Trends in het kort | Week 36

7-9-2018

  • Trends in het kort

Op de redactie van Horecatrends komen dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland binnen. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week onder andere vleesautomaten bij een slager in Amerika en SodaStream heeft gelijk gekregen van de rechter, ze mogen hun online humoristische campagnes over hun milieuvriendelijke alternatief gewoon blijven verspreiden. We ontvingen deze week ook een persbericht van HotelSpecials over het online boekgedrag versus hun zoekgedrag. Verder ook een artikeltje over de BOERenmarkt die zondag 9 en maandag 10 september te bezoeken is tijdens het Chefs (R)Evolution event in Zwolle en in Denemarken is een chef gespot die zijn steaks rijpt in een blok boter! Coca-Cola gaat in de koffiemarkt, zij kochten Costa Coffee.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Rechter geeft SodaStream gelijk, traditionele frisdrank- en watermerken kunnen ecologische campagne niet stoppen

Producenten van gebottelde frisdranken en bruiswater hebben hun rechtszaak tegen SodaStream definitief verloren. Zij klaagden het bruiswatermerk voor een tweede keer op korte tijd aan voor de campagnes ‘Shame or Glory’, ‘No Planet. No Christmas’ en ‘Don’t be a homoschlepiens. De online campagnes wijzen op het milieuvriendelijke alternatief dat SodaStream te bieden heeft, maar de aanklagers noemden de campagnes “vernederend voor consumenten van plastic” en wilden ze verbieden via een dwangsom van 50.000 euro per dag publicatie. De rechter geeft SodaStream nu over de gehele lijn gelijk en zegt dat de boodschap van SodaStream, namelijk dat plastic wegwerpflessen schade toebrengen aan het milieu, “essentiële en maatschappelijk relevante informatie betreft”.

Match made in heaven | Foodmaker en Too Good To Go blikken terug op eerste maanden van een succesvolle samenwerking

Too Good To Go, dé app in de strijd tegen voedselverspilling, en Foodmaker blikken na de eerste maanden van hun samenwerking tevreden terug. Foodmaker slaagde er samen met Too Good To Go in om meer dan 1700 maaltijden te redden. 3400 kg aan CO2 werd op die manier niet voor niets geproduceerd. Een succesverhaal dus, dat zowel Foodmaker als Too Good To Go graag doorzetten. We schreven al eerder over Too Good To Go en Foodmaker.

BOERenmarkt XL tijdens Chefs (R)Evolution

Op zondag 9 en maandag 10 september 2018 vindt de vierde editie plaats van ‘Chefs (R)Evolution’, het Nederlandse Avantgarde Cuisine Festival, in en rondom De Librije en Theater De Spiegel te Zwolle. Naast de internationale kookdemonstraties, organiseert De Librije de gratis toegankelijke BOERenmarkt XL. Je kunt de BOERenmarkt XL bezoeken op zondag vanaf 11:00 uur tot 20:00 uur en op maandag van 11:00 uur tot 19:00 uur. Deze editie staat in het teken van Dutch Cuisine, een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zet en zich daarbij richt op de verduurzaming van onze voedselconsumptie. In samenwerking met Dutch Cuisine zijn er twaalf restaurants benaderd die een gerecht bereiden, met een ingrediënt kenmerkend voor hun regio. Samen met hun boer laten zij je graag proeven wat hun regio zo speciaal maakt.

Steak uit de vleesautomaat trekken

Joshua Applestone, de oprichter van Applestone Meat Co. heeft vier vleesautomaten bij het hoofdkantoor van Applestone Meat Co. in Stone Ridge, New York, waarvan ieder een ander soort vlees bevat: er is er een voor rundvlees, voor lam, voor varkensvlees en één voor gehakt en worst. Applestone vertelde aan Bloomberg dat hij uitbreidingsplannen heeft voor 2019: dan wil hij de eerste vleesautomaten in Manhattan neerzetten.

Nederlander boekt alternatief voor zomervakantie

Uit onderzoek van BungalowSpecials en HotelSpecials blijkt dat de Nederlandse vakantieganger toch niet altijd de vakantie boeken waarnaar ze zochten. Terwijl de Duitse vakantieganger meer over heeft voor een vakantie naar hun wens.

Aan het begin van de zomerperiode keken BungalowSpecials en HotelSpecials al naar het zoekgedrag van de Nederlandse, Duitse en Belgische toerist voor de maanden juli en augustus 2018. Maar de vraag is; is het zoekgedrag inherent aan het boekgedrag? Reserveert men daadwerkelijk waar ze zo naar op zoek zijn? Uit vorig onderzoek bleek dat steden als Maastricht, Amsterdam en Nijmegen super populair waren. Maar ook de Nederlandse kust met Zeeland stond bovenaan het wensenlijstje. Wanneer er gekeken wordt naar wat er daadwerkelijk is geboekt in de zomervakantie (7 juli t/m 2 september 2018), is opmerkelijk dat deze bestemmingen niet het meest geboekt zijn. Steden als Den Haag, Rotterdam en Groningen zijn topboekers. Maar ook bestemmingen als Valkenburg en Breukelen doen het goed. Waarschijnlijk is dit te wijten aan het aanbod. In dé piekperiode van het jaar, de zomervakantie, zijn topbestemmingen duurder en zoekt men het vaak net buiten deze steden omdat het gewoonweg goedkoper is. Daarom zijn Breukelen, Den Haag en Valkenburg prima alternatieve voor Amsterdam, Scheveningen en Maastricht.

Wanneer er naar de populaire provincies gekeken wordt, is te zien dat Limburg en Gelderland zowel onder de hotelgasten als bungalowgasten een nummer 1 bestemming is. Terwijl in augustus het zoekgedrag op Zeeland super hoog lag. Dit is dus tegenstrijdig met het zoekgedrag. Maar niet geheel gek. Zeeland is razend populair en daardoor liggen hier de prijzen hoger in het hoogseizoen. Toch is te zien dat de prijs niet altijd uitmaakt. Zo blijkt dat de Duitse vakantieganger echt op vakantie wil naar de bestemming waar ze het liefst heen gaan, daar is Zeeland voor zowel zoek- als boekgedrag de nummer 1. Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de Nederlanders staat Zeeland op nummer 6 van geboekte vakanties in de zomervakantie. De Belgen zitten ertussen in met een waardevolle nummer 3.

Svart Hotel | Duurzaam hotel ontwerp in Noorwegen

Het Noorse architecten bureau Snøhetta heeft plannen onthuld voor ’s werelds eerste energiehotel in Noord-Noorwegen. Het hotelconcept genaamd Svarts is gelegen bij de poolcirkel en heeft een 360 graden uitzicht over de Svartisen gletsjer. De opening zal in 2021 plaatsvinden. In vergelijking tot andere moderne hotels ligt het energieverbruik 85% lager. De zonnepanelen zorgen voor genoeg energie om zowel de hotel operatie als de bouw van het hotel te dekken. De ontwikkelaars geven aan dat het bouwen in een kwetsbare omgeving vraagt om duurzame oplossingen. Door het ontwerp op houten palen verdwijnt de scheiding tussen land en het fjord. Het ontwerp is daarnaast geïnspireerd op de traditionele woningen aan deze kust. De ronde vorm zorgt voor een panoramisch uitzicht op het fjord waardoor de gasten de natuur van dichtbij ervaren. Bekijk de mooie foto’s op hun website.

Coca-Cola gaat in koffie

Het Britse Whitbread verkoopt zijn Costa Coffee-keten aan Coca-Cola voor £3,9 miljard (€4,36 miljard). Costa is met 2.400 koffieshops en 1.400 verkooppunten in het buitenland de grootste koffieketen in Groot-Brittannië en de op één na grootste ter wereld. Coca-Cola betreedt met de nieuwe aankoop een nieuwe markt die hopelijk de teruglopende verkopen in de (suikerhoudende) frisdrankenmarkt kan compenseren. Na het kokoswater en de melk, nu de koffie. Om dezelfde reden nam PepsiCo eerder deze maand bruiswatertoestellenfabrikant SodaStream over; met die overname was €2,8 miljard gemoeid.

Reis rond de wereld in 80 dagen met Mr Fogg’s | En krijg er voor betaald!

De nieuwe bar Mr Foggs Society of Exploration, van het conceptuele gastvrijheidsbedrijf Inception Group, viert het naderende openingsfeest door een succesvolle kandidaat plus een reisgenoot rond de wereld te sturen in 80 dagen, volgens een route geïnspireerd op de fictieve ontdekkingsreiziger van Jules Verne, Phileas Fogg. 146 jaar na het vertrek van Mr Fogg uit Charing Cross Station op zijn epische reis met zijn trouwe dienaar Passepartout, volgens de beroemde Victoriaanse roman, biedt de organisatie achter Mr Fogg’s samen met Bombay Sapphire een ‘once in a lifetime’ ervaring aan.  Van Mumbai naar Hong Kong, van Tokyo naar San Francisco en van New York naar Lissabon, de gelukkigen die worden aangenomen als Global Ambassadors mogen over de hele wereld racen tegen de klok en ervoor zorgen dat ze het in 80 dagen redden. Bekijk het artikel op de website van The Resident.

Steaks laten rijpen in boter

De Deense chef Casper Sobczyk, werkzaam in het Marienlyst Strandhotel in Elsinore, laat zijn steaks rijpen in een blok boter. Bekijk in deze video van Insider waarom hij dat doet! Hoewel zij in de headline aangeven dat Casper zijn biefstuk in het blok boter kookt, blijkt uit de video duidelijk dat hij de biefstuk er slechts in rijpt.

Vernoem je baby naar colonel Harland Sanders van KFC en ontvang 11.000 dollar

Geweldig marketingidee van KFC: vernoem je pasgeboren baby naar kolonel Harland Sanders en ontvang 11.000 dollar. Harlands Sanders is sinds jaar en dag de mascotte van het populaire kiprestaurant en hoe kun je die nou beter eren dan door iemand naar hem te laten vernoemen. Er zijn wel regels aan verbonden: de baby moet op 9 september geboren worden (dezelfde geboortedag van kolonel Sanders) en moet Harland heten. De aanvragen worden door KFC geselecteerd en de winnaar wordt op 9 oktober bekend gemaakt. We hebben medelijden met de baby’s die de competitie niet winnen en de rest van hun leven Harland blijven heten.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.