Exlusieve Barrel Aged Genever | Filliers Distillery

28-10-2021

  • Filliers jenever HorecatrendsFilliers Barrel Aged 30yrs
  • Filliers jenever HorecatrendsFilliers Barrel Aged 30yrs

De Fransen hebben hun cognac, de Russen hun vodka en de Schotten hun whisky. En België? Jenever! Jenever is dan ook iets typisch voor de ‘Lage Landen’; Nederland en België. Jenever komt bij velen als ‘volks’ over en kan niet aan het premium imago tippen van cognac, gin of whisky. Maar dit is niet terecht. De geschiedenis van jenever gaat tot 500 jaar terug en leest als een spannend boek. Een geschiedenis met vele ‘up & downs’, waarbij het drankje gelukkig altijd is blijven bestaan en waarin Filliers Distillery, een Belgische familiale stokerij, al 140 jaar een belangrijke rol speelt. De Belgische Filliers Distillery brengt nu de oudste en meest exclusieve graan genever op de markt…

Leestijd: 2 minuten

Premium Filliers Graan genevers

In het voorjaar van 2018 (her)lanceerde Filliers Distillery maar liefst vijf premium Filliers Graangenevers. Gaande van zeer jong en helder fris (0 jaar oud) over een 8 jaar, 12 jaar, 17 jaar en zelfs een 21 jaar oude ‘Barrel Aged Genever’. Bij deze Filliers Genevers wordt het delicate distillaat nog een aantal jaren op eikenhouten vaten afgerijpt. Het resultaat is een verfijnde, zachte maar bovenal smaakvolle alcohol met enerzijds de subtiele smaak van granen en hout tannines, zo eigen aan whisky, en anderzijds het verfrissende van gin. Zij stellen dat deze graan genevers het beste van whisky en gin combineren. Van Gold, Double Gold tot Platinum, de Filliers Barrel Aged Genevers weten al elk jaar de hoogste erkenningen in de wacht te slepen op prestigieuze internationale spirit wedstrijden.

30 jaar oude ‘Filliers Barrel Aged Genever’ | Op de markt gebracht voor hun 140e verjaardag

Nu gaat de Belgische stokerij nog een stapje verder en brengen ze, in de nasleep van hun 140ste verjaardag, een 30 jaar oude ‘Filliers Barrel Aged Genever’ uit. Gemaakt uit het fijnste rogge, mais en mout en gedistilleerd in traditionele koperen stookinstallaties, verdween de genever op eikenhouten vaten om vandaag, 30 jaar later, opnieuw het daglicht te zien. Tijd brengt niet alleen raad, maar in dit geval vooral ook heel veel smaak. Deze genever is zijdezacht met de ronde en zachte toetsen van vanille en karamel en een subtiele hint van marsepein. De typische smaken die je krijgt door het gebruik van Amerikaanse eikenhouten vaten. De zoetheid wordt perfect in balans gehouden door een lichte pepertoets en toetsen van zwarte chocolade en koffie.

360 flessen, meer zijn er niet. Elke fles is op zijn beurt verpakt in een prachtige box met twee kristallen tastingglazen. Want de oudste en exclusiefste genever in zijn soort, dat verdient een stijlvolle verpakking. Ook deze flessen zullen, net als de andere flessen uit de Barrel Aged Range, snel hun weg vinden naar de bars van hippe cocktailzaken en gastronomische restaurants. De adviesverkoopprijs voor deze drank met 47,5% alcohol is €399,=.

Over Filliers Distillery

In 1869 kocht Karel Lodewijk Filliers landbouwgrond aan om een landbouwbedrijf te beginnen. Het duurde echter niet lang voordat zijn neef Kamiel Filliers in 1880 een vergunning kreeg om naast de landbouwactiviteiten ook te beginnen met het stoken van alcohol. Al vijf generaties lang wordt er verder gebouwd op de eerste stappen die Karel Lodewijk Filliers gezet heeft. Van het uitbreiden van de site tot het creëren van nieuwe producten. Als één van de laatste warme stokerijen in België stookt Filliers Distillery vandaag nog steeds volgens een goed bewaard familiegeheim. De site heeft drie aparte stokerijen waardoor ze bij Filliers Distillery een groot aanbod aan verschillende spirits kunnen creëren.

In de loop van de jaren werd het aanbod aan jenevers steeds verfijnd en uitgebreid. Naast de traditionele graanjenevers en andere jenevers en likeuren, produceert Filliers ook een eigen gin en whisky. Daarnaast is Filliers Distillery in de Benelux ook één van de grootste stokers van moutwijn, een basisproduct voor jenevers en levert dit aan alle afzetlanden (België, Nederland en Québec in Canada). Vandaag wordt het bedrijf geleid door Bart Cnudde, de eerste CEO zonder achternaam ‘Filliers’.

Ruim vierduizend vaten liggen er in de rijpingskamers van Filliers Distillery. De distilleerderij heeft daarmee één van de grootste rijpingscapaciteiten in de BeNeLux. Het is in deze kamers waar de vaten met graangenever geduldig wachten tot ze de gewenste kwaliteit hebben.

Fan van jenever maar soms toch liever de alcohol even overslaan? Wij schreven eerder over het Nederlandse bedrijf Kever Genever die een 0,0% jenever heeft gemaakt…

Website: Filliers Distillery

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.