Fastfood design van de toekomst

31-10-2022

  • The Market Drayton McDonald's - the first net zero carbon restaurantThe Market Drayton McDonald's - the first net zero carbon restaurant
  • Plant Power Fast Food in CaliforniaPlant Power Fast Food in California
  • The net zero energy-designed McDonald's restaurant at Walt Disney World ResortThe net zero energy-designed McDonald's restaurant at Walt Disney World Resort
  • Taco-Bell-Defy™- innovative drive-thruTaco-Bell-Defy™- innovative drive-thru
  • Global design of the Next Gen Wendy’sGlobal design of the Next Gen Wendy’s
  • Global design of the Next Gen Wendy’sGlobal design of the Next Gen Wendy’s
  • Global design of the Next Gen Wendy’sGlobal design of the Next Gen Wendy’s

Een lijstje met voorbeelden die inzicht geven in het fastfood design van de toekomst. Van nieuwe spelers op de markt zoals onder andere Plant Power Fast Food die de weg laten zien tot de initiatieven van de grote fastfoodbedrijven zoals McDonald’s, Wendy’s en Taco Bell. Fastfood heeft tegenwoordig een grote footprint in het horeca landschap en duurzaamheidsinitiatieven kunnen hier grote verschillen maken.

Leestijd: 4 minuten

Duurzaam Fastfood design

Grote fastfoodbedrijven zoals Starbucks en McDonalds werken samen met het NextGen Consortium van Closed Loop Partners om toonaangevende merken, industrie-experts en innovators samen te brengen om de verpakking van foodservice te herdefiniëren en duurzame en circulaire oplossingen te bedenken om wereldwijd de hoeveelheid afval te verminderen. Het eerste initiatief van het Consortium was het onderzoeken van duurzame en schaalbare alternatieven voor de wegwerpbeker van glasvezel.

Hoewel verpakking één van de duurzaamheidspijlers is waarin veel fastfoodbedrijven investeren – het gebouw, het ontwerp, zonnepanelen, isolatie, het gebruik van materialen – kan het verschil maken voor het milieu en zeker ook voor het resultaat nu de energie duur is. In dit artikel het voorbeeld van de flagship locatie van McDonald’s in Orlando waar ze de Zero Energy-Certification van het International Living Future Institute willen behalen. De Zero Energy (ZE) certificering van het International Living Future Institute (ILFI) is in het leven geroepen om projecten in staat te stellen hun energieprestaties aan te tonen. De Market Drayton McDonald’s in Engeland laat ook veel investeringen op dit gebied zien. Hier in Nederland doet McDonalds met ‘Scale for Good’ met name veel aan afval verminderen, een duurzaam menu en hun nieuwe restaurants zijn standaard aardgasvrij, en bij bouw en verbouw nemen ze steeds nieuwe duurzaamheidsmaatregelen. Hierbij kun je denken aan LED-verlichting in alle restaurants, warmteterugwinning, energiezuinige apparatuur en watervrije urinoirs. Sinds 2008 kopen alle vestiging 100% groene stroom in.

Veel fastfoodbedrijven hebben een duurzaamheidsbelofte, zoals bijvoorbeeld KFC UK dat aangeeft tegen 2035 een circulair zero-waste bedrijf te zijn. Daarnaast wil KFC UK tegen 2040 geen CO2 meer uitstoten. Om die doelen te bereiken zijn ze een samenwerking aangegaan met het Zero Carbon Research Institute van de Universiteit van Liverpool. Ze werken ook samen met het Zero Carbon Forum. Dit forum helpt de horeca om koolstofneutraal te worden. Bedrijven als Burger King, BrewDog, Fridays, Pizza Hut, IHG en nog veel meer bedrijven, zijn hier lid van.  Hieronder de voorbeelden!

Energieneutraal McDonald’s restaurant bij het Walt Disney World Resort

McDonald’s heeft in de zomer van 2020 zijn flagship restaurant geopend dat speciaal ontworpen is om 100% van de energiebehoeften op jaarbasis te dekken. Dit wereldwijde flapship restaurant op het gebied van duurzaamheid dient als een leercentrum voor McDonald’s om oplossingen te testen waarmee zij het energie- en watergebruik kunnen verminderen. Bekijk de video in het artikel om te zien wat ze allemaal bedacht hebben. Ondertussen heeft ook Chicago een duurzaam restaurant, bekijk het artikeltje over de energie-neutrale McDonalds in de link in de titel. De vestiging in Chicago kun je hieronder bekijken.

Sustainable Fastfood design | Plant Power Fast Food 

Een mooi voorbeeld van duurzaam fastfood design! De duurzaamheid van het eten maar ook in het interieur, het bestek en de borden van Plant Power Fast Food. We scheven eerder over Plant Power Fast Food (link in de titel). Het is momenteel de snelst groeiende 100% plantaardige fastfoodketen in de Verenigde Staten, in maart van dit jaar kondigen zij de opening aan van zijn nieuwe vestiging in Los Angeles in het hart van Hollywood. Hun menu is volledig plantaardig en bied een ruim assortiment van burgers, friet, shakes en ‘chicken nuggets’ tot salades, verse sappen, een kindermenu en een volledige ontbijtselectie. Daarnaast vind je duurzame details in hun nieuwste restaurant, de tafels, cabines en meubels zijn gemaakt van hernieuwbaar bamboe en de stoelen van gerecycled plastic. Wegwerpbestek is allemaal plantaardig en composteerbaar, net als de meeste afhaalverpakkingen.

The Market Drayton McDonald’s | Het eerste Britse net zero carbonrestaurant 

Als het om duurzaamheid gaat dan zien wij dat McDonald’s hier veel waarde aan hecht en zo komen we dan ook regelmatig interessante initiatieven tegen van dit bedrijf, zoals bijvoorbeeld het eerste Britse net zero carbon restaurant. Het restaurant is voorzien van de nieuwste innovaties op het gebied van duurzaam gebouwontwerp maar is ook ontworpen om de vertrouwde McDonald’s-look en -feel te behouden. Het doel is om ‘net zero carbon’-uitstoot te bereiken voor alle 1.400 restaurants en kantoren tegen 2030. Om dit te bereiken gebruiken ze bijvoorbeeld hernieuwbare stroom en zijn de muren geïsoleerd met Britse schapenwol, wandborden zijn gemaakt van gebruikte koffiebonen, stoepranden zijn van gerecyclede plastic flessen er is zelfs een Drive-Thru van gerecyclede banden en een biodiversiteitstuin. Meer hierover vind je hier. Wij zijn erg benieuwd welke van deze initiatieven Nederland gaan bereiken!

Een innovatieve drive-thru ervaring bij Taco Bell Defy 

Een andere grote bekende keten die duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel heeft staan is Taco Bell. Zo schreven wij een poos geleden al over hun gerenoveerde Taco Bell in Brooklyn Park, Minnesota. Hier bouwden zij een drive-thru met vier rijstroken, het eerste model in zijn soort, met twee verdiepingen, levert innovatieve technologie en design. Zoals een eigen verticale lift om de menu-items van Taco Bell rechtstreeks vanuit de keuken naar de fans te brengen. Het is een mooi nieuw design dat de omloopsnelheid van de drive-thru versneld maar hier wordt nog niet gerept over duurzaamheid.

Global Next Gen Wendy’s 

Wendy’s kondigde eind augustus dit jaar aan dat ze wereldwijd een nieuwe standaard  voor hun restaurantdesign gaan realiseren, Global Next Gen gaat het heten. Het doel is een verbeterde klant-, crew- en digitale ervaring. Vanaf deze herfst zullen Wendy’s nieuwe traditionele restaurants een strak en modern ontwerp krijgen, met een geoptimaliseerde inrichting en de nieuwste technologie om meer Wendy’s aan mensen te leveren met de nadruk op gemak, snelheid en nauwkeurigheid.

Wendy’s gaat bijvoorbeeld een afhaalraam voor bezorgers realiseren en er komen speciale mobiele orderverzamelingsrekken zodat online bestellingen makkelijk kunnen worden opgehaald. Daarnaast worden de keukens vernieuwd en last but not least gaan ze gebruik maken van gemoderniseerde technologie en krijgen ze een geoptimaliseerde infrastructuur. Meer informatie over deze Next Gen Wendy’s vind je in de link in de titel. Bijzonder dat er in dit nieuwe ontwerp duurzaamheid amper een rol speelt en de focus vooral ligt op het optimaliseren van processen. Hetgeen vermeld wordt is dat in de nieuwe gebouwen rekening wordt gehouden met meer efficiënte elementen zoals verlichting en HVAC (Health, Ventilation and Air Conditioning) om het gebruik van energie en daarbij behorende kosten te verminderen.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.