Gemeenten Haarlem | Circulaire Restaurants

28-1-2020

  • Koplopergroep Circulaire Restaurants Haarlem

Vier februari vindt de tweede bijeenkomst van de koplopergroep Circulaire Restaurants plaats bij Stayokay in Haarlem. Deze koplopergroep, bestaande uit 23 Haarlemse restaurants, is een initiatief van de gemeente Haarlem, Provincie Noord-Holland en het Programma VANG Buitenshuis van Rijkswaterstaat. Het is een bijeenkomst voor de deelnemende restaurants waarin de circulaire scans worden besproken en een pilot met het ophalen van organisch afval met een elektrische fiets. Daarnaast krijgen de restaurants een workshop circulair koken door chef kok Bas Cloo van Dutch Cuisine.

Koplopersgroep Circulaire Restaurants

Op 15 oktober vond de eerste bijeenkomst ’Koplopergroep Circulaire Restaurants’ plaats in DeDakkas. Tijdens de eerste bijeenkomst stond voedselverspilling, communicatie richting personeel, afvalscheiding en lokale inkoop centraal. Tijdens de tweede bijeenkomst staat onder andere het scheiden van afval centraal.

Horecazaken hebben dagelijks te maken met voedselverspilling, afval en verpakkingsmateriaal. Om tot een circulaire bedrijfsvoering te komen is samenwerking nodig. De afgelopen maanden zijn circulaire scans afgenomen waaruit blijkt met welke circulaire acties het restaurant aan de slag kan.  Deze worden in de aankomende bijeenkomst in het Stayokay Haarlem besproken. Daarnaast gaat de organisatie dieper in op de problematiek rondom bedrijfsafval. Restaurants willen graag hun afval beter gaan scheiden maar dit is erg lastig i.v.m. dure contracten, weinig ruimte en weinig tijd. Daarom startte de gemeente i.s.m. Spaarnelanden en de Groene Lobby een pilot om organisch afval op te halen met een elektrische fiets. Deze pilot wordt aan de restaurants gepresenteerd en vervolgens in samenspraak met de restaurants gestart.

Tot slot krijgen de restaurants een workshop circulair koken van chef-kok Bas Cloo van Dutch Cuisine. Deze workshop heeft een praktische insteek en laat zien wat circulariteit in de keuken betekent. Deelnemende restaurants in Haarlem zijn: Frisk aan het Spaarne, DeDAKKAS, Het Veerkwartier, Van der Valk Hotel Haarlem, Spaarne 66, By Lima, Frenchie, Ratatouille Food & Wine, De Wereld van Jansje, Stayokay Haarlem, Kweekcafé, Bar Boef, ML, Olivijn, Westhoff, Café Colette, Proeflokaal in den Uiver, Woodstone Pizza and Wine, Tapasbar El Pincho, Nolita Pizzabar, Karmeliet Catering, Jacobus Pieck Drink & Eetlokaal en De Wereldkeuken.

VANG Buitenshuis | Van Afval Naar Grondstof

Het initiatief komt voort uit het VANG (van  afval naar grondstof) programma van Rijkswaterstaat en is gericht op circulair ondernemen in de Horeca. Het programma wordt momenteel uitgerold in Haarlem en Rotterdam waar in totaal meer dan 30 restaurants met zeer diverse achtergrond deelnemen om hun kennis rondom circulariteit te vergroten en te delen. Resultante hiervan zal zijn het in de praktijk brengen van meer circulaire maatregelen, individueel zowel als in gezamenlijkheid waar dit meerwaarde heeft. Daarnaast zijn er een aantal bijeenkomsten met steeds een ander thema. Op 4/5 februari staan bijeenkomsten gepland in respectievelijk Haarlem en Rotterdam.

Website: Gemeente Haarlem, koplopersgroep Circulaire Restaurants

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.