Gezellig potje boulderen

8-7-2019

Niek Timmermans blogt over boulderen. Hij hoorde erover en is het gaan proberen en heeft daarna de rest van zijn collega’s ook moeten uitleggen wat het is ;-). Hij heeft meteen even gekeken naar de populariteit van klim- en boulderhallen.

Gezellig potje boulderen

Sinds mijn collega in Rotterdam woont doet hij aan “klimmen”. Boulderen om precies te zijn. Ik had ooit iets gelezen over de groeiende populariteit ervan, maar had dit zelf nog nooit gedaan. Kortom; reden genoeg om eens mee te gaan en te kijken wat het is.

Boulderen is dus klimmen, tot een meter of vier hoog en zonder touw of gedoe. Op de grond liggen dikke valmatten voor als het mis gaat. Op de muren zijn routes uitgezet met blokjes in verschillende kleuren en om een route te toppen (ik ging vrij snel mee in het jargon) volg je één kleur. De kleuren geven het niveauverschil aan, van routes voor beginners zoals ik tot routes voor mensen die probleemloos aan twee vingers kunnen bungelen. Dit is volgens mij gelijk de eerste verklaring van het succes; het is heel laagdrempelig, iedereen kan zo beginnen.

Op voorhand leek het mij vooral een fysieke activiteit, maar gaandeweg kom ik er achter dat de routes ook soort puzzels zijn. Puzzels die je vooraf met denkwerk oplost, om vervolgens met kracht en techniek tot uitvoering te brengen. En er is een mentaal aspect, met name doorzettingsvermogen, omdat je soms meerdere keren vastloopt en opnieuw kunt beginnen. En dat maakt het ook tot een sociale activiteit. Het is een individuele activiteit, maar je staat samen uit te vogelen hoe je de klimpuzzel het best kunt oplossen. De avond leerde mij ook dat er een lange leercurve is, ik kwam niet verder dan niveau 2 van de 8.

Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio wordt klimmen (samen met onder andere skateboarden en surfen) voor het eerst een officiële sport, mede om het toernooi meer populariteit bij de jeugd te geven. Ik las dat deelnemers soms onder de 20 jaar zijn. Ook in Rotterdam komen met name jongeren en wordt er geklommen onder muziek met beats en vloeit rijkelijk speciaal bier uit de tap tijdens de nazit. Er hangt een gezellige, soort stadse surfsfeer; ontspannen en gemoedelijk. Uitzonderingen van de fanatiekelingen daar gelaten, lijkt boulderen voor het brede publiek een activiteit die een beetje tussen sport en recreatie invalt, zoals bijvoorbeeld ook skateboarden, surfen maar ook golf. Daarbij duurt het alleen een stuk langer voordat je het idee hebt dat je het een beetje kunt.

De populariteit van boulderen groeit snel. Nederland behoort tot de landen met de hoogste hallendichtheid ter wereld, wat mede komt door een gebrek aan rotsen die klimhallen vervangen. Je moet het echter wel in perspectief blijven zien; er zijn nu zo’n 50 klim- en boulderhallen. Maar als je naar de snelle opkomst van die hallen kijkt gebeurt er wel degelijk iets. Ik denk dat boulderen nog wel een tijdje doorklimt, qua populariteit en dus ook qua aantal klimhallen. Daar zullen de Spelen ook zeker aan gaan bijdragen.

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Website: Van Spronsen & Partners horeca - advies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.