Nikkei, culinaire inspiratie uit Barcelona en New York.

20-8-2015

Restaurant Pakta in Barcelona combineert de Japanse en Peruviaanse keuken, Nikkei genaamd. Peru is de bakermat voor deze populaire en inspirerende keuken. In New York werd een pop-up Peru Show georganiseerd met onder andere aandacht voor de culinaire ontwikkelingen in die keuken.

Ruim 25 jaar geleden heb ik verschillende keren het genoegen gehad om Peru (met name de hoofdstad Lima) te bezoeken. Ook toen al heb ik regelmatig de invloed van de vele Japanners die daar wonen ervaren. Zo kon je er sushi en andere Japanse specialiteiten eten. In de loop van de tijd is de mix tussen deze 2 keukens, Nikkei, enorm populair geworden. Eén van de eerste grote chefs die Nikkei populair heeft gemaakt is Nobu Matsuhisa. Sinds een aantal jaren is deze keuken een inspiratiebron voor grote chefs.

Restaurant Pakta in Barcelona

Ook voor Ferran Adrià, de voormalige chef van El Bulli en zijn broer Albert Adrià is deze keukenrichting inspirerend. Zij experimenteren in restaurant Pakta in Barcelona al 2 jaar onbeperkt met Nikkei. In het Peruaans betekent Pakta ‘verbond’ dus in dit geval 2 culturen met hun respectievelijke keukens die zijn verbonden. Pakta is het eerste Peruaans-Japanse restaurant in Barcelona. Ze serveren er 2 menu’s, wij hebben genoten van de verrassende en heerlijke gerechtjes van het Fujiyama menu, de cocktails en de gastvrijheid. Bovenstaande video geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten als je bij Pakta gaat eten.

Ondertussen in New York

Van 27 juli tot en met 2 augustus heeft ‘The Peruvian Business Council’ in samenwerking met het consulaat van Peru in New York, de Peru Show georganiseerd in de Chelsea Market. Deze pop-up show werd mogelijk gemaakt door een aantal Peruaanse chefs en artiesten. In de pop-up show was er aandacht voor Peruaanse producten, cocktails, culinaire gerechten en mode. Deze pop-up show was een preview voor een in 2017 geplande permanente showroom voor Peru in de uitbouw van de Chelsea Market. Lees meer over de Peru Show op thefoodpeople. 

Nikkei, inspiratie voor een kleinschalig festival?

Aangezien ook in Nederland een flink aantal chefs geïnspireerd zijn door de Nikkei keuken en er zeker ook een hoop fans hiervan zijn, is een klein festival of een thema ruimte in één van onze nieuwe foodhallen in Amsterdam of Rotterdam geen gek idee. En als we dan internationale inspiratie naar Nederland halen, zoals de chefs van Nobu of Pakta, is dit een aanrader voor alle foodies in Nederland! ^Marjolein

Website: Pakta

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.