Trends in het kort | Week 12

30-3-2021

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’. 

Met deze week links naar artikelen over o.a. de productie van kweekvlees in de eerste plant-tofork-faciliteit The Chicken by SuperMeat in Israël. En artikeltje uit februari over de plantaardige vleesmarkt die naar schatting miljarden dollars waard is. We vragen ons af wat de invloed van het op de markt komen van kweekvlees op die verkoopcijfers zal zijn! 

De Japanse luchtvaartmaatschappij ANA verkocht voor $ 1,8 miljoen aan Economy Class-maaltijden aan Japanse consumenten om thuis te eten en Shake Shack begint op geselecteerde locaties AirCarbon-bestek en rietjes van Restore Foodware te gebruiken. 

Smarties is het eerste snoepmerk dat overschakelt op recyclebare papieren verpakkingen en Starbucks heeft onlangs ambitieuze doelen voor hun toekomst bekend gemaakt, ze willen hun ecologische voetafdruk, water en afval met minstens 50% hebben verminderin 2030. 

In België vindt men dat de ‘Frietkot’ op de lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco moet komen. Wat vinden wij daarvan? En steeds meeconsumenten en bedrijven investeren in vegan aandelen, ook bij Vegan Masters. Met de investeringen willen zij het ‘veganizen’ van de wereld versnellen.  

Een link naar een interessant artikel over de bloeiende scene van Koreaanse restaurants in New York, waarvan er een paar een of twee Michelinsterren hebben en inspiratie voor pizzeria’s: de Garlic Buttery Crust’ van  the Pizza Inn. 

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier! 

Showcase van de productie van kweekvlees in de eerste plant-tofork-faciliteit bij SuperMeat 

We schreven vorig jaar december al over The Chicken, de innovatieve, duurzame testkeuken van SuperMeat. Het is ’s werelds eerste testkeuken waar een menu met gerechten wordt geserveerd die zijn ontwikkeld op basis van gekweekte kip. Deze kip wordt rechtstreeks uit kippencellen gekweekt, allemaal onder hetzelfde dak. Deze eerste testkeuken is vlakbij Tel Aviv in de stad Ness ZionaSuperMeat bevindt zich in de ontwikkelingsfase en is nog niet commercieel. Hun testkeuken is getransformeerd in een restaurantachtige omgeving waar een ‘volledig gekweekte vleesrestaurantervaring’ wordt geboden. In de link in de titel een video op hun Facebookpagina van Future Food Tech, interessant om te zien en laten we hopen dat het Nederlandse bedrijf Mosa Meat ook snel mag beginnen met testen van hun kweekvlees.  

Luchtvaartmaatschappij ANA verkocht voor $1,8 miljoen Economy Class maaltijden voor thuis 

ANA, de grootste luchtvaartmaatschappij in Japan, begon op 11 december met het online verkopen van Economy Class maaltijden die normaal gesproken tijdens internationale vluchten worden geserveerd. Boven verwachting waren de maaltijden snel uitverkocht. ANA verkocht sindsdien 264.000 maaltijden en op 12 maart was er voor in totaal $1,8 miljoen aan maaltijden verkocht. 

Shake Shack gaat proef draaien met duurzame AirCarbon bestek en rietjes

Volgens dit artikel op de website van Shake Shack (link in de titel) testen zij bestek en rietjes gemaakt van de microben van broeikasgassen. De producten, gemaakt door Restore Foodware, zijn composteerbaar, afbreekbaar in de grond en oceaanvriendelijk, en het is ook nog koolstof-negatief. Dit komt omdat het is gemaakt met microben die methaan en CO2 opnemen. De AirCarbon is net zoals plastic en ander synthetisch materiaal een molecuul die kan worden gebruikt. Meer informatie in het artikel of op de website van Restore FoodwareShack Shack rolt ook nieuwe aluminium waterflessen uit langs de Westkust, van San Diego tot Seattle, om zo de plastic SHACK 2IO waterflessen te vervangen. Deze flessen zijn 100% herbruikbaar, 100% recyclebaar, vrij van BPA en gevuld met bronwater met 7,4 pH.

De Koreaanse keukens van New York breiden zich uit met gedurfde, innovatieve en door chef-kok gerunde restaurants  

Je wilt meteen naar New York als je dit artikel op de website van Robb Report leest (link in de titel)! Het lijkt erop dat de Koreaanse keuken zich snel ontwikkelt in New York. Koreaanse restaurants maken al lang deel uit van culinair New York, maar de verschuiving van traditionele recepten, zoals K-Town Barbecue, naar door chef-gerunde restaurants vond 10 jaar geleden al plaats. Met voorbeelden zoals DanjiCote (*), Jungsik (**), Atomix (**) en nog veel meer. 

Polaris Market Research verwacht dat de markt van plantaardig vlees miljarden dollar’s waard wordt 

Bij Horecatrends schrijven wij regelmatig over plant-based producten, twee weken geleden schreven wij bijvoorbeeld nog over plantaardige Filet Mignon. Onze verwachtingen voor plantaardige proteïnen en producten zijn hoog, gezien alle innovaties op dit gebied die de aankomende jaren zullen komen. Polaris Market Research publiceerde recent een rapport waarin zij stellen dat de markt van plantaardig vlees een markt is die $35,4 miljard waard is in 2027. Dit komt onder andere door het toenemende bewustzijn over het welzijn van dieren en het groeiende geloof in hogere voedingswaarden van plantaardige producten, in vergelijking met dierlijke proteïnen. De groeiende welvaart in Aziatische landen leidt vooral tot een groter vraag naar dierlijke- en plantaardige proteïnen in het aankomende decennium. Wij vragen ons ook af wat de invloed zal zijn van kweekvlees op de verkoopcijfers zoals in het artikel van SuperMeat (hierboven). 

Smarties is het eerste snoep-merk dat overgaat op papieren recyclebare verpakkingen 

Nestlé, de multinational achter Smarties, maakte recent bekend papieren recyclebare verpakkingen te gaan gebruiken voor de beroemde gekleurde chocoladesnoepjes na een succesvolle pilot afgelopen jaar in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Global Head of Confectionary Alexander von Maillot zal deze beslissing dit jaar voor alleen Smarties leiden tot een vermindering van 250 miljoen plastic verpakkingen wereldwijd. 

Starbucks stelt koffie-specifieke milieudoelstellingen

Starbucks heeft recent ambitieuze doelstellingen bekend gemaakt. Zij gaan hun ecologische voetafdruk, watergebruik en afval verminderen met tenminste 50% in 2030. Starbucks heeft een speciaal moment uitgekozen voor deze toezegging, 2021 markeert namelijk hun 50-jarig jubileum. Door terug te blikken op wat er is bereikt, werd het ook tijd om vooruit te kijken en te kijken wat er anders moet gebeuren om hun positie over 50 jaar te garanderen. “Terwijl we 50 jaar Starbucks vieren, kijken we vooruit naar verschillende manieren hoe wij de toekomst opnieuw kunnen bedenken en de mensen kunnen blijven inspireren en koesteren”, volgens Michelle Burns, Senior Vice President bij Starbucks. Starbucks investeert in verscheidene projecten en initiatieven met overheden, NGO’s en meer dan 400.000 boeren waar het bedrijf de koffie van koopt, in meer dan 30 landen over de hele wereld. Klik op de titel om het volledige initiatief van Starbucks te lezen! 

Pizza korst innovatie: Garlic Buttery Crust | door the Pizza Inn 

Het klinkt heerlijk en misschien is het inspiratie voor ander pizzabedrijven: Pizza Inn heeft hun recept voor de korsten vernieuwd met garlic buttery crust’, bestaande uit knoflook, Romano en Parmezaanse kaas. Vanaf 29 maart worden alle zelfgemaakte korsten afgewerkt met deze blend. Klinkt heerlijk, toch? Meer op de website van Pizza Market Place, link in de titel. Het 62 jaar oude merk en dochteronderneming, Pie Five, hebben meer dan 200 winkels wereldwijd. Rave Restaurant Group is gevestigd in Dallas. 

Belgische frietkot op lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco? 

De Nationale Vereniging van Frituristen in België, vraagt de regering daar de ‘Frietkotcultuur’ in te dienen bij de Unesco als immaterieel erfgoed.  Zij vinden dat echte friet in een puntzak, van verse bintjes, volksgastronomie isEr moet staand aan zon frietkot van worden genoten! Mee eens? Lees het hele artikeltje op de website van Horeca Magazine, link in de titel.  

Vegan Masters | Steeds meer consumenten en bedrijven investeren in vegan aandelen 

Vegan Masters, het landelijk plantaardig convenience food concept, heeft ruim 1.1 miljoen euro opgehaald uit de markt. 550.000 euro is er gefund vanuit een community share funding campagne op Eyevestor.com en 570.000 euro bij angel investors. 11% van de aandelen is nu in handen van klanten van Vegan Masters en andere consumenten en bedrijven die geloven in de potentie van het bedrijf én een meer plantaardige toekomst met minder dierenleed, CO2 uitstoot en verspilling van water. In totaal investeerden 733 consumenten en bedrijven in het vegan food concept. Met het opgehaalde geld wil Vegan Masters haar missie, het ‘veganizen’ van de wereld, versneld waarmaken. Iets waar restaurants ook rekening mee moeten houden menu technisch als ze straks weer open gaan.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.