Koffietje.nl marathon| 100 koffiebars in 30 dagen

30-8-2019

  • Sám Lasaroms van koffietje.nl bij Fika in Nijmegen
  • Sám Lasaroms van koffietje.nl bij First Things First in Nijmegen
  • Sám Lasaroms van koffietje.nl bij Koffie bij Joost & Maartje in Maastricht
  • Sám Lasaroms van koffietje.nl bij Kolonel & reede in Antwerpen
  • credits koffietje.nl - koffie bij Public Space in Amsterdam

Sám Lasaroms reist al een tijdje door Nederland (en Europa) op zoek naar de beste (specialty) koffiebars. In september start Sám met een bijzondere marathon, ze gaat namelijk 100 (specialty) koffiebars in 30 dagen bezoeken. Met deze challenge wil Sám meer koffiebars in kaart én onder de aandacht brengen! Daarnaast deelt ze mooie en inspirerende verhalen van barista’s en ondernemers. Een kleine greep van de koffiebars die op haar lijst staan om te bezoeken: Vascobelo in Eindhoven, de Espressofabriek in Amsterdam, Mogador Café in Haarlem, Fika in Nijmegen, Coppi Fietsen en Man met Bril in Rotterdam, Lot Sixty One in Den Haag, Miss Morrison in Delft, Mr. Morris in Tilburg, Chummy Coffee in Leiden, Yirga in Breda, Sám’s Coffee in Zwolle en Blackbird in Utrecht.

Wij wensen Sám heel veel succes met de koffie marathon en hopen dat ze geen cafeïne-overdosis oploopt! Wij vroegen Sám wat zij belangrijk vindt en waar ze op let wanneer ze een koffiebar bezoekt. Daarop kregen wij uitgebreid antwoord, zo geeft ze tips voor barista’s en vertelt ze over een bijzonder bezoek aan Nomad in Barcelona. Daarnaast geeft ze een tip over hoe je met de ‘laptop-gasten’ in je bedrijf kunt omgaan. En dat dat nodig is bleek maar weer toen wij recent koffie gingen drinken en een ‘laptop-gast’ een moeder met een schattig dochtertje dat zat te zingen, vroeg haar te laten stoppen. Met dat lawaai kon hij niet werken!

Over Sám en koffietje.nl

Op Koffietje.nl schrijft Sám samen met haar vriend Roald Craenen over de beste koffiebars in Nederland en Europa, en geeft ze haar mening over de koffiebars die ze heeft bezocht. Ze vertelt je welke koffiebars je zeker zou moeten bezoeken, maar ook welke je beter kunt vermijden. Omdat koffie om meer dan alleen koffie gaat, houdt ze ook rekening met bijvoorbeeld de locatie van de bar, de vibe/uitstraling en het enthousiasme en expertise van barista’s. Het idee van koffietje.nl is ontstaan omdat zij samen met vriend Roald Craenen (die ze overigens bij ‘coffeelovers’ heeft leren kennen) veel citytrips maakte. Tijdens deze citytrips waren de twee altijd opzoek naar de beste koffiebars en stippelde ze complete routes uit om alle bijzondere plekjes een voor een te bezoeken. Op den duur kreeg zij steeds meer vragen om tips van vrienden, kennissen en andere mensen uit haar omgeving. Daarom besloot zij haar tips te gaan verzamelen op koffietje.nl

Waar voldoet (volgens Sám) een goeie specialty koffiebar aan?

 Tijdens haar marathon gaat ze natuurlijk niet alleen maar koffie drinken maar ook alle zaken beoordelen. Wij vroegen Sám wat zij belangrijk vindt en waar ze op let wanneer ze een koffiebar bezoekt. Ze beoordeelt koffiebars meestal op 5 punten, namelijk smaak, locatie, uitstraling, personeel en werkplekken.

Smaak

“Het gaat hier vooral om de smaak van de koffie. Is de koffie in balans? Is hij niet te bitter of te zuur? Is er keuze aan verschillende koffiebonen uit verschillende landen? En zo ja, wat is de herkomst van de bonen en hoe wordt de smaak uitgelegd/aangegeven. Is de koffie niet te heet? Daarnaast kijken we ook naar esthetiek, hoe is de latte art. Is deze strak en zorgvuldig gemaakt. Is er een hartje, rosetta, tulp of bijvoorbeeld zwaan gemaakt. Is de melk goed geschuimd en zijn er bijvoorbeeld niet teveel luchtbellen. Hoe is het contrast tussen de koffie en de melk qua kleur”.

Locatie

“Als ‘toerist’ wil je het liefst niet uren hoeven lopen voor een lekker bakje koffie. Hoe bereikbaarder, hoe beter. Maar locatie is niet altijd alles. Een koffiebar midden in een druk stadscentrum lokt vaak ook ander publiek. Dan is zo’n koffiebar snel te druk en mist het rust en ontspanning. In grotere steden zien wij dat de leukste koffiebars vaak in opkomende wijken liggen. De locals zijn dan uit het toeristische centrum weggetrokken en genieten in meer rust van een lekkere koffie net buiten het centrum”.

Uitstraling

“Uiteraard vrij subjectief, iedereen heeft namelijk zijn of haar voorkeur. Wij houden van strak, modern, industrieel en ruimtelijk. Maar je komt ook veel koffiebars tegen die bijvoorbeeld een retro/vintage uitstraling naleven. Het gaat ons vooral om samenhang en netheid. We houden niet van rommelig, dus daar letten we op. Het zit ‘m vaak in details, van interieur, tot toonbank, tot kleding van personeel tot koffiekop en to-go beker aan toe”.

Personeel

“In iedere horecazaak natuurlijk essentieel en bepalend voor de ervaring. Zo ook in een koffiebar. Naast dat we vriendelijk geholpen willen worden, willen we eigenlijk ook meer weten over de koffie die ze serveren en de herkomst van de bonen. Branden ze de bonen zelf, of worden ze ingekocht vanuit een andere branderij. Hebben ze single origins op de molen, en welke wordt mij geadviseerd. De beste koffie experience beleven wij vaak wanneer het personeel met ons in gesprek gaat, ons vraagt naar onze voorkeur voor smaken en daarbij een boon aanbeveelt. In bijvoorbeeld Nomad in Barcelona zaten we in een koffiebar die bestond uit één lange bar, waarbij je recht tegenover de barista’s zat. De barista’s maakten met iedereen een praatje en vroegen na een paar slokken ook of de koffie beviel en hoe de balans/smaken waren. Die extra aandacht maakt het af”.

Werken

“Dit punt wordt wel beoordeeld, maar weegt niet heel zwaar. Je ziet de laatste jaren dat steeds meer mensen even buiten kantoor in een koffiebar gaan werken. Even een andere omgeving, die wellicht stimuleert. We kijken naar hoe een koffiebar omgaat met werkende mensen. Is er bijvoorbeeld nog wel plek voor niet-werkende mensen, mensen die graag een praatje met elkaar maken. Niets zo saai als een koffiebar waar je alleen maar naar de achterkant van laptops staart. Een goede oplossing die we regelmatig tegenkomen is bijvoorbeeld een (lange) tafel reserveren voor mensen met laptops en aangeven dat je alleen aan die tafel mag werken. Vaak vind je zo’n tafel achterin, zodat de laptops andere mensen niet afschrikken. Steeds vaker zie je ook laptop-vrije dagen, meestal in het weekend. Op die manier komen mensen naar de koffiebar om te socializen. Dat maakt het gezellig”.

Website: Koffietje.nl

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.