Trends in het kort | Week 47

24-11-2020

  • trends we spotted this week

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. Eataly in Londen, Bee Approved, een 100% veganistisch, glutenvrij & biologisch alternatief voor honing en ‘exclusive dinner sessions’ by Onno Kokmeijer.

Leuk om te zien hoe Partycentrum & Pannenkoekenhuys ’t Noorden het Sinterklaas feest heeft aangepakt. Groots ongeacht de pandemie en volgens ons sta je dan als horecabedrijf midden in de gemeenschap. En een leuk cadeau voor onder de kerstboom: het kookboek ‘Bekende Tilburgers koken met Sterrenchef Paul Kappé van restaurant Monarh’.

Ontwikkelingen op het gebied van bezorgen: In Amerika hebben we de Pickup Pods by Minnow gespot, een contactloos food delivery en take-out oplossing en in New York, Eat Plantega. Dit bedrijf biedt veganistische gerechten en producten aan via grote koelkasten in diverse bodega’s.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een handboek nieuwe voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. En Smith & Sinclair komt naar Nederland, zij maken snoep met alcohol ofwel ‘Eat your drink’ snoepjes.

In België heeft de FagronLab ™ de UVGI-80 luchtsterilisator ontwikkeld. Het reinigt vervuilde omgevingen volledig door de eliminatie van virussen en bacteriën die in de lucht worden verspreid via kleine deeltjes, de aerosolen. En dat je gasten vertrouwen moeten hebben in de schoonmaak van je bedrijf blijkt uit deze online enquête: ‘Dining Habits 2020’ van Lightspeed.

Het Gastronomisch Gilde en Dutch Cuisine gaan samenwerken en Bavaria heeft een nieuwe brouwinstallatie, hiermee brouwen zij de nieuwe 0.0% die smaakt als pils.

KFC heeft zijn Next Generation Prototype restaurant onthuld waarin ze digitale en contactloze ervaringen centraal stellen zowel voor het personeel als de gasten. Daarnaast kwamen we de mooiste ‘Charcuterie Chalets’ tegen op Instagram. Weer eens wat anders dan een ‘gingerbread house’, wellicht inspiratie voor je kerstborrel!

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Geen ‘gingerbread house’ maar een hartig ‘Charcuterie Chalet’ deze kerst?

Je hoeft alleen maar de afbeelding op de website van Taste of Home te bekijken om te bepalen of een ‘Charcuterie Chalet’ deel gaat uitmaken van jouw culinair kerstfeest. Hoewel het er geweldig uitziet, denken wij dat je het alleen als vervanging van een ‘Gingerbread House’ kunt gebruiken als voorgerecht voor een groot familiediner of als snack tijdens de borrel. Maar er worden echt prachtige exemplaren gemaakt en het is populair op Instagram!

Exclusive dinner sessions by Onno Kokmeijer

Door de onduidelijkheid over de coronamaatregelen zien we steeds meer horecabedrijven hun eigen keuze maken. Er zijn al diverse chefs die de keuze hebben gemaakt om gesloten te blijven met kerst en zich volledig te richten op het bezorgen en ophalen van kerstmaaltijden. We krijgen daarover ook met enige regelmaat inspiratievolle persberichten zoals een initiatief van hospitality professional Erik van der Kooij en PR- en marketingbureau Guts to Glory dat zich specialiseert in chefs. Zij organiseren dat mensen thuis onder begeleiding van twee Michelinsterren chef Onno Kokmeijer een 3-, 4- of 5-gangen diner kunnen koken. Een exclusief diner workshop op een interactieve manier.

De luxe dinerboxen worden na het bestellen aan huis geleverd en bevatten alle ingrediënten voor het diner. Onder leiding van Onno zelf ga je vanuit het gemak en de veiligheid van je eigen keuken het diner klaarmaken. Voordat je begint aan de workshop krijg je ook nog de mogelijkheid om je box aan te vullen met bijpassende wijnen van gerenommeerde leveranciers uit Amsterdam én je menu uit te breiden met luxe supplementen, zoals Onno’s eigen kaviaar. Mocht je interesse hebben neem dan contact op met Erik van der Kooij via erik.hospitalityservices@gmail.com of via +31651956187. Voor meer informatie kun je de website van Onno Kokmeijer bezoeken, link in de titel.

Eataly open teen nieuwe locatie in Londen in de lente van 2021

De Eataly keten, ooit begonnen in Italië, heeft de afgelopen jaren Amerika veroverd met winkels in New York, LA en Chicago, terwijl zij ook wereldwijd meerdere hallen in o.a. Moskou, Tokio en München hebben geopend. Aan Eataly London wordt al bijna drie jaar gewerkt en ondanks de pandemie komt de opening steeds dichterbij. Er komen op deze locatie 3 restaurants – een pizzeria, een pastabar en een chique restaurant, Terra (deze laatste zal iets later in de zomer van 2021 openen). De locatie met ruim 3900 vierkante meter is gevestigd op Broadgate, nabij Liverpool Street Station. Meer op Secret London, link in de titel.

BEE APPROVED | Een 100% veganistisch, glutenvrij en biologisch alternatief voor honing 

Een Brits bedrijf heeft het product BEE APPROVED gelanceerd, een zoetstof die eruitziet en smaakt naar honing, maar het belangrijkste is dat er geen bijen schade ondervinden tijdens de productie. Dit vegan vriendelijke honingalternatief is gemaakt van biologische bruine rijst. Het bevat geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen, gluten of conserveermiddelen en beweert te smaken als bijenhoning. BEE APPROVED is geschikt voor veganisten, milieuvriendelijke mensen, dierenliefhebbers en mensen die zich bewust zijn van hun suikerinname. BEE APPROVED was  winnaar in de categorie Food Innovation bij de Future Food Awards 2019.

Pickup Pod van Minnow | Een contactloze oplossing voor het bezorgen en afhalen van eten 

Minnow, is een startup die een contactloze oplossing voor het bezorgen en ophalen van eten heeft ontwikkeld (de Minnow Pickup Pod™). Minnow creëerde deze pods voor het bezorgen en ophalen van eten voor twee sectoren: foodservice en commercieel onroerend goed. Voor exploitanten van restaurants, cafetaria’s, eetzalen en ‘dark kitchens’ bieden Minnow Pickup Pods een veilige ervaring voor het ophalen van bestellingen voor zowel klanten als bezorgers. Voor commerciële vastgoedbedrijven die kantoorgebouwen en appartementengebouwen exploiteren, biedt Minnow een contactloze voorziening voor de food delivery die hen kan helpen het aantal handelingen hier omtrent te beheren en tegelijkertijd hun huurders veiliger te houden. Bekijk hoe het werkt in de onderstaande video (tekst gaat verder onder de video).

NVWA publiceert handboek nieuwe voedingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een handboek Nieuwe voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. Het handboek is vooral bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen die zij hieromtrent hebben. In het handboek wordt onder andere aandacht besteed aan wat een nieuw voedingsmiddel is, de Europese en Nederlandse regelgeving op het gebied van nieuwe voedingsmiddelen, de toelatingsprocedure voor nieuwe voedingsmiddelen en het interventiebeleid van de NVWA. Ook komen enkele specifieke nieuwe voedingsmiddelen aan bod zoals insecten, kweekvlees en levensmiddelen die bestaan uit technisch vervaardigd nanomateriaal. Het handboek is te downloaden via de site van de NVWA.

Voorbeelden van nieuwe voedingsmiddelen zijn middelen van nieuwe voedingsbronnen (zoals olie van docosahexaeenzuur (DHA) gewonnen uit micro-algen), voedingsmiddelen geïsoleerd uit of geproduceerd uit planten of delen van planten (bijvoorbeeld sap uit cacaopulp) of (delen van) dieren (bijvoorbeeld insecten), en voedingsmiddelen die afkomstig zijn van de primaire productie (bijvoorbeeld teelt) en een geschiedenis van veilig gebruik als levensmiddel in een specifiek land hebben (bijvoorbeeld poeder van de Maqui-bes).

Smith & Sinclair komt naar Nederland | Snoep met alcohol ofwel ‘Eat your drink’

Vanaf januari 2021 zal Smith & Sinclair, het in Londen gevestigde merk dat snoep met alcohol maakt, opereren vanuit Nederland. Leontine Wegewijs, eigenaar en CEO van het in 1903 opgerichte zoetwarenbedrijf Petrovitch, gaat leidinggeven bij Smith & Sinclair. We schreven in 2015 al over dit snoepgoed voor volwassenen nadat we het in hun pop-up in Londen hadden geproefd, vooral de jongeren in ons gezelschap vonden het erg lekker.

Sinterklaas kreeg hulp van Partycentrum & Pannenkoekenhuys ‘t Noorden

Het jaar 2020 is niet een feestelijk jaar zoals we gewend zijn. Voor niemand niet, maar er zijn bedrijven die het positief en creatief binnen de mogelijkheden blijven oppakken. Eén van die bedrijven is Partycentrum en Pannenkoekenhuys ’t Noorden in Aalten. De eigenaren, familie Hüning en hun team, blijven hun gasten de mogelijkheden bieden om het leven te vieren. Of dat nou offline, digitaal LIVE of op 1,5 meter is! Bekijk in hun YouTube video (link in de titel) maar eens hoe zij proberen Sinterklaas te helpen in de nieuwe 1,5 meter maatschappij en hun jonge gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen. Op 15 november kon je proberen je Pietendiploma te halen via de digitale pietenschool via ’t Noorden Youtube kanaal. Van 15 november tot 5 december mag Sinterklaas in een speciale Sinterklaas hotelkamer op het terras van ’t Noorden overnachten. Afgelopen zaterdag,  21 november konden de jonge gasten van ’t Noorden hun Pietendiploma op komen halen en werden er pepernoten gebakken. En op 28 november is er een Sint en Piet Drive Thru en hebben ze een Sint Brunch Box! Volgens ons sta je dan als horecabedrijf midden in de gemeenschap.

Gastronomisch Gilde en Dutch Cuisine slaan handen ineen

Gastronomisch Gilde presenteert een nieuwe partner: Dutch Cuisine, een beweging die de duurzame, Nederlandse eetcultuur op de kaart zet. Beide organisaties willen gezamenlijke projecten starten waarbij kennis en netwerken met elkaar worden verbonden. Hans Everse, voorzitter-president Gastronomisch Gilde: “In de samenwerking met Dutch Cuisine zetten we met trots Gezondheid en Duurzaamheid weer op de kaart voor onze leden. Onze leden zijn een voorbeeld voor de consument, dus laten wij het goede voorbeeld geven samen!”

Albert Kooy, founding father en bestuurslid Dutch Cuisine: “aangezien wij als beweging bijdragen aan een duurzame en gezonde kook- en eetstijl, is het voor de hand liggend om samen te gaan werken met de leden van het Gastronomisch Gilde. Zij zijn de professionals op de werkvloer die samen met ons Nederland kunnen verduurzamen. Wij zijn daarom enorm blij het Gastronomisch Gilde aan boord te hebben.”

Bavaria opent nieuwe brouwinstallatie voor nieuwe 0.0% die smaakt als pils

Brouwerij Bavaria, onderdeel van Swinkels Family Brewers, onthulde recent haar nieuwste 0.0% brouwinstallatie voor alcoholvrij en alcoholarm bier. Deze brouwinstallatie, genaamd Fenix, stelt Bavaria in staat om een nieuw alcoholvrij bier te brouwen dat schuimt, ruikt én smaakt als een alcoholhoudend pils. Het startpunt in het brouwproces is een unieke en geheime receptuur met alcohol, waarna thermische de-alcoholisatie wordt toegepast om de alcohol uit het bier te halen. Door dit onder zeer lage temperatuur te doen, ‘verdampt’ zo min mogelijk van de karakteristieke pilsgeur en -smaak. De nieuwe Bavaria 0.0% komt geleidelijk beschikbaar in de supermarkt en ook in horeca zodra deze weer opengaat. Deze nieuwe 0.0% brouwinstallatie opent deuren naar nog meer alcoholvrije en alcoholarme biersoorten door de nieuwe brouwmethode.

Rockfon Mono Acoustic toegepast in nieuw ceremoniehuis DOMUSDELA voor strak gestucte uitstraling met uitstekende akoestiek

Architectenbureaus diederendirrix en architecten EN|EN uit Eindhoven ontwierpen de transformatie van het nieuwe DOMUSDELA-complex in Eindhoven waarin nieuwe gebouwdelen aan de bestaande, vaak hoge ruimtes zijn toegevoegd om een nieuwe functie te krijgen. Binnen dit project is in verschillende hoge ruimtes het Rockfon® Mono® Acoustic plafondsysteem van Rockfon (onderdeel van de ROCKWOOL Group) toegepast, dat naast een sterk geluidsabsorberend vermogen (αw: tot 1,00), een strakke, naadloze uitstraling heeft. Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel, hoofdaannemer van het project, zorgt samen met Engels Plafondbedrijf uit Beek en Donk voor de installatie van het akoestische plafondsysteem.

FagronLab™ UVGI-80 Air-Sterilizer | UV- licht in strijd tegen corona     

Met de FagronLab UV-C Luchtsterilisator zet Fagron, een toonaangevend Belgisch farmaceutisch bedrijf, een extra hulpmiddel in: de kiemdodende lamp vernietigt bacteriën, schimmels en virussen, inclusief het coronavirus. Het mobiele toestel is bovendien ruim inzetbaar: in restaurants, brasseries, cafés, traiteurs, tea-rooms, broodjeszaken, hotels, grootkeukens, bedrijfskeukens, bars en casino’s, tavernes, scholen en eetruimten. Praktische info FagronLab – UVGI-80: verplaatsbaar –  800m3 lucht per uur – levensduur van de lampen: min 5000 uur – buitenafmetingen (BxDxH) 42,5x30x83cm – gewicht: 28,5kg – stroomvoorziening: 220V – kostprijs: 999€, excl. BTW. Bekijk in de video hieronder hoe de luchtsterilisator werkt (tekst gaat daaronder verder). In de titel, vind je de link naar hun website.

Kookboek ‘Bekende Tilburgers koken met Sterrenchef Paul Kappé van restaurant Monarh’

Leuk cadeau voor onder de kerstboom! Onder begeleiding van chef-kok Paul Kappé maakten verschillende bekende Tilburgers gerechten voor het kookboek. De opbrengst gaat volledig naar het Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant in Tilburg. Hier logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark en Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Zo zijn zij dag en nacht op loopafstand van het ziekenhuisbed, voor een kus, knuffel of verhaaltje voor het slapengaan. Het Huis krijgt geen subsidie van de overheid en draait met hulp van betrokken donateurs, sponsors en een groep van 120 vrijwilligers.

Onderzoek ‘Dining Habits 2020’ van Lightspeed

Uit het onderzoek ‘Dining Habits 2020’ van Lightspeed, dat is gehouden onder o.a. 1000 Nederlanders, blijkt dat maar liefst 72% van de Nederlands de horeca niet meer zo prettig ervaart als voor COVID-19. Maar liefst 49 procent van de ondervraagden is niet eens meer in een restaurant of bar geweest sinds de uitbraak van de pandemie. Daarmee is Nederland koploper ten opzichte van Duitsland (47%), België (39%) en Zwitserland (36%). Het grootste deel van de Nederlanders (34%) vindt buitenshuis eten gewoonweg niet meer zo leuk, terwijl anderen (18%) bang zijn om besmet te raken met het virus. Vooral vrouwen (70%) zijn hier bang voor. Meer op de website van Lightspeed, link in de titel.

KFC Next Generation-prototype restaurant stimuleert digitale, contactloze ervaringen

KFC heeft zijn Next Generation Prototype restaurant onthuld dat digitale en contactloze ervaringen centraal stelt. Dit alhoewel meer dan 60% van de keten een net bijgewerkt design hebben. Dit laatste design wordt de ‘American Showman’ genoemd en hierin zijn al meerdere digitale aanpassing gedaan maar nu gaat KFC door de pandemie nog een stap verder. De verkoop via de drive thru in de VS is bijvoorbeeld met 60% gegroeid in Q3 2020 in vergelijking met een jaar geleden. Recent werd een mijlpaal bereikt in de delivery, 80% van de KFC’s in de VS leverden via meerdere platformen. Met de toename van het online bestellen en bezorgen, probeert het nieuwe ontwerp de stress uit het bestelproces te halen voor zowel KFC-restaurantmedewerkers als klanten. Kijk op de QSR-website hoe ze dat precies willen doen, link in de titel.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.