirk start omschoolweek in januari 2021! En via #bestelkerst.nl van de Makro kun je al bij ruim 700 restaurants kerstmenu’s bestellen. De #Qalkoen en Qnolselderij doen het goed, in Limburg opent sterrenchef Hans van Wolde zelfs een drive-thru waar je de producten kunt ophalen met hun speciale bijgerechten.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Nieuwe leden voor de Alliance Gastronomique

Europa’s langst bestaande samenwerkingsverband van restaurants breidt met vijf leden uit. De restaurants Alma (Oisterwijk), Brut172 (Reijmerstok), Joann (Enschede), De Bloemenbeek (De Lutte) en Tilia (Etten-Leur) zijn vanaf 1 januari 2021 lid van de Alliance Gastronomique. In verband met COVID-19 zijn de nieuwe leden niet zoals gebruikelijk tijdens de laatste ledenvergadering van het jaar geïnaugureerd en gepresenteerd aan alle leden. De nieuwe leden zijn op een passende wijze door een afvaardiging van het bestuur van harte welkom geheten.

Bij Villa Ruimzicht hebben ze de kerstdagen verplaatst!

Leuk idee? Ze vieren kerst op 22, 23 en 24 januari met fonkelende lampjes, 5.000 lichtjes in de bomen en een wintertuin met glühwein, vuurkorven en vers gemaakte soep in de heksenketel. Bekijk de video hieronder die zij in hun nieuwsbrief hebben verstuurd. Hopelijk wordt de lockdown niet verder verlengd. (tekst gaat verder onder de video)

Nieuwe bezorgdienst iZi brengt frieten en parfum

In Antwerpen gaat een nieuwe koerierdienst van start: iZi. Deze levert zowel warme maaltijden als aankopen bij lokale winkels binnen het uur aan huis. De buurlanden zijn al in het vizier. Pas een paar maanden na de oprichting in Brazilië, maakt de start-up iZi vanaf 15 december zijn opwachting in Antwerpen. De koerierdienst gaat de concurrentie aan met maaltijdbezorgers zoals Uber Eats en Deliveroo, maar wil er behalve voor de horeca ook voor de lokale retail zijn. IZi brengt namelijk ook boodschappen en kleine aankopen aan huis, van een jeansbroek, parfum tot medicatie van de apotheek. Ook eten van de kruidenier of supermarkt is mogelijk, als die zich bij de dienst aansluiten tenminste. Meer op de website van Retail Detail in België (link in de titel).

Rollito Vegano heeft Serrano ‘sinjamón’ gemaakt

Rollito Vegano voegt eikelmeel toe aan een tarweglutenbasis, waardoor een Serrano ‘sinjamón’ ontstaat. Twee dierenrechtenactivisten hebben dit jaar het Rollito Vegano-bedrijf opgericht en in oktober hun eerste Serrano ‘sinjamón’ gelanceerd. Ze krijgen veel enthousiaste reacties in de pers en hun eerste batch was snel uitverkocht bij speciaalzaken in heel Spanje. Nog een voorbeeld van een veganistisch alternatief dat bekende texturen en smaken biedt. Wel leuk om als veganistisch alternatief te serveren, Serrano ‘sinjamon’ con melon.

BrewDog lanceert Bloody Good Beer waarvan de opbrengst naar ‘Bloody Good Period’ gaat

Schotland is het eerste land dat menstruatieproducten zoals maandverband gratis heeft gemaakt voor iedereen. Dat maakte de Schotse brouwer BrewDog trots! Daarom lanceren ze nu een ‘Bloody Good Beer’, waarvan alle winst zal worden gedoneerd aan de stichting ‘Bloody Good Period’, die zorgen voor de essentiële menstruatieproducten voor mensen die ze nodig hebben. Meer op de website van Eten en Drinken (link in de titel).

#PepsiApplePieChallenge op TikTok en Twitter | De trofee? Een limited edition Apple Pie cola 

Deze speciale herfstachtige en nostalgische Pepsi wordt gekenmerkt door de smaak van kaneel, appel en hints van een boterachtige korst. Je kunt deze smaak alleen niet kopen! Volgens Pepsi is het zelf maken van de perfecte appeltaart voor sommigen erg moeilijk. Fans konden deze Pepsi smaak dus alleen maar winnen via de #PepsiApplePieChallenge op Twitter of TikTok, waarbij je een foto of video moest plaatsen waarin je probeert en er niet in slaagt, een appeltaart te bakken. Je moet ook die hashtag overnemen en Pepsi volgen om mee te doen. Alleen de eerste 1.500 slechte bakkers, die vóór 7 december meededen, hadden de kans om te winnen!

Leuke marketinguitdaging: de slechtste bakkers ertoe te brengen een video te maken van hun resultaten. Volledig in de lijn met het plaatsen van minder perfecte plaatjes op de sociale media. Meer op de website van Food and Wine (link in de titel).

Sterrenmaaltijd uit de ‘gourmetautomaat’

Michelin-sterrenchef Alexander Herrmann (**) biedt zijn maaltijden nu aan via een automaat. De gourmetautomaat met acht vakken zit vol met wisselende gerechten. Prijzen beginnen bij 39 euro en de gerechten zijn bedoeld voor twee of vier personen. U kunt bij de automaat alleen met bankpas of creditcard betalen. De automaat staat direct voor zijn hotel, het Posthotel in Wirsberg, Duitsland. Meer hierover op de website van Food Service (link in de titel).

Beyond Pork | Nieuw veganistisch product van Beyond Meat voor de Chinese markt 

Beyond Meat lanceert een plantaardige versie van varkensvleesgehakt, één van de populairste vleesproducten in China. Dit vegetarische gehakt moet de smaak van de populaire vulling van Aziatische gerechten zoals dumplings en loempia’s goed evenaren. Meer informatie op de website van VegNews, link in de titel.

Supermarktketen Dirk start omschoolweek

Nu in sommige sectoren door corona geen of weinig werk meer is, moeten veel mensen in de horeca, het toerisme en de evenementenbranche op zoek naar iets anders. Dus is supermarktketen Dirk met de Management Omschoolweek begonnen. Een traject waarin ze je in een week omscholen tot afdelingsmanager of supermarktmanager. Na de omschoolweek stromen kandidaten door in een programma voor verdere vakinhoudelijke- en persoonlijke ontwikkeling. Op maandag 25 januari gaat de omschoolweek bij Dirk van start. Na het succesvol afronden van de week, kunnen de afdelings- en supermarktmanagers in spé direct betaald aan de slag. In de periode die volgt, zullen ze hun totale opleiding verder afronden in combinatie met de praktijkervaring die ze opdoen. Geïnteresseerden in de omschoolweek kunnen zich aanmelden via deze link.

The Chicken | ‘s Werelds eerste testkeuken met ‘gekweekte’ kip

The Chicken is een innovatieve, duurzame testkeuken van SuperMeat. Het is ’s werelds eerste testkeuken waar een menu met gerechten wordt geserveerd die zijn ontwikkeld op basis van gekweekte kip. Deze kip wordt rechtstreeks uit kippencellen gekweekt, allemaal onder hetzelfde dak. Deze eerste testkeuken is vlakbij Tel Aviv in de stad Ness Ziona. SuperMeat bevindt zich in de ontwikkelingsfase en is nog niet commercieel. Hun testkeuken is getransformeerd in een restaurantachtige omgeving waar een ‘volledig gekweekte vleesrestaurantervaring’ wordt geboden. Op dit moment bestaat het menu uit 2 soorten gekweekte kippenburgers, met daar omheen een aantal groentegerechten en een dessert. Nergens staat een vermelding naar eventuele goedkeuring voor het testen met gekweekt vlees, hetgeen bijvoorbeeld in Amerika maar ook hier in Nederland vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nog niet is toegestaan.

Inspirerende restaurant-foodservicemodellen die ook na de Coronacrisis blijven

10 Inspirerende restaurant- en foodservicemodellen waarbij het draait om overleven tijdens de Coronacrisis, een interessant artikel op de website van Forbes (link in de titel). Half september kondigde de National Restaurant Association aan dat zes maanden na het begin van Covid-19 helaas bijna 1 op de 6 restaurants (bijna 100.000) permanent gesloten zijn in de VS; bijna 3 miljoen werknemers zitten nog steeds zonder werk; en de industrie lag op dat moment op schema om tegen het einde van het jaar $ 240 miljard omzetverlies te hebben. Enkele van de inspirerende voorbeelden: Van in restaurants en bars bereide cocktails naar ambachtelijke alcoholische dranken in blik en flessen | Van restaurants in Queens, New York en Chinatown naar Frozen, Take-Home Chinese Dumplings | Restaurantsmaken voor thuiskoks via e-commerce, meer voorbeelden in het artikel. We lazen ook een artikel op de website van Forbes over een restauranteigenaar die 2 van zijn restaurants op een drukbezochte locatie, veranderde in een ‘spook food hal’ nadat er steeds minder mensen voorbijkwamen. Lees dit artikel hier.

Door lockdown nog grotere behoefte om kerst thuis te bestellen

Veel mensen bestelden afgelopen maanden al eten bij lokale restaurants. Maar nu de lockdown sinds vorige week dinsdag van kracht is, blijkt dat een derde van de Nederlanders ook het kerstdiner online gaat bestellen dit jaar. #Bestelkerst is een website waarop op dit moment al ruim 700 restaurants met kerstmenu’s te vinden zijn, we schreven erover bij de start van deze actie. De website is een initiatief van Makro en elk restaurant kan op de #bestelkerst pagina de zichtbaarheid van zijn bestelmogelijkheden vergroten en meeliften op een stukje promotie.

Bijzondere kerstactie Qalkoen wegens succes verlengd

Eerder schreven we al over Qalkoen en Qnolselderij, het platform werd eind november gelanceerd met het doel om zo veel mogelijk mensen een fijne kerst te bezorgen. Voor iedere verkochte Qalkoen wordt €10,- gedoneerd aan de stichtingen van de vier grootste kinderziekenhuizen in Nederland. Wegens succes wordt de kerstactie verlengd. Daarnaast opent in Limburg een drive-thru in samenwerking met sterrenchef Hans van Wolde en horecaspecialist Danny Keppels, eigenaar van Event Management Group. Hier kunnen de Qalkoenen én speciale bijgerechten worden afgehaald.

Nafsika’s Garden veganistische kaas nu ook in Nederland verkrijgbaar

Deze plakjes ‘Artisan met Kruiden’ van Nafsika’s Garden zijn mild van smaak en perfect om te smelten! Ze zijn sojavrij, palmolievrij, gekoeld, glutenvrij en notenvrij. Deze veganistische kaas is gemaakt van de volgende ingrediënten: Gefilterd water, geraffineerde kokosolie (21%), gemodificeerd zetmeel (aardappel, tapioca), zeezout, natuurlijk veganistisch aroma, olijf extract, kruiden (0,05%), kleurstof (b-caroteen). Nafsika Antypas is de gastvrouw en maker van ’s werelds eerste veganistische lifestyle-serie op televisie (A&E Network), ‘Plant-Based By Nafsika’, dat zich richt op een plantaardig dieet en veganistisch leven! We schreven al eerder over haar kaas en haar missie. In dit artikeltje ook een video waarin zij haar missie uitlegt.

In München is het FC Bayern boutique hotel met 2 restaurants geopend

FC Bayern World is geopend op de Marienplatz in München. In het gebouw met 7 verdiepingen vind je o.a. de FC Bayern flagship store, 2 restaurants en een boutique hotel met 30 kamers.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.