Croissant hype | Wat brengt 2024?

25-1-2024

  • Croissant hype | Wat brengt 2024?Croissant hype | Wat brengt 2024?

Marjolein van Spronsen blogt over broissants, crompoucen, moorsants, vierkante en ronde croissants, de croffles, de crospresso’s, de cragels, de tracos, de cronuts, kerstboomcroissants enzovoorts.

Deze blog is eerder gepubliceerd op de website van de Van Spronsen & Partners Groep.

Croissant hype | Wat brengt 2024?

Ik kan echt heel erg genieten van een goede roomboter croissant op zijn tijd, ergens in Frankrijk of van een Franse bakker zoals Mami Gourmande in Leiden of Le Fourniel Sébastien in Amsterdam en het liefst in combinatie met een goede espresso. In het verleden heb ik ook de croissant combinatie waar de croissant hysterie mee is begonnen geproefd: de cronut van Dominique Ansel, een combinatie met een donut. Geef mij maar zijn heerlijk, ouderwetse DKA (Dominique’s kouing Amann), een fluffy croissant-achtig deeg met een gekaremaliseerde korst. Gebaseerd op een Bretonse specialiteit.

Na de cronut, volgde al snel de cragel een combinatie van een bagel met een croissant. Daarna volgde al snel de tacro, (taco) en de croffle (wafel). Een iets verder gezochte combinatie kwam uit de Australië in de vorm van de crospresso (een combinatie van een croissant met Nutella en espresso). Het afgelopen jaar werd de vorm bepalend, vooral in Londen kwamen een aantal bakkerijen met vierkante en ronde croissants met allerlei vullingen. Zeker op Instagram een grote hit. We kwamen zelfs een kerstboom croissant tegen! En natuurlijk de Nederlandse varianten zoals de ongekend snel populair geworden crompouce, er is zelfs een House of Crompouce van Bakkerij van Maanen in Amsterdam, en iets minder bekend de moorsant. De combinatie met ijs is ondertussen ook met enige regel maat te vinden.

Je zou denken dat we wel klaar zijn met het verzinnen van combinaties met de croissant, maar nee hoor, zeer recent heeft het Landmark hotel in Londen vanuit hun Cake Shop hun broissant gepresenteerd. Ik zag de combinatie niet meteen maar het is met brioche. En het ziet er smakelijk uit!

Wat ik nog kan bedenken is de combinatie met bijvoorbeeld een Zeeuwse bolus of een Zweeds kaneelbroodje. Verder kom ik niet maar ik ben benieuwd welke combinaties we in 2024 gaan zien. Tot nu toe blijft een simpel roomboter croissantje mijn voorkeur krijgen maar er is nu al een vorm of smaakcombinatie voor iedereen! Ik ben benieuwd wat 2024 voor inspiratie brengt.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.