Wijnwinkel bob | Winkel met alleen Nederlandse wijnen

26-11-2020

  • Wijnwinkel bob -gespecialiseerd in Nederlandse wijnen
  • De initiatiefnemers van wijnwinkel bob in Amsterdam

Op 1 december opent de wijnwinkel Bob waar alleen wijn van eigen bodem verkocht wordt: wijnwinkel bob. Nederlandse wijn is al jarenlang in opmars en inmiddels ook van hoge kwaliteit. De Nederwijnen zijn echter nog niet breed verkrijgbaar. Drie ervaren ondernemers willen hier verandering in brengen door een selectie van de beste wijnen uit Nederland een podium te bieden in hun winkel.

Toevallig hebben wij recent bij een top afhaalmaaltijd van chef Margot Reuten van sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht, genoten van een Cuvée Da Pé. Deze witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. En daaruit blijkt maar weer wat voor een heerlijke wijnen erin Nederland worden gemaakt! Dus als je een Nederlandse wijn wilt proeven kun je nu ook in wijnwinkel bob terecht in de Eerste van der Helststraat in Amsterdam. De initiatiefnemers willen ook een Nederlandse wijnbar openen! In Amsterdam zit ook de Nederlandse wijnwinkel Walhofs Wijnen met Design & Wijn die in november 2019 al begonnen met het verkopen van alleen Nederlandse wijnen, ook online.

Enthousiast over Nederwijnen en een stukje ‘support your locals’

Mede-eigenaar Roderick Meijer: “Hoewel de tijden van ‘zure bocht’ allang voorbij zijn, weten veel Nederlanders de ‘pinot uit de polder’ nog niet goed te vinden. In supermarkten en slijterijen is Nederlandse wijn niet of nauwelijks verkrijgbaar. Ook kopen relatief weinig mensen hun wijn direct bij lokale wijnboeren. Hoe mooi is het dat we nu een plek creëren, pal naast de Albert Cuyp, waar iedereen de mogelijkheid heeft om laagdrempelig kennis te maken met de fantastische wijnen die ons land te bieden heeft”.

Een opwaartse trend laat ook zien dat steeds meer mensen behoefte hebben aan lokale, duurzame producten. Dit wordt nu nog eens versterkt door de Corona crisis. Mede-eigenaar Richard Dietz: “Zie de opkomst van de ‘support your locals’ beweging. Men ziet nu meer de waarde in van lokaal geproduceerde producten. Met onze winkel willen wij graag bijdragen aan deze bewustwording, en tegelijkertijd de lokale wijnboeren ondersteunen”.

Wijnwinkel bob biedt een uitgebreide selectie die bestaat uit witte en rode wijn, rosé en mousserende wijnen uit alle 12 provincies. Deze wijnen zijn zorgvuldig geselecteerd door de eigenaren samen met sommelier Jan-Jaap Altenburg (wijn podcaster en groot fan van Nederlandse wijn).

Over de naam van wijnwinkel bob

De naam bob is gekozen, omdat dit een afkorting is van bestemde oorsprongsbenaming. Dit is de Nederlandse variant van het Franse AOP (Appelation d’Orgine Protégée). De eerste bob in Nederland is in 2017 uitgegeven aan het wijngebied Maasvallei Limburg, bob Maasvallei. Er zijn op dit moment 5 bob gebieden in Nederland, met elk hun eigen eisen. De drie initiatiefnemers, Samir Doueiri, Richard Dietz en Roderick Meijer die bob bedachten, hebben ruim 30 jaar ervaring in de wijnwereld. Hun enthousiasme voor de mooie wijnen uit Nederland verbindt hen. Aan ambities geen gebrek: de mannen zijn van plan op korte termijn ook een Nederlandse wijnbar te openen en proeverijen te gaan organiseren.

Wist je dat?

  • De eerste commerciële wijngaarden in Nederland zijn ontstaan rond 1970
  • Er zijn rond de 140 commerciële wijngaarden in Nederland
  • Deze maken een mix van zo’n 70% wit en 30% rood en rose
  • Per jaar wordt er gemiddeld 900.000 liter geproduceerd (ongeveer 1,2 miljoen flessen)

Website: Wijnwinkel bob

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.