oneUnit over verantwoordelijker genieten | Hoe bewust gaat de Nederlander om met alcohol?

1-5-2020

  • oneUNIT - wie gaat de uitdaging aan om een cocktail te ontwikkelen met 1 unit alcohol
  • oneUNIT - wie gaat de uitdaging aan om een cocktail te ontwikkelen met 1 unit alcohol

De koelkast ligt vol met groene sapjes, we boeken nog een extra yogalesje en in januari drinken we een maandje niet. We zijn met zijn allen een stuk verantwoordelijker bezig tegenwoordig. Ook als het gaat om alcohol. Maar geldt dat ook nu COVID-19 ons aan huis kluistert en de consumptie op volle toeren draait? Een lekker drankje brengt tenslotte toch wat troost en gezelligheid. oneUNIT – het initiatief van SpiritsNL en de Nederlandse Bartenders Club (NBC) – onderzocht hoe bewust de gemiddelde Nederlander nu echt omgaat met alcohol.

Onze collega Maureen Wakelkamp vroeg zich vorige week al af of wij in Nederland ook een ‘alcohol revival’ ervaren door de coronavirus crisis, gebaseerd op cijfers uit Amerika. OneUnit geeft in ieder geval inzicht in het feit dat mensen vaak niet weten hoeveel alcohol ze gebruiken als ze cocktails drinken. oneUNIT  daagt bartenders nu uit om een low-ABV cocktail te ontwikkelen met ‘slechts’ 1 unit alcohol (12,5 ml), wat gelijk staat aan 1 glas bier of wijn. De winnaar van de competitie gaat naar huis met een bedrag van €1000,= en mag zich daarna een jaar lang het gezicht van de oneUNIT-campagne noemen.

Bewust drinken.. | Hoe bewust gaat de Nederlander om met alcohol?

Verantwoordelijker omgaan met alcohol is vandaag de dag een heuse trend. Zo blijkt uit de Leefstijlmonitor 2019  van het CBS, in samenwerking met het Trimbos en de RIVM, dat 41% van de Nederlanders aangeeft geen alcohol of maximaal een glas per dag te drinken. Dry January krijgt er elk jaar meer medestanders bij en een groot aantal grote bierbrouwers en drankgiganten brengt een 0,0% versie van hun product op de markt. Daarnaast wordt het rijtje alcoholvrije drankjes die in restaurants en bars op de drankenkaart te vinden zijn elk jaar langer. We drinken dus minder, maar hoe zit het nu eigenlijk echt met ons bewustzijn als het aankomt op onze alcoholconsumptie? Weet de gemiddelde Nederlander bijvoorbeeld dat er maar liefst meer dan 120 ml aan verschillende soorten alcohol, zoals witte en bruine rum, in een Mai-Tai gaat? Deze ene cocktail staat dus gelijk aan 3,5 glazen bier. Is dat dan nog bewust te noemen?

Alcohol brengt risico’s met zich mee en om die reden zet SpiritsNL zich al jaren, samen met de NBC, in om het bewustzijn rond alcoholconsumptie bij de consument en bartenders te vergroten. Zij lanceerden de oneUNIT-campagne – daar waar het allemaal draait om het creëren van cocktails met maar één unit (12,5 ml) alcohol. In februari van dit jaar besloten zij samen met marktonderzoekbureau MWM2 te onderzoeken, hoe het nu echt is gesteld met de algemene kennis van de Nederlanders als het gaat om het consumeren van alcohol. Uit dit onderzoek blijkt, dat 80% van de drinkers vaak niet bewust is van het alcoholpercentage dat hun favoriete drankje bevat en dat 48% nooit of zelden op het alcoholpercentage let als ze een keuze maken. Verder bleek uit het onderzoek wel, dat het aspect van alcohol een ondergeschikte rol speelt bij het nuttigen van een cocktail. Het is de drinker toch meer te doen om de creativiteit, de mooie presentatie en de nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te proberen. Daarnaast kan van een cocktail langer genoten worden, dan van een biertje.

..en bewust schenken | Vraag naar low-ABV en alcoholvrije drankjes

Dus hoe zit het nu echt? oneUNIT peilde een aantal bartenders en vroeg wat zij merken van deze ‘we zijn steeds bewuster bezig’ trend. Zien zij ook echt een verandering in vergelijking met de afgelopen jaren? “Steeds meer mensen drinken met regelmaat. Ze willen weten wat ze in hun lichaam stoppen en zijn zich ook meer bewust van alcoholmisbruik”, vertelt Raysa Straal bartender bij cocktailbar Tales & Spirits in Amsterdam en winnares van de oneUNIT-competitie 2020. Raysa ziet dat door de gezonde levensstijltrend die nu gaande is, mensen meer geïnteresseerd raken in low-ABV cocktails, oftewel cocktails met minder alcohol dan normaal. “Een cocktail met maar één unit kan namelijk precies hetzelfde smaken als een drankje met meer alcohol”, aldus Straal. Lennart Deddens, oprichter van Boilermaker en eigenaar van de Stockroom in Groningen kan dit beamen. “Kijk, mensen gaan naar het café en de cocktailbar voor een lekker drankje, vaak met alcohol, om vooral ontspanning en gezelligheid op te zoeken. Maar we zien de afgelopen twee jaar wel een enorme groei in de vraag naar low-ABV en alcoholvrije drankjes. We proberen het ook per drankje op onze drankkaart aan te geven.” aldus Deddens.

Mads Voorhoeve, directeur van de European Bartender School, ziet de laatste jaren zeker een sterke trend in het consumeren in het algemeen, dus ook met betrekking tot alcohol. Daarnaast is hij van mening dat professionals zich ervan bewust moeten zijn dat ook zij een grote rol spelen in het verantwoordelijk omgaan met alcohol. “Ik zie er een groot belang in, dat er actievere educatie komt voor nieuwe en bestaande horecamedewerkers. Als professional moet je jouw verantwoordelijkheid kennen. Voor het welzijn van je gast, maar ook voor het welzijn van het vak.”

Bekijk hier de video van oneUNIT, de tekst over de ‘oneUNIT competitie’ gaat hieronder verder.

oneUNIT competitie | Uitdaging om cocktails te maken met 1 unit alcohol

Straal en Deddens zijn beide ambassadeur oneUNIT-campagne. Deze campagne daagt bartenders en consumenten uit een cocktail te ontwikkelen met maar één unit – 12,5 ml – alcohol wat gelijk staat aan één glas bier of wijn. Met de oneUNIT-campagne geven SpiritsNL en de NBC bartenders de benodigde kennis omtrent de wetten en verantwoordelijkheden die het vak met zich meebrengt. “Bartenders realiseren zich dat zij een grote rol spelen in verantwoorde consumptie.” zegt Jan Schinkelhoek, voorzitter van SpiritsNL. ”Zij horen als professionals goed op de hoogte te zijn van de wettelijke en maatschappelijke eisen. Mooi om te zien dat die boodschap ook echt bij hen landt. Het actief uitdragen van low-alcoholic en het wijzen op wat de verantwoordelijkheden zijn voor bartenders, sluit naadloos aan op onze missie van verantwoord drinken.” vertelt hij verder.

De oneUNIT-competitie bestaat uit verschillende rondes waaraan bartenders en consumenten uit het hele land mee kunnen doen. Zij worden uitgedaagd een low-ABV cocktail te ontwikkelen met dus maar één unit alcohol. De winnaar van de competitie gaat naar huis met een bedrag van €1000,- en mag zich daarna een jaar lang het gezicht van de oneUNIT-campagne noemen.

Inschrijven voor de oneUNIT-competitie 2021 kan tot en met 22 mei. Meer informatie en de spelregels zijn te vinden op hun website.

Website: oneUNIT

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.