Ongedwongen genieten bij Alex + Pinard | Lekker bordje kaas, charcuterie en mooi glas wijn

28-11-2017

  • Alex + Pinard AmsterdamAlex + Pinard Amsterdam
  • Alex + Pinard AmsterdamAlex + Pinard Amsterdam
  • Alex + Pinard AmsterdamAlex + Pinard Amsterdam
  • Alex + Pinard AmsterdamAlex + Pinard Amsterdam
  • Alex + Pinard AmsterdamAlex + Pinard Amsterdam
  • Alex + Pinard AmsterdamAlex + Pinard Amsterdam

We zien dat er steeds meer restaurants en wijncafés openen waar het ‘ongedwongen genieten’ erg belangrijk is. Geen hoogstandjes maar mooie producten en een mooi glas wijn. Recent is in Amsterdam op de Dapperstraat 10 het wijncafé Alex + Pinard geopend. Het idee voor het wijncafé is ontstaan nadat chef Nathaniel Zuijderwijk en sommelier Sanna Burggraaf opzoek waren naar een plek om ontspannen een goed glas wijn te drinken met daarbij kwalitatief, lekker eten maar deze nergens vonden. Zodoende besloten zij om de handen ineen te slaan en zelf zo’n plek te creëren in Amsterdam-Oost. Wij hebben soortgelijke concepten in New York, Amsterdam en Den Haag gespot.

Ongedwongen genieten | Alex + Pinard in Amsterdam

In zuidelijke landen is het normaal om ergens een lekker glas wijn, gecombineerd met een plankje charcuterie en kaas te gaan eten, in Nederland zien we dit soort concepten gelukkig ook steeds vaker! Ik moet eerlijk zeggen dat als wij een stad bezoeken, ik het altijd heerlijk vind om uitgebreid te lunchen en ’s avonds te genieten van bovenstaand concept. In Amsterdam kan dit nu ook bij Alex + Pinard (Frans voor een glas tafelwijn). Hier willen ze goede wijn toegankelijk maken voor iedereen. Dat betekent dat de kwaliteit van de wijn hoog is maar toch betaalbaar. Zo zijn alle (veelal biologische) wijnen die bij Alex + Pinard geserveerd worden afkomstig van kleine wijnproducenten die veel aandacht besteden aan de kwaliteit. De wijn bestaat zo veel mogelijk uit puur druivensap zonder te veel toegevoegde conserveermiddelen als bijvoorbeeld suiker. Uiteraard speelt ook de smaak van de wijn een grote rol in de zoektocht naar de beste wijnen. Hierdoor staat de wijnkaart van Alex + Pinard vol met levendige en verrassende wijnen afkomstig uit diverse wijngebieden. Ook de menukaart is gebaseerd op pure producten. Zo is er bij Alex + Pinard een keuze uit onder andere Spaanse hammen, Franse kazen, Italiaanse worsten maar bijvoorbeeld ook Coq Au Riesling (in Riesling gestoofde kip) en steak tartare.

Ongedwongen genieten | Charc in New York

In New York is chef Danny Brown, die bijna 10 jaar zijn met één Michelin ster bekroonde restaurant Danny Wine Bar & Kitchen in Queens heeft gehad, nu een heel andere culinaire weg in geslagen. Hij heeft Charc Bar | Charcuterie geopend op Manhattan. Dit is een casual restaurant geworden met 25 zitplaatsen waar huisgemaakte, ambachtelijke charcuterie, locale kazen, sandwiches, ‘sharable plates’, groenten uit het seizoen en pasta op de kaart staan. Op de wijnkaart staan wijnen van over de hele wereld, cocktails en biertjes.

Genieten van een mooi glas wijn, lekker bordje kaas en charcuterie kan ook bij:

Er zijn natuurlijk veel meer plekken waar dit kan, wij hebben recent over de volgende concepten geschreven. Deze herfst is in Amsterdam restaurant Spingaren geopend. Springaren is een bedrijf dat zich richt op het artisanaal maken van charcuterie en het inleggen en fermenteren van groente en vis. Vanwege het horecaverleden van het team is er besloten beide passies te combineren en een charcuterierestaurant te openen. De focus is hier iets meer op het eten, zij hebben een beperkte wijnkaart.

Recent is ook in Amsterdam het wijncafé Rayleigh & Ramsay geopend. Hier kun je maar liefst kiezen tussen 100 wijnen verdeeld over acht smaakprofielen die worden aangeboden per proefslokje, half glas of heel glas. Zij werken met het systeem van By the Glass International. Je kunt dus zelf je wijn tappen en ondertussen genieten van een iets uitgebreider menu dan kaas en charcuterie.

In Den Haag is Bouzy Wine & Food (geopend in 2015) ondertussen een begrip geworden. Ook zij bieden ongedwongen genieten in een toegankelijke zaak met een stoere, maar ook warme vintage uitstraling met natuurlijk licht door de vele ramen. De wijnen zijn het hart van Bouzy en daarnaast serveren zij hapjes en gerechtjes in bistro-stijl als bruschetta, flammkuchen, bites met vis en vlees, charcuterie, salades, kaas, coq au vin en desserts. ^Marjolein

Website: Wijncafé Alex + Pinard

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.