11stijlenbier | De smaak van Friesland gevangen in een biertje

6-6-2024

  • 11stijlenbier - Sûkerbôle Tripel & Sûkerlatte Blond11stijlenbier - Sûkerbôle Tripel & Sûkerlatte Blond

Nieuwe Friese bieren gemaakt van de ingrediënten van populaire Friese delicatesse. Het idee is ontstaan na een proeverij in de Corona tijd. De initiatiefnemers van 11stijlenbier bedachten o.a. de Sûkerbôle Tripel (karamel en lichtelijk kaneel), Frisse Drûge Woarst Wit en de Sûkerlatte Blond (anijs). 11stijlenbier brouwt bieren geïnspireerd door typisch Friese lekkernijen. Van suikerbrood tot drabbelkoek, van droge worst tot suikerlat. Door kenmerkende ingrediënten te gebruiken tijdens het brouwproces ontstaan unieke smaken én bieren. Uiteindelijk zullen 11 bieren je meenemen op een uitgesproken culinaire tocht door Friesland.

Leestijd: 2 minuten

Het verhaal achter 11stijlenbier

11stijlenbier is een initiatief van vier Friese bierfanaten. Armand en Tim zijn eigenaar van de succesvolle speciaal bierservice Beer in a Box. Erwin is uitbater van de twee prachtige Leeuwarder horecazaken Grand Café de Brass en Huize Kwast. En Sem Hoekema is de initiatiefnemer van 11stijlenbier en de drijvende kracht achter de verkoop van de bieren.

Het idee achter 11stijlenbier

Naast bierliefhebbers zijn de mannen ook echte Friezen. Het viel hun op hoe weinig mensen, ook bierliefhebbers, weten welke bierstijlen er zijn en wat zo’n bierstijl precies typeert. “Laten we kennis over bierstijlen delen door telkens een bierstijl te koppelen aan een typisch Friese lekkernij! Op deze manier kunnen we op een toegankelijke manier iets meer over de verschillende bierstijlen vertellen.” Kortom, met 11stijlenbier schenken ze aandacht aan de rijkheid van bierstijlen én aan typisch Friese lekkernijen.

Sûkerbôle Tripel & Friese Drûge Woarst Wit

Bij het brouwen van de bieren gebruiken ze telkens meerdere ingrediënten die je in de betreffende Friese specialiteit terugvindt. Zo wordt de Sûkerbôle Tripel onder meer gebrouwen met kaneel, suiker en zoethout. Op deze manier ontwikkelen ze geur- en smaakassociaties met die Friese lekkernij. Bij sommige bieren zijn deze associaties sterk, bijvoorbeeld bij de Friese Drûge Woarst Wit. Hier doen het venkelzaad, de kruidnagel en de turf gerookte gerst mout je meteen aan Friese droge worst denken.

De bierrecepten en brouwerij(en)

De bieren worden momenteel ontwikkeld door receptenbrouwerij De Kroon op Leeuwarden. Met de slogan ‘ik brouw van jou’ ontwikkelt Ulco de Jong al sinds 2014 bier. Naast het brouwen voor opdrachtgevers heeft hij ook zijn eigen bier onder het merk De Kroon van Leeuwarden. Momenteel worden de bieren in Friesland gebrouwen door Brouwerij Dockum.

We schreven recent over een ander Fries bier initiatief, Frysk Oranje Bier.  

Website: 11stijlenbier

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.