Zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar | Onderzoek van koffietje.nl

23-1-2020

  • Koffietje.nl - Harvest Coffee Brewers Rotterdam
  • Koffietje.nl - Man met Bril Rotterdam
  • Koffietje.nl - Tigershark Scheveningen

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland.  Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voorkeur voor cappuccino, espresso of zwarte koffie. Echter weet bijna de helft van deze coffeelovers niet wat specialty coffee is.

Een bijdrage van Sám Lasaroms naar aanleiding van haar koffiemarathon (100 koffiebars in 30 dagen) heeft ze onderzoek gedaan naar het gedrag van consumenten in een koffiebar. Haar ervaringen en de eerste bevindingen van dit onderzoek rondom specialty coffee in koffiebars heeft ze onlangs gedeeld op de Coffee Stage tijdens de Horecava 2020 in de Amsterdam RAI. In het onderzoek vroeg zij de ondervraagden onder andere: wat zou je gratis bij je koffie willen krijgen? Welke eigenschappen vind je belangrijk aan een koffiebar?

Zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

In totaal hebben ruim 800 mensen gereageerd op de enquête van koffietje.nl, waardoor ze een goed beeld hebben gekregen van wat men graag drinkt en belangrijk vindt. Enkele opvallendheden:

  • Ongeveer 50% bezoekt één of meerdere keren per week een koffiebar
  • We bestellen gemiddeld 2 drankjes per bezoek
  • 43% weet niet wat specialty coffee is
  • Slechts 1% van de koffiedrinkers vindt het serveren van alcohol in een koffiebar belangrijk
  • In de randstad wordt 41% méér havermelk gedronken door vrouwen dan in de rest van Nederland

Cappuccino, espresso en koffie nog steeds populair

Cappuccino is veruit het populairst (57%) en wordt vooral door vrouwen besteld. Mannen verkiezen de espresso boven een cappuccino, terwijl vrouwen dan toch liever een latte bestellen. Slechts 18% drinkt wel eens filterkoffie (V60 (11%), Aeropress (5%) of Chemex (3%)) in een koffiebar. Opvallend dat de traditionele top 3 in de randstad lijkt te verdwijnen. Zo wordt in Noord-Holland eerder een V60 of Flat White besteld dan een normaal bakje zwarte koffie. Decaf koffie wordt overigens vrijwel niet besteld in een koffiebar (1%).

Koffie met verschillende siropen

Meer dan de helft (57%) van de koffiedrinkers zegt te weten wat specialty coffee is. Echter blijkt uit een vervolgvraag dat 26% van de mensen die zeggen te weten wat specialty coffee is, het eigenlijk niet weten. Zo’n 13% hiervan denkt namelijk dat het koffie met verschillende siropen is, in plaats van koffie die voldoet aan criteria en richtlijnen bepaald door het SCA (Specialty Coffee Association).

Alcohol is niet belangrijk

In een koffiebar verwachten we naast goede koffie vooral eten en gebak (51%), tafelservice (37%), een terras (32%) en WiFi (32%). Ook letten we op het type machine in een koffiebar (34%), omdat we daaruit op kunnen maken of de koffie daadwerkelijk goed is. In ongeveer de helft van de koffiebars vind je overigens een machine van het Italiaanse merk La Marzocco. Alcohol vinden we helemaal niet belangrijk in een koffiebar (1%), ook vegan opties (10%) lijken niet belangrijk.

Consistentie van koffie en personeel

Uit de tips van koffiedrinkers blijkt dat een eerste goede ervaring in een koffiebar niet betekent dat het de tweede keer net zo goed is. Dat verschilt nogal per barista, aldus de koffiedrinker. Daarnaast vindt de koffiedrinker dat een koffiebar niet door moet slaan in extra mogelijkheden en vooral de basis moet respecteren. Lees het hele onderzoek hier.

Over Koffietje.nl

Koffietje.nl verzamelt en beoordeelt de beste koffiebars in Nederland en Europa. Daarnaast maken we mensen bewust van en enthousiast voor specialty coffee. De website wordt gerund door Sám en Roald, twee mensen die elkaar hebben gevonden door de koffie.

Website: Koffietje.nl

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.