oBike & FlickBike | Deelfietsen 2.0

11-7-2017

In Amsterdam en Rotterdam zijn sinds kort op grote schaal deelfietsen neergezet. Twee weken geleden werden de eerste honderden fietsen van de dienst oBike verspreid in Rotterdam, afgelopen weekend was Amsterdam aan de buurt, FlickBike zette ruim 1000 zwarte fietsen neer in de stad. Wat zijn deze deelfietsen nou eigenlijk en wat kun je ermee?

Deelfietsen

Wie weleens in Londen, Berlijn of Parijs is geweest moet ze gezien hebben. Grote fietsenstallingen, verdeeld over de stad, waar je een fiets kunt pakken om de verschillende toeristische attracties te bezoeken. Zulke deelfietsen kun je nu ook in Amsterdam en Rotterdam gebruiken, het grote verschil: deze deelfietsen hebben geen vaste locaties waardoor je overal op- en af kunt stappen.

De deelfiets is niet iets nieuws, we kennen allemaal de OV-fiets van de NS. De populariteit van deze fietsen blijft maar groeien, vorige maand liet de NS weten duizenden extra fietsen te produceren om aan de vraag te voldoen. De verwachting is dat er drie miljoen fietsritten gemaakt gaan worden met de geel-blauw fietsen van de NS, 0,6 miljoen meer dan vorig jaar. Toch hanteren zij een ander verdienmodel en zijn er andere gebruiksregels in vergelijking met de oBike en Flickbike.

oBike

De oBikes zijn in Rotterdam momenteel te herkennen aan hun wit-gele kleur. Gebruikers betalen hier 0,50 cent per half uur en een éénmalig bedrag aan borg (€79,-). De fietsen kunnen overal in de stad neergezet worden, met behulp van de app vind je altijd de dichtstbijzijnde fiets. Eenmaal aangekomen scan je de QR-code die op de fiets zit en voilà, je kan op pad.

FlickBike

De zwarte FlickBikes in Amsterdam werken bijna hetzelfde als de oBike. Ook hier heb je de app in combinatie met een QR-code nodig om een fietstocht te gaan maken. De verschillen zitten ‘m echter in de kosten. Bij FlickBike betaal je namelijk geen borg maar kost een ritje wel iets duurder (€1,- per half uur). Ook hier geldt: fiets mag overal in de stad neergezet worden, mits het plekken zijn die de gemeente goedkeurt.

Het is dus volop fietsen geblazen in de grote steden. Niet alleen wordt de druk op het openbaar vervoer verminderd, het is ook nog eens duurzaam. De twee bedrijven richten zich niet alleen op toeristen maar proberen ook juist de locals zo ver te krijgen om een ritje te maken. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen meer te maken hoe je thuis komt, wanneer je fietsband lek is en je zojuist de laatste bus hebt gemist!

Website: FlickBike & oBike

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.