RATIO in Shanghai | Hier laat een ‘cobot’ je de toekomst proeven

14-8-2018

  • RATIORATIO
  • ratiologistsratiologists

RATIO in Shanghai serveert overdag koffie en ’s avonds cocktails. Een revolutionair retail concept dat gebruikmaakt van technologie om gepersonaliseerde koffie en cocktails te schenken, is afgelopen juni als pop-up vestiging gelanceerd in Shanghai. RATIO combineert geavanceerde technologie en bijzondere smaakcombinaties om het menu samen te stellen. Drankjes worden op bestelling gemaakt, in de exacte RATIO (hoeveelheid) die jij wilt. Je koffie of drankje wordt gemixed door de cobot nadat je samen met een RATIOlogist de samenstelling hebt bepaald. Bijzonder trefpunt dus om af te spreken voor een kopje koffie of een cocktail met vrienden of zakenrelaties. RATIO is afgelopen juni gelanceerd als pop-up in China’s toonaangevende winkelcentrum K11 in Shanghai, gevolgd door een vestiging in Raffles City, People’s Square. Er staan tientallen vestigingen van RATIO in de planning in hotels en co-working spaces in Azië.

RATIO in Shanghai | Behandelt hun obsessie voor jouw smaak met precisie aangedreven door wetenschap

Wil je een 1,2 shot espresso in je cappuccino? Of een extra sterke bourbon van 120 ml in je ‘Old Fashioned’? RATIO heeft een obsessie: zij willen jouw smaak exact benaderen en dat doen ze op een wetenschappelijke manier. Hoe de smaken bitter, zoet en umami ervaren worden, wordt individueel en genetisch bepaald. Zelfs de verdeling van de smaakpapillen is genetisch geprogrammeerd. Dat is de reden waarom geen twee smaakpaletten identiek zijn. RATIO heeft een verfijnd en gespecialiseerd systeem ontwikkeld dat gebruik maakt van de beste robottechnologie en software waarmee het ingrediënten kan mixen volgens de exacte RATIO voor jouw individuele smaakpapillen. Met de kracht van kunstmatige intelligentie slaat RATIO je bestellingen op, leert over je voorkeuren en doet je bij een volgend bezoek zelfs aanbevelingen. Je hoeft hier geen nieuwe apps te downloaden, je scant gewoon de code op je tafel, bestelt en de drankjes worden gebracht door een RATIOlogist wanneer ze klaar zijn. “Maar mensen worden niet vervangen”, zegt RATIO’s oprichter Gavin Pathross.

RATIO | De cobot en zijn team van RATIOlogists

Gebruikmakend van de nauwkeurigheid en consistentie van een ‘cobot’, afkorting voor ‘collaborative robot’, wordt elke drankje exact zo bereid als besteld en dit gaat daarnaast ook snel, één latte in minder dan één minuut en zonder fouten of hygiënische problemen. Oprichter Gavin Pathross: “Cobots zijn gewoon beter dan mensen bij het uitvoeren van repetitief werk. Ze zijn geweldig in het uitvoeren van orders en zorgen ervoor dat ons team van RATIOlogists, samengesteld uit de beste barista’s en barmannen en vrouwen van Azië, datgene doen waar ze goed in zijn: persoonlijke service bieden en een goed gesprek voeren met onze gasten.” Een team van ervaren RATIOlogists met samen zo’n 50 jaar ervaring in de Food & Beverage-industrie staat de hele dag klaar om zowel de niet-ingewijde nieuwsgierige drinker als de doorgewinterde connaisseur te helpen. “We verhogen de lat voor de dienstverlening in coffee bars en bars”, zegt Chief RATIOlogist Steve Teo. “Ons team helpt gasten hun individuele voorkeuren te ontdekken en hun eigen RATIO aan te passen. We willen dat onze gasten precies hun voorkeuren aangeven, dus bijvoorbeeld precies 20 ml limoen en 60 ml gin voor in hun Gin & Tonic. Barmannen of vrouwen elders zullen het vaak te druk hebben om zo’n gesprek te voeren. Dat is dus hetgeen RATIO uniek maakt.”

Website: RATIO

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.