Trends in het kort | Week 34

24-8-2018

  • Trends in het kort

Op de redactie van Horecatrends komen dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland binnen. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week onder andere 2 artikelen over de digitale ontwikkelingen in de koffiewereld in China, waar snelheid en efficiency een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Ook een leuk idee voor ijssalons, een proefplateau van alle smaken in de vitrine! Daarnaast ontvingen we het bericht dat Bird Brewery uit Amsterdam 5x goud heeft gescoord tijdens de World Beer Awards 2018, lees in het artikeltje met welke biertjes! En een link naar een nieuw restaurant in Amsterdam voor op de lijstjes van foodies en als je binnenkort naar Brussel gaat, daar is recent ook een food markt geopend.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Inzicht in digitale koffie in China | Door JWT Intelligence

Het gemak van mobiele apps en automatisering doet in rap tempo zijn intreden in de café- en restaurantcultuur van China. Het bereiden van hoge kwaliteit koffie is volgens barista’s een heilig en zorgvuldig proces, in China ontstaan echter nieuwe concepten die werken vanuit het idee dat hetgeen klanten ’s ochtends echt nodig hebben snelheid en efficiency is. We schreven al over RATIO, de coffeeshop met RATIOlogists en een ‘cobot’-arm als barista.

Het artikel op de website van JWT Intelligence geeft inzicht in de Digital Coffee-wereld in China met voorbeelden van Luckin (opgericht in november 2017 en heeft 500 coffeeshops geopend binnen vijf maanden met $ 150 miljoen aan financiering) en Starbucks (zie het artikeltje hieronder). Luckin heeft geen papieren menu, je kunt er alleen digitaal bestellen. Hetzelfde systeem werkt voor de Hema-supermarkten van Alibaba en Amazon’s samenwerking met Whole Foods in de Verenigde Staten. Ze gebruiken allemaal het ‘nieuwe retail’-model, dat erop gericht is het beste van online en offline retail te synchroniseren.

Aankondiging van partnerschap tussen Starbucks en de Alibaba Group | Om samen de koffie-ervaring in China te transformeren

Starbucks heeft aangekondigd met verschillende bedrijven te gaan samenwerken binnen het netwerk van de Alibaba Group in China, waaronder Ele.me, Hema, Tmall, Taobao en Alipay. Samen willen zij de Starbucks-ervaring voor hun Chinese klanten aanzienlijk verbeteren. Begin augustus kondigden ze plannen aan om gebruik te maken van het on-demand platform van Ele.me om in september 2018 te beginnen met een proef voor een bezorgservice in Beijing en Shanghai. Deze bezorgservice moet  tegen het einde van 2018 klaar zijn om uit te breiden naar 30 steden met meer dan 2.000 winkels.

Ze gaan ook samenwerken met de Chinese Hema-supermarkten om ‘Starbucks Delivery Kitchens’ te creëren die speciaal zijn ontworpen voor de levering van Starbucks producten, waardoor ze de ‘delivery’ capaciteit verder kunnen uitbreiden en het hoogste niveau van de klantervaring kunnen garanderen.

De bedrijven gaan samen een nog niet eerder bedachte ‘virtuele Starbucks-vestiging’ co-creëren die meerdere platforms van de ecosystemen van Starbucks en de Alibaba Group zullen integreren. Dit alles om een naadloze en nog persoonlijkere ervaring te creëren voor leden die zich hebben geregistreerd waar ze voordelen kunnen inwisselen en genieten van een uitgebreid scala aan diensten.

Leuk idee voor ijssalons | Een proef plateau

Hammond’s Gourmet Ice Cream in San Diego serveert ongeveer 300 smaken, maar ‘slechts’ 32 smaken liggen elke dag in de vitrine. Als je niet kunt kiezen en we nemen aan dat je ook met meerdere mensen moet zijn, dan kun je hun 32 mini ijsjes ‘sample platter’ proberen. Van alle smaken een mini bolletje in een klein hoorntje! Leuke manier om je gasten kennis te laten maken met al je ijssmaken.

Bird Brewery 5x goud tijdens World Beer Awards 2018

Bird Brewery is vijfmaal in de prijzen gevallen tijdens de prestigieuze World Beer Awards 2018.  Het is daarmee één van de grote winnaars van ‘s werelds grootste bierverkiezing. Eerder dit jaar was Bird Brewery al één van de twee meest succesvolle microbrouwerijen tijdens de grootste bierverkiezing van Nederland. De World Beer Awards vindt jaarlijks plaats en vanuit de hele wereld zenden brouwerijen hun bieren in, waarna een vakkundige jury de bieren blind beoordeeld. Bird Brewery viel dit jaar in de prijzen met:

  • Rumoerige Roodborst (Country Winner) – Amber
  • Datisandere Koekoek (Gold Medal) – Saison
  • Lekkerinde Kauw (Country Winner) – Dark Beer: Strong
  • Nognietnaar Huismus (Country Winner) – American Brown Ale
  • Captain Blackbird (Country Winner) – Flavoured Stout/Porter

Café Cliché | De culinaire huiskamer van Sidney Schutte

Een nieuw restaurant voor op de lijstjes van foodies! Donderdag 16 augustus is Café Cliché geopend, een buurtbrasserie in Amsterdam-Oost. Café Cliché is een initiatief van Sidney Schutte, er wordt gekookt door chef David Baxter en de bediening wordt verzorgd door Berber Vergeest. Het is een plek waar je altijd aan kunt schuiven, meteen vanuit kantoor of rechtstreeks vanuit huis. Geen dresscode, wel goed eten. Geen poespas, wel kwaliteit. Het Café is gevestigd op de Middenweg 35 in Amsterdam.

Winkelen zonder langs een kassière te gaan | Zippin in San Francisco

Zippin opende onlangs zijn eerste winkel in San Francisco, Californië. Hier kunnen klanten winkelen zonder in de rij te hoeven staan voor een kassa. De creditcard van de klanten wordt gesynchroniseerd met de app van de winkel waarna ze kunnen shoppen en zodra ze de winkel verlaten wordt dit in rekening gebracht. Weer een voorbeeld van kassaloze detailhandel, bekijk het artikel op PSFK.

Food District | De eerste overdekte foodmarkt in Brussel

Na veel andere grote Europese steden heeft sinds 16 augustus ook Brussel zijn eigen foodmarket: ‘Food District’. Negen maanden lang kunnen foodies in winkelcentrum City 2 terecht bij zeven verschillende kraampjes, van een standje met vierkante pizza’s tot een kraampje waar je zelf een Aziatisch gerecht naar keuze kunt samenstellen. Lees er meer over op de website van de Foodservice Alliance.

Foto’s van het Neobio Family Park in een winkelcentrum in Hangzhou, China

Een serie foto’s op de website van Luxury Launches van het Neobio Family Park. Het in Shanghai gevestigde ontwerpbureau X + Living heeft een pastelparadijs ontworpen in een winkelcentrum in Hangzhou, China. Deze ruimte, het Neobio Family Park, is een soort futuristische openbare ruimte voor eten en entertainment, rust en zelfs educatie. Het park is gelegen op de eerste verdieping en in het atrium van het winkelcentrum Hangzhou Star Avenue Phase II en bevat 288 zoete pastelkleuren om een ‘candyland’-effect te creëren.

Bas Smit signeert shirts op Het Amsterdamse Terrassen Festival

Wat begon als een ludieke actie van RUMAG, is uitgegroeid tot een ware rage. De t-shirts met het hoofd van de Bas Smit erop zijn weken na de introductie nog steeds een hit. De goedlachse Amsterdammer is voorlopig niet van plan om zijn actie te stoppen, en heeft besloten om aankomende zondag zijn shirts te verkopen en te signeren op Het Amsterdamse Terrassen Festival in het Rembrandtpark dat donderdag van start gaat.

Bas Smit: “Geweldig dat de actie nog steeds zo leeft, en ik ga nog wel even door hoor! Ik kijk ernaar uit om aankomende zondag op Het Amsterdamse Terrassen Festival samen met de bezoekers geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum. Ik hoop dat we met elkaar een enorme donatie kunnen doen!”

Naast de opbrengst van de shirts, wordt ook de drankomzet die tussen 15.00 en 16.00 uur op Het Amsterdamse Terrassen Festival wordt behaald aan het goede doel gedoneerd.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.