Wereldprimeur voor de Vergaderfabriek | 3D-printer bouwt ideale vergaderlocatie

31-1-2019

  • De Vergaderfabriek - artist impressionDe Vergaderfabriek - artist impression
  • De VergaderfabriekDe Vergaderfabriek
  • De VergaderfabriekDe Vergaderfabriek
  • De VergaderfabriekDe Vergaderfabriek
  • De VergaderfabriekDe Vergaderfabriek
  • De Vergaderfabriek - Vergaderen met op de achtergrond projectiesDe Vergaderfabriek - Vergaderen met op de achtergrond projecties

Afgelopen week is onder grote belangstelling van de pers begonnen met het printen van de Vergaderfabriek in Teuge. Er werd symbolisch een tijdcapsule in de holte van de eerste 3D-betongeprinte muur van De Vergaderfabriek geplaatst. De tijdcapsule bevat brieven gericht aan de toekomst en kan worden geopend als het gebouw in de toekomst gerecycled gaat worden. De Vergaderfabriek is het eerste commercieel 3D-betongeprinte gebouw van Europa. Het ontwerp is van Pim van Wylick van The Form Foundation.

Het idee achter de Vergaderfabriek

Onder het motto ‘Ontwaak in een nieuwe wereld’ hebben Marjo en Arvid Prigge van De Slaapfabriek een totaal nieuwe visie op trainen en vergaderen ontwikkeld. Ze droomden van een extra vergaderlocatie maar wilden voor het ontwerp geen concessies doen aan het doel en  de kwaliteit van deze ruimte. Door te kiezen voor 3D-betonprinten kan volledig vrij gebouwd worden in ronde en gebogen vorm die direct aansluit op de wensen van de gebruikers. Tegelijk heeft Arvid Prigge van Centre4Moods voor De Vergaderfabriek een uniek vergaderconcept ontwikkeld door het inzetten van wandvullende filmbeelden, geuren en geluid. Arvid en Marjo geven samen  vorm aan een nieuwe manier van trainen en vergaderen die direct aansluit op de werking van ons brein. De Vergaderfabriek is de eerste locatie in Europa waar mensen dit concept kunnen ervaren en uitproberen. Zowel de vorm als de inhoud van het gebouw zorgen voor een nieuwe beleving van ruimte en zintuigen. We schreven eind 2016 al over hun innovatieve idee en het project is nu opgestart!

De Vergaderfabriek | Gebouw printen binnen 10 dagen

De Vergaderfabriek moet het voorbeeld van een schone en revolutionaire, toekomstige bouwtechnologie worden waarmee een aanzet wordt gegeven voor grote veranderingen in de bouw en onze samenleving. Berry Hendriks van CyBe: “De nieuwe techniek zal veel teweegbrengen, en bijdragen aan het vertrouwen in het 3D-printen van gebouwen, zowel binnen als buiten Nederland.”

Reductie materiaalverspilling

Binnen het consortium is Ingenieursbureau Witteveen+Bos aangeschoven als  constructeur en ervaringsdeskundige op het vlak van 3D-Betonprinten. Hans Laagland en Marijn Bruurs (Structural Engineer) over de voordelen van deze techniek: “Het is mooi om te zien waar dat allemaal toe leidt, want printtechniek is veel breder en heeft mogelijkheden om een enorme verduurzaming te realiseren. Denk aan het hergebruik van materialen, de enorme reductie van materiaalverspilling of het afwisselend inzetten van sterk en minder sterk beton in een constructie.

Tussen droom en daad

De initiatiefnemers van De Vergaderfabriek zijn Marjo en Arvid Prigge. Tien jaar geleden startten zij De Slaapfabriek in Teuge. De locatie werd steeds meer gebruikt voor vergaderingen en trainingen zodat het idee ontstond om voor de zakelijke markt De Vergaderfabriek te bouwen. Omdat ze daar echt iets bijzonders van wilden maken is het idee ingebracht in The Dutch Construction Hackathon in Oss, mei 2016. Tijdens deze hackathon werd de basis gelegd voor de droom die zij nu gaan realiseren. Samen met adviesbureau Revelating is een team van bedrijven samengesteld uit de top van de Nederlandse 3D-print- en -bouwindustrie, te weten: Cybe, The Form Foundation, Witteveen+Bos, Elma Media, Lexence Advocaten en Revelating. Projectleider Hugo Jager: “Het proces is een aaneenschakeling van proberen, analyseren en aanpassen, ons doel is: bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch haalbaar is.”

Nieuwe manier van vergaderen 

Het wordt een beleefomgeving om in te trainen en te vergaderen, waarbij beeld, geur en geluid een cruciale rol gaan spelen. Arvid en Marjo Prigge: “Wij zagen dat het tijd was voor een nieuw vergaderconcept waarmee we individuele gasten, groepen en teams niet alleen een onvergetelijke ervaring bezorgen, maar ook zorgen voor een omgeving waarin prettiger en  effectiever gewerkt kan worden. De Vergaderfabriek is de eerste locatie in Europa waar mensen deze nieuwe werkomgeving  kunnen ervaren en uitproberen.”

Website: De Vergaderfabriek

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.