Trends in het kort | Week 21

31-5-2021

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. de opkomst van Dark Stores in de grote Nederlandse steden en La Place Leiderdorp heropent vandaag haar deuren onder de vlag van franchiseketen Gr8.

De publieke stemronde voor de Impact Shakers Awards voor duurzame en inclusieve startups en scale-ups zijn geopend en in Londen en Utrecht kun je binnenkort real life Mario Karten!

McDonald’s wint de SAN Accent Award met haar campagne om zwerfafval tegen te gaan en een interessant artikel over het ontstaan van Susumu Kakinuma’s ‘Tokyo Pizza’.

De Belgische brouwer Grimbergen gaat na 200 jaar weer premiumbieren brouwen in haar gelijknamige Brusselse Abdijklooster en onderzoekers van de Carnegie Mellon University hebben met plat verpakte pasta wellicht dé oplossing gevonden voor de relatief hoge verpakkingskosten, zonder in te leveren op textuur en smaak.

Grootkeukenleverancier Kitchen Create opent 350 vierkante meter aan experience ruimte in Culemborg en Coca-Cola’s hard-seltzer met de exotische naam Topo Chico is sinds kort verkrijgbaar in België!

In Keulen opent op 7 juni de eerste volledig vleesloze Burger King – helaas voor de vegetariërs onder ons maar voor 4 dagen!

Tenslotte vindt komende zaterdag de grote online finale van de benefietquiz voor de horeca plaats, na een reeks van succesvolle edities waarmee ruim acht ton werd opgehaald voor noodlijdende horecazaken.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Het wordt wel erg donker in de grote steden | Dark Kitchens en Dark Stores

Een interessant artikel op de website van FrankWatching, link in de titel. Sanne Bekkema schrijft over de ‘flitsbezorg’-partijen zoals in grote steden die binnen 10 minuten vanuit dark store locatie diverse boodschappen bij je thuisbezorgen. Waarbij zij aangeeft soms via een Dark Store te laten bezorgen in plaats vanuit een Dark Kitchen, omdat het binnen 10 minuten wordt bezorgd. Dus wie weet worden deze Dark Stores ook nog concurrentie voor de Dark Kitchens.

Burger King opent zijn eerste vleesloze restaurant – slechts voor 4 dagen

Op 7 juni transformeert Burger King één van zijn restaurants in Keulen, Duitsland naar een volledig vleesloos restaurant. In samenwerking met The Vegetarische Slager, zal deze outlet items serveren zoals een op planten gebaseerde Whopper en een Halloumi King, evenals een plantaardige Long Chicken Burger. Helaas maar voor 4 dagen! Inspiratie voor Nederlandse fastfoodketens?

La Place Leiderdorp heropent onder de vlag van franchiseketen Gr8

La Place Leiderdorp opent op maandag 31 mei opnieuw haar deuren onder de vlag van Gr8, de franchiseformule die eerder het restaurant van La Place in Bergen op Zoom heeft overgenomen. Gasten kunnen elke dag tussen 8.00 en 18.00 uur weer bij het La Place restaurant aan de A4 terecht voor ontbijt, lunch en diner of een lekker tussendoortje. Zij hebben keuze uit een ruim en gevarieerd menu, verse en lekkere gerechten met bekende La Place klassiekers en nieuwe seizoensgerechten. Gr8 Investments is opgericht door Bas en Bob van den Nieuwenhuyzen en Martien Heinrichs. Naast de overname van verschillende La Place-vestigingen voeren zij de franchiseformule van Burger King en zijn zij eigenaar van de licentie van Starbucks en zeven hotels.

Publieke stemming Impact Shakers Awards voor duurzame en inclusieve start-ups geopend

In maart schreven we over de Impact Shakers, de eerste Europese prijzen voor duurzame en inclusieve startups. 25 mei opende de publieke stemming van The Impact Shakers Awards, stemmen is mogelijk tot 18 juni. Mensen in heel Europa kunnen stemmen op de innovatieve startup of scale-up die volgens hen het meeste impact heeft op de wereld en de maatschappij, met een solide businessmodel. De winnaars worden bekend gemaakt op 21 juni. Ze krijgen toegang tot unieke netwerkopportuniteiten, maken kans op prijzen die hun startup sneller zullen helpen groeien en mogen deelnemen aan een intensieve bootcamp om financiering op te halen. In hun persbericht (link in de titel) geven ze aan dat de oprichters van impact startups diverser zijn dan die van andere startups. Er zijn 48 Europese duurzame, inclusieve impact startups geselecteerd voor de Impact Shakers Awards. 48% van startups die zich kandidaat stelden heeft een oprichter die zich identificeert als vrouw, 30% heeft een migratieachtergrond. 66% van de deelnemers werd al gefinancierd via business angels en subsidies.

Winnaars worden uitgenodigd voor een bootcamp om alternatieve financiering op te halen.

Mario Kart-achtige attracties in zowel Utrecht als Londen

Door fysieke karts te gebruiken in combinatie met verschillende augmented reality en digitale projectietechnieken, brengt ‘Chaos Karts’ kartraces in videogamestijl naar Londen. Chaos Karts wordt in augustus geopend in Shoreditch. Meer op de website van gamespot, link in de titel.

Hier in Nederland hoeven we volgens de website van Manly (link in de titel) nog maar te wachten tot het derde kwartaal en dan kunnen we in Utrecht ook een Mario Karts-achtige attractie bezoeken. Het wordt geopend in het House of Karts en zal ‘Crazy Karts’ heten. Je kunt op de site van The Team Building alvast kaartjes in de voorverkoop reserveren.

McDonald’s zwerfafvalcampagne ‘You Bin It, You Win It’ wint SAN Accent Award

McDonald’s heeft een SAN Accent Award ontvangen voor haar You Bin It, You Win It campagne. In haar juryrapport prijst de Stichting Adverteerders Nederland (SAN) de wijze waarop McDonald’s een belangrijk maatschappelijk onderwerp op humoristische wijze toegankelijk maakt voor een breed publiek, passend bij het merk.

Uit onderzoek blijkt dat gedrag van mensen positief te beïnvloeden is door goed gedrag te belonen. Samen met gedragswetenschappers heeft McDonald’s een campagne ontwikkeld om gasten die hun afval goed weggooien te belonen. You Bin It, You Win It is de eerste zwerfafval-loterij in Nederland, waarbij een presentator samen met een afvalexpert gasten beloont met mooie prijzen voor het correct weggooien van hun afval. McDonald’s wil op deze manier gasten bewust maken van de positieve gevolgen van afval goed weggooien: een schone omgeving en van het afval in de afvalbakken laat McDonald’s door scheiding van het papier en plastic weer nieuwe materialen maken.

Tokio pizza | Een artikel voor pizzaliefhebbers

Een artikel voor pizzaliefhebbers op de website van Fine Dining Lovers over Tokyo Pizza. De ontwikkeling van ‘Tokyo Pizza’ begon in Italië en is bedacht door de Japanner Susumu Kakinuma in zijn legendarische Tokyo-pizzeria Seirinkan. Hij was helemaal gek van pizza’s tijdens een backpackreis door Italië, terug in Japan liet hij een oven bouwen op de wijze die hij in Napels had gezien maar dan met Japanse materialen. Tokyo Pizza verschilt vooral door de manier waarop het deeg wordt uitrekt en hij de rand van het deeg met zijn handen oppakt, en het dan vanaf de rand uitstrekt, waardoor een gegolfde korst ontstaat. De buitenkant van de korst wordt daardoor geen perfecte ronde rand, eerder een gegolfde rand maar ook een luchtige ‘puffy’ korst. Ook bijzonder is dat hij zout strooit over de bovenkant van de pizza voordat deze de oven in gaat, net als op de bodem van de oven. Dat is trouwens een geweldige truc om het deeg iets minder snel te laten verbranden! Het zout vangt de eerste hitte op. Ik had deze truc eerder gehoord en gebruik ook altijd een beetje grove zoutkorrel onder mijn pizza’s en zelfs flammkuchen! Door het succes van Seirinkan volgden al snel meerdere Tokyo Pizzeria’s zoals Savoy, PST, Il Pappalardo (in Kyoto) en al snel ging het van Japan naar Bangkok, Singapore, Kuweit, Londen, Dubai, Perth en binnenkort opent een restaurant in Los Angeles. Interessant artikel om te lezen. ^Marjolein

Bierbrouwen keert terug naar de Grimbergen Abdij in Brussel na meer dan 200 jaar

Op 27 mei opent de Belgische brouwer Grimbergen de deuren van zijn nieuwe innovatieve brouwerij binnenin de beroemde Grimbergen Abdij in Brussel. Het is de eerste keer in 200 jaar tijd dat er bier wordt gebrouwen binnen de muren van de abdij, aangezien het bier brouwen stopte toen het gebouw werd vernietigd tijdens de Franse Revolutie. De Abdij brouwerij zal zich vestigen als innovatieve hub, waar brouwtradities uit oude boeken uit de bibliotheek van de abdij gecombineerd worden met nieuwe en innovatieve technieken om unieke, limited edition, premium biertjes te brouwen. Om dit te vieren lanceert Grimbergen drie spannende nieuwe bieren – Grimbergen Magnum Opus Brut Beer, Grimbergen Ignis Quadruple en Grimbergen Astrum Pale Ale.

Duurzame ‘plat-verpakte’ pasta verandert tijdens het koken in de gewenste vorm

De driedimensionale vorm van pasta maakt het moeilijker en duurder deze te verpakken, maar de verschillende vormen zijn geliefd bij iedereen. Om dit probleem aan te pakken, heeft een onderzoeksteam van de Carnegie Mellon University misschien het antwoord gevonden; plat-verpakte pasta. Het team begon met plat pastadeeg, gemaakt van Semolinameel en water, en maakte kleine groeven met een patroon in het oppervlak. Wanneer de pasta in heet water wordt ondergedompeld, zorgen de patronen van de groeven ervoor dat deze buigt en traditionele buis-, spiraal- en twistvormen aanneemt. Het resultaat ziet eruit als en smaakt naar traditionele pasta. Bekijk de video, de tekst gaat verder onder de video.

Horecakeukenleverancier Kitchen Create opent 350m2 aan Kitchen Experience

Grootkeukenleverancier Kitchen Create doet zijn naam sinds kort nog meer eer aan als Every Chef’s Mate. Voorheen waren zij gevestigd in Nieuwegein, maar sinds begin 2021 zijn zij verhuisd naar Culemborg, aan de Randweg 6. Naast de fysieke verhuizing van het team is er ook een Kitchen Experience gemaakt. Een walhalla en bron van nieuwe ideeën voor de horecaondernemer en chef. Dit en meer verbergt Kitchen Create achterin het pand. Deze jonge grootkeukenleverancier zou zichzelf niet zijn, als ze het niet heel anders zouden aanpakken dan een normale showroom. Een deur alsof je in een steeg staat, maar wat zit erachter verstopt?

Ook Coca-Cola springt op de hard-seltzer trein met de lancering van Topo Chico

We schreven in augustus vorig jaar al dat ook Coca-Cola hun eigen hard-seltzer Topo Chico op de markt heeft gebracht. Deze is nu ook verkrijgbaar in België. Topo Chico Hard Seltzer komt in drie smaakvarianten: Tangy Lemon Lime, Tropical Mango en Cherry Açaí. Hiermee betreedt Coca-Cola voor het eerst de categorie van de alcoholische dranken. Dat doet het bedrijf erg omzichtig, aan de hand van strikte marketingrichtlijnen. Meer op de website van Retail Detail, link in de titel.

Zaterdag 5 juni vindt de grote finale van de benefietquiz voor de horeca plaats

In maart 2020 ging de wekelijkse benefietquiz van De Andere Quiz van start. Samen met de pubquizspelers wisten zij in minder dan 15 maanden tijd € 814.669,- aan donaties te verzamelen voor de noodlijdende horeca. Er werden meer dan 50.000 donaties geregistreerd voor meer dan 2500 horecalocaties in Nederland. Alle inkomsten gaan naar de horeca, want deelnemers van de online pubquiz doneren rechtstreeks aan hun eigen stamkroeg of restaurant. Bekijk hieronder de teaser voor zaterdag!

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.