Trends in het kort | Week 45

8-11-2021

  • Trends in het kortTrends in het kort

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. Roboat, een elektrische, autonome boot die klaar is voor testen op de grachten van Amsterdam en een leuk idee van Burger King Puerto Rico voor Halloween, zij serveerden hun ‘trick-or-treaters’ op een ‘candy whopper’. Dit is tevens de laatste inspiratie voor Halloween 2022 dit jaar, dat beloven we. 😉

Jeroen en Marleen Brouwer van restaurant De Loohoeve openen in 2022 een nieuw restaurant in de monumentale bijna 100 jaar oude Theresiakapel in Groningen. Zij zoeken nog personeel en je kunt je inschrijven voor hun nieuwsbrief. Degene die zijn ingeschreven krijgen als eerste de mogelijkheid om te reserveren.

We komen langzaam in de kerststemming, Starbucks introduceerde hun seizoensdrankjes en seizoensgebonden rode bekers 2021 en we zagen kerstversieringen gemaakt van suiker met een 3D-printer van Sugar Lab.

Een link naar een persbericht van VTT Research over cellulaire landbouw uit Finland, ze hebben in het laboratorium gekweekte koffie gemaakt! En hier in Amsterdam creëerde theatergroep ‘De Theatertroep’ onlangs een eigen watermerk: L’EAU POUR L’ART.

Na Amsterdam heeft Rotterdam nu een eigen ‘Hotel Not Hotel’, een plek waar een kamer niet zomaar een kamer is, maar een kunstwerk! En Horeca(kaas)leverancier Bourgondisch Lifestyle wordt Kaasfort Amsterdam en is verhuisd.

Delivery service DoorDash komt ook in Duitsland op de markt, ze zijn momenteel ‘dashers’ aan het werven. En BACARDÍ® opent de Rum Room, een tijdelijke giftstore in De Negen Straatjes in Amsterdam.

The Bulldog en High Cuisine bundelen hun krachten en lanceren samen het boek ‘High Cocktails’, het eerste boek met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten! En op 17 november komt ook het boek ‘Hoe gastvrij ben jij?’ van gastoloog Jeannine Sok op de markt.

 

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Echt de laatste inspiratie voor Halloween 2022 | The candy whopper

Een geweldig idee van Burger King Puerto Rico, ze creëerden 300 whoppers in snoepformaat en verpakten het ook als snoep voor alle ‘trick-or-treaters’.

Roboat | Electrische, autonome watertaxi’s op de Amsterdamse grachten

Een volledig elektrische, autonome watertaxi, Roboat, is klaar voor de volgende stappen richting pilots en commercialisering. Vanaf november 2021 zal het project doorgaan met het ontwikkelen van 3 manieren waarop ze kunnen worden gebruikt voor personenvervoer, logistiek (afvalinzameling), inventarisatie van waterinfrastructuur en monitoring van de waterkwaliteit. Roboat kan maximaal vijf personen of 1500 kg aan vracht vervoeren en kan 10 uur varen voordat de boot weer moet worden opgeladen, wat hij draadloos doet in een dok zonder menselijke tussenkomst. Ontwikkeld door MIT en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions. Meer info bij het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.

Horeca(kaas)leverancier Bourgondisch Lifestyle wordt Kaasfort Amsterdam en is verhuisd

Kaasgroothandel Bourgondisch Lifestyle heeft zijn intrek genomen in het historische fort Zuidwijkermeer in Assendelft onder de rook van Amsterdam. Het uit 1903 stammende fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, dat behoort tot UNESCO Werelderfgoed. De sinds 2001 bestaande onderneming van Maître Fromager en kaas-affineur René Koelman opereert er onder de nieuwe naam Kaasfort Amsterdam. Het bedrijf levert ambachtelijke kwaliteitskazen aan horeca en kaasspeciaalzaken in Nederland, België en Duitsland en exporteert kazen naar onder meer Japan. De kaas- en delicatessenwinkels in Beverwijk en Amsterdam blijven de naam Bourgondisch Lifestyle dragen. In Kaasfort Amsterdam worden op kleine schaal trainingen voor de horeca en de (kaas)retail georganiseerd.

Delivery service DoorDash komt ook in Duitsland op de markt

Volgens dit artikeltje op Food-Service.de is DoorDash momenteel partners en koeriers (in Amerika worden zij ‘Dashers’ genoemd) aan het werven in Duitsland. Verder is er nog geen statement vanuit het bedrijf gedaan over het gaan ondernemen in Duitsland. Benieuwd wanneer we deze Dashers ook in ’t Nederlands straatbeeld gaan zien. Zij hebben al een belang in de flitsbezorgdienst Flink en in april schreef persbureau Bloomberg al over de expansieplannen naar Europa. Waarin expliciet werd vermeld dat er interesse was in de Britse en Duitse markt.

The Bulldog en High Cuisine bundelen hun krachten en lanceren samen het boek ‘High Cocktails’

Het eerste boek met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten! High Cuisine is terug. Na het succes van hun documentaire serie uit 2019 waarin ze recepten maakte met geestverruimende ingrediënten lanceert High Cuisine nu een nieuw boek; ‘High Cocktails’. In samenwerking met de legendarische coffeeshop The Bulldog leveren de twee chefs Noah Tucker en Anthony Joseph baanbrekend werk door stimulerende, legale drankjes te creëren die je een buzz geven en alcoholische drankjes kunnen vervangen. Dit is het eerste boek ooit dat meer dan 20 alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten bevat, ontwikkeld door Tucker en Joseph in samenwerking met vier van ’s werelds beste bartenders, Tess Posthumus, Joost Jansen, Ben Warren en Naushad Rahamat.

Naast de lancering van het boek werd op 7 oktober in The Bulldog Palace op het Leidseplein in Amsterdam ook het nieuwe licht psychoactieve drankje Kratombutcha gelanceerd. Het team van High Cuisine heeft ruim 5 jaar onderzoek gedaan naar de werking van speciale planten en kruiden op het lichaam. Nadat de chefs deze elementen meermaals hebben gecombineerd met haute cuisine begonnen ze andere combinaties te onderzoeken. Zodoende ontstond Kratombutcha, een alcoholvervangend drankje waar je van gaat bruisen. Het is een elixerdrank op basis van een traditionele kombucha met kratomkruid als actief ingrediënt.

BACARDÍ® opent de Rum Room | Een tijdelijke giftstore in De Negen Straatjes in Amsterdam

Na eerdere successen van de Rum Room in Antwerpen, Hamburg en Londen opent BACARDÍ op donderdag 18 november voor het eerst haar deuren in Nederland. Stap in de wereld van de premium varianten van ‘s werelds meest bekroonde rum en maak op unieke wijze kennis met BACARDÍ Añejo Cuatro, Reserva Ocho en Gran Reserva Diez. De BACARDÍ Rum Room biedt enkel dit drietal donkere, gerijpte rums aan. De rums zijn in de Rum Room in een exclusieve giftbox te koop, een mooi geschenk voor de koude feestdagen. Kunstenaar Floor van het Nederend heeft drie verschillende designs ontworpen die gebruikt worden op de geschenkdozen en verpakkingen. De BACARDÍ Rum Room is van 18 november tot en met 31 december dagelijks geopend van 10:00 – 19:00 uur aan de Oude Spiegelstraat 3 in Amsterdam. Op donderdagavond is de winkel geopend tot 21:00 uur.

Cellulaire landbouw uit Finland | In het laboratorium gekweekte koffie

‘VTT-Research’ heeft middels cellulaire landbouw met succes koffiecellen geproduceerd in een bioreactor. Deze innovatie kan helpen om de productie van koffie duurzamer te maken. De eerste batches die VTT in een laboratorium in Finland produceerde, ruikt en smaakt naar conventionele koffie. Meer in het persbericht op VTT Research, link in de titel. Of bekijk hun video, de tekst gaat verder onder de video.

 

L’EAU POUR L’ART ofwel Water voor de Kunst

De Theatertroep  uit Amsterdam creëerde onlangs een eigen watermerk: L’EAU POUR L’ART. De kunsten hebben dringend geld nodig en bars en cafés in de meeste culturele ruimtes serveren nog steeds flessenwater. Dus waarom zou je deze ‘waterwinsten’ niet door te laten stromen naar de kunst? L’EAU POUR L’ART is verkrijgbaar in zowel koolzuurhoudende als niet-koolzuurhoudende versies, en zou in alle theaters, musea en concertzalen verkrijgbaar moeten zijn, vind je niet? Voor elke verkochte liter gaat minimaal 0,06 euro naar het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat financiële steun geeft aan een breed scala van artiesten en beeldend kunstenaars. Bekijk de video hieronder! De tekst gaat daarna verder.

Kerstversieringen van suiker | 3D geprint

The Sugar Lab is ’s werelds eerste digitale bakkerij, gerund door een klein team van chef-koks, architecten die ontwerpers zijn geworden en tech-nerds in Oost-Los Angeles. Hun chef-koks bedenken hun ideeën, hun ontwerpers modelleren en uit hun keuken komen de 3D-prints. Check hun Instagram voor de mogelijkheden! Stel je voor dat je kerstboom vol staat met je eigen ontworpen suikerornamenten, leuk idee voor een restaurant, toch?

Jeroen en Marleen Brouwer van De Loohoeve openen in 2022 nieuw restaurant in Groningen

Jeroen en Marleen Brouwer verkopen sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo openen in het eerste kwartaal van 2022 hun nieuwe restaurant in de stad Groningen. Het restaurant, waarvan de naam later bekend gemaakt wordt, is gevestigd in de monumentale bijna 100 jaar oude Theresiakapel. De Loohoeve is verkocht en zal in de huidige vorm tot en met 22 januari 2022 geopend zijn. Het nieuwe restaurant krijgt 40 couverts en heeft een chef’s table die letterlijk midden in de keuken is geplaatst. Marleen Brouwer: “Keukenchef wordt Janick Niemeijer, die sterrenrestaurants als Oud Sluis, ’t Nonnetje en The Jane in België op zijn cv heeft staan. Aan de voorkant staan we sterk met onze huidige sommelier Nick Nijkamp en huidige maître Helena Cyris, die heeft gewerkt bij driesterrenrestaurants De Librije en Scharzwaldstube in Duitsland. Voor ons team zoeken we overigens nog mensen, waaronder koks, afwassers en collega’s voor de bediening. Alle vacatures zijn te vinden op de website van De Loohoeve. De opening is gepland in het eerste kwartaal van 2022. Zodra er een definitieve openingsdatum is zullen we die communiceren, evenals de naam van het restaurant.

Jeroen en Marleen Brouwer nemen afscheid van De Loohoeve met een bijzonder afscheidsmenu en een afscheidsarrangement dat wordt aangeboden tussen 6 en 22 januari 2022. Jeroen Brouwer: “Binnenkort is het mogelijk om alvast een tafel te reserveren in het nieuwe restaurant, waarbij onze nieuwsbriefabonnees voorrang krijgen. Wie nog geen abonnee is kan via de website (link in de titel) inschrijven voor de nieuwsbrief om als eerste een reservering te kunnen plaatsen.”

Hoe gastvrij ben jij? | Een boek over gastvrijheid in de horeca

Jeannine Sok, de eerste gastoloog van Nederland, presenteert op 17 november haar boek ‘Hoe gastvrij ben jij?’. Gastologie is de psychologie van de gast. In haar boek laat Jeannine stap voor stap zien hoe je ervoor zorgt dat gasten zich écht welkom voelen. En dat gaat veel verder dan het bereiden en serveren van dranken en gerechten met een glimlach. Je leert hoe je gasten kan lezen, begrijpen en hoe je hun gedrag kan voorspellen en zelfs beïnvloeden. En ook hoe je het beste kan omgaan met verschillende type gasten.

Nu ook een vestiging van ‘Hotel Not Hotel’ in Rotterdam | Hier hebben alle kamers hun eigen kunstige signature

Na Amsterdam krijgt ook Rotterdam een vestiging van het eigenzinnige ‘Hotel Not Hotel’, gevestigd op de Schaatsbaan 83. Het hotel heeft 36 eigenzinnige kamers en een Mexicaans restaurant en cocktailbar: Jesús Malverde. Meer informatie op hun website, link in de titel. Wil je foto’s bekijken, kijk dan op de links naar de steden, die gaat naar de Instagrampagina’s van beide hotels waar in samenwerking met kunstenaars Arno Coenen, Hans van Bentem, Sander Wassink en Jelle Mastenbroek hotelkamers zijn gerealiseerd in de meest uiteenlopende stijlen. Zij zijn trouwens ook nog op zoek naar teamleden voor in het hotel in Rotterdam, bekijk hiervoor hun pagina jobs.

 Christmas Season is begonnen in de Starbucks vestigingen met speciale drankjes en de kerst- red cups

Vanaf 4 november zijn de Starbucks vestigingen in de Verenigde Staten en Canada klaar voor hun ‘Christmas Season’, zo serveren zijn hun ‘Toasted White Chocolate Mocha’, ‘Caramel Brulee Latte’, ‘Chestnut Praline Latte’, ‘Irish Cream Cold Brew’ en nog veel meer seizoensgebonden gerechten. Het creatieve team van de organisatie bedacht het ontwerp voor de rode bekers 2021, geïnspireerd op alle geschenken van het seizoen. Alle vier de bekerontwerpen zijn uitgevoerd in de klassieke tinten rood, groen en wit met een vleugje ijzig lila. Als finishing touch hebben ze aan de achterkant van elke beker een klein cadeaulabel toegevoegd om ruimte te creëren voor een vrolijke boodschap. Meer in hun ‘stories’, link in de titel.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.