‘Nationale dag van de tafelbereidingen’ op 21 april zet bedieningsvak in de spotlights

22-2-2022

  • Clemens Schalkwijk lanceert Tafelbereidingen.nl.Clemens Schalkwijk lanceert Tafelbereidingen.nl.

Gastvrijheidscoach Clemens Schalkwijk lanceert op 1 maart aanstaande Tafelbereidingen.nl. Daarmee wil hij het klassieke vakmanschap van het bereiden van gerechten aan tafel weer op de kaart zetten in Nederland. Daarnaast roept hij horecaondernemers op om op 21 april mee te doen aan de ‘Nationale dag van de tafelbereidingen’ om zo de restaurantmedewerkers weer in de spotlights te zetten.

Toevallig schreef ik net een stuk voor ons artikeltje ‘trends in het kort week 8’ over crêpe Suzette, zo’n gerecht wat je nog maar zelden op de kaarten tegenkomt en ik dus ook al jaren niet meer heb gegeten. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer mooie gerechten die het showelement terugbrengen aan de restauranttafel. Of het haalbaar is met alle personeelsproblemen in de horeca?  ^Marjolein

Leestijd: 2 minuten

Extra aandacht voor je gasten tijdens tafelbereidingen

“Tafelbereidingen zijn een mooie manier om extra aandacht aan je gasten te schenken. Het is in restaurants een ideaal verkoopmoment. Bovendien kun je als gastheer of -vrouw je vakmanschap tonen”, vertelt Clemens Schalkwijk, initiatiefnemer van Tafelbereidingen.nl. Als gastvrijheidscoach en eigenaar van CS Hospitality, heeft Schalkwijk meer dan 30 jaar ervaring in gastvrijheid.

Om de overtreffende trap van gastvrijheid nieuw leven in te blazen, start Schalkwijk per 1 maart met Tafelbereidingen.nl. “Met het trancheren van gerookte zalm tot het bereiden van een stroganoffsaus aan tafel stalen gastheren en -vrouwen in de jaren ’80 van de vorige eeuw al de show. Tegenwoordig zie je het bijna nergens meer. Het is verdwenen omdat het vaak te arbeidsintensief en te kostbaar wordt gevonden. Ik deel die opvatting niet en zie dat er wel degelijk mogelijkheden zijn op dit gebied”, vertelt de gastvrijheidscoach. Nadat hij op sociale media zijn plannen voor Tafelbereidingen.nl aankondigde, oogstte hij veel lof. “Mijn Facebookpagina had al snel 1000 volgers.”

Live gerechten afmaken en verhalen vertellen

Met een team van ervaren en professionele gastheren en -vrouwen gaat Tafelbereidingen.nl de beleving van vroeger weer op de kaart zetten in Nederland. In plaats van het serveren van een gerecht en het inschenken van een glas wijn, maken ze als restaurantmanager live voor de neus van de gast het gerecht af. “Bovendien vertellen we smakelijke verhalen over de gerechten.”

Tafelbereidingen.nl biedt lunches en diners bij mensen thuis of op kantoor aan. Daarnaast zijn tafelbereidingen als eye-catcher op (vak)beurzen inzetbaar en behoort het verzorgen van lunches en diners in restaurants tot de aangeboden services. Horecamedewerkers die de technieken willen leren, kunnen voor een training bij het team van Tafelbereidingen.nl terecht.

Nationale dag van de tafelbereidingen

Om tafelbereidingen weer nieuw elan te geven, introduceert Schalkwijk bovendien op 21 april 2022 de ‘Nationale dag van de tafelbereidingen’. Deze dag zal jaarlijks op de derde donderdag van april plaats vinden. “Dit is een dag waarop we extra aandacht geven aan het bedieningsvak door middel van het bereiden van gerechten aan tafel in de horeca.”

Speciaal voor restaurants of andere bedrijven die hieraan mee willen doen, heeft Tafelbereidingen.nl een promotiepakket samengesteld. Dit bestaat uit vooraf aangeleverde content voor sociale media berichten en acties voor, tijdens en na deze themadag. Wie mee wil doen, betaalt €100 (exclusief btw). Aanmelden kan via info@tafelbereidingen.nl.

De afnemers van het promotiepakket voor de ‘Nationale dag van de tafelbereidingen’, kunnen tegen gereduceerd tarief een workshop voor hun personeel afnemen zodat hun medewerkers zelf op 21 april tafelbereidingen kunnen verzorgen.

In 2015 schreven wij over de klassieke tafelbereidingen bij restaurant Hemingway in Bergen op Zoom, hetgeen nu restaurant 1397 heet.  

Website: CShospitality en tafelbereidingen.nl

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.