Eerste chocoladefabriek van Nederland die je kunt bezoeken

17-9-2019

  • De Tres Hombres van de Chocolatemakers
  • Enver Loke en Rodney Nikkels, de Chocolatemakers bij de brander ballroast
  • De chocoladenrepen van Chocolatemakers
  • De Chocoladefabriek van de Chocolatemakers
  • De chocoladenrepen van Chocolatemakers
  • De Chocoladefabriek van de Chocolatemakers

Wat begon als een jongensdroom voor Enver en Rodney van Chocolatemakers, het zelf maken van chocolade, groeide uit tot de opening op 5 oktober van de eerste chocoladefabriek van Nederland die je kunt bezoeken in de grootste cacaohaven ter wereld in Amsterdam West. Hier kun je proeven en ontdekken wat chocolade is. Goed nieuws voor èchte chocoladefans!

“Hiermee realiseren we een lang gekoesterde droom. Vanaf ons allereerste begin in 2011 willen we

mensen graag laten zien hoe chocolade gemaakt wordt. En dan niet het massaproduct chocolade uit

megafabrieken, maar het ambachtelijke proces waar het draait om kwaliteit in plaats van efficiency. Daar waar de boon, haar herkomst en fantastische smaken, centraal staan. Wij brengen de menselijke maat weer terug in het proces en dat proef je”, vertellen Rodney Nikkels (48) & Enver Loke (45), oprichters van Chocolatemakers.

We schreven in 2018 al over hun plannen voor deze duurzame ‘Bean to Bar’ chocoladefabriek.  Natuurlijk is iedereen welkom om de chocoladefabriek, waarvan het gehele dak voorzien is van zonnepanelen, te bezoeken. Naar verwachting kun je vanaf eind 2019 een tour boeken via hun website.  

Sjakie en de…

Chocoladefabriek natuurlijk. Maar zo natuurlijk is dat niet meer, waar vind je nog een chocoladefabriek waar chocolade van boon tot reep volledig zelfgemaakt wordt? Wanneer je alle stappen van het chocolade maken in de hand hebt, mag je jezelf een èchte chocolademaker noemen vindt Chocolatemakers. De chocolade wordt met veel aandacht en ambachtelijke machines gemaakt.

Alles doen ze zelf: van het contact met de cacaoboeren, tot het branden, mengen, gieten en verpakken.

‘Bean-to-bar’ chocoladefabriek

Wereldwijd zoekt Chocolatemakers naar biologische cacaobonen van bijzondere kwaliteit. Net als bij een druif of een koffieboon vind je ook in de cacao grote verschillen. De regio en omstandigheden waaronder cacaobonen groeien, dat proef je in de 7 varianten chocoladerepen met elk een unieke krachtige smaak. Reep nummer 8 wordt tijdens de opening gelanceerd. De chocolade wordt van bean-to-bar gemaakt volgens eigen receptuur waaraan zo min mogelijk suiker wordt toegevoegd.

Over Chocolatemakers

Chocolatemakers maakt de chocolade van boon tot reep zelf in hun eigen fabriek in Amsterdam.

De chocolade wordt met ‘single origin’ bonen gemaakt die rechtstreeks wordt ingekocht bij cacaoboeren.

Drie origines met elk een eigen verhaal:

  • In Peru werkt Chocolatemakers aan projecten om de bodemkwaliteit te verbeteren en bouwden ze afgelopen jaar samen met de cacaoboeren een moderne chocoladefabriek. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen de boeren hierdoor chocolademakers worden en dus meer inkomsten genereren.
  • Vanuit de Dominicaanse republiek worden de repen geheel op windkracht met het zeilschip Tres Hombres naar Nederland vervoerd om daar te worden verwerkt tot krachtige chocolade.
  • In Congo voorziet de cacao de lokale bevolking van inkomen zodat ze niet het leefgebied van de berggorilla’s in het Virunga National Park bedreigen. Grote hoeveelheden chocoladerepen verlaten de fabriek waar vele fans in Nederland, België en Duitsland dagelijks van smullen. De producten zijn onder andere verkrijgbaar bij Ekoplaza, Marqt, Holland & Barrett en andere (eko)winkels door heel Nederland of via hun webshop.

Website: Chocolate makers

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.