Duurzame ‘Mossel-appetizers’ | Nationale Mosselweek 2021

30-9-2021

  • MosselweekMosselweek

Het is soms best lastig om mee te bewegen in een wereld waarin alles duurzamer moet. Want: wat kan dan nog wél? Het Nederlands Mosselbureau, het MSC keurmerk en Good Fish uitgever van de VISwijzer, zetten de Nationale Mosselweek opnieuw op de kaart. Samen geven zij de aandacht aan duurzame vis, schaal- en schelpdieren. Mosselen kun je namelijk heel goed op tafel zetten. Dus doe (met jouw restaurant) mee aan de Nationale Mosselweek op 18 oktober 2021!

Inspiratie nodig? In dit artikel schreven wij over een Rotterdams restaurant met een uniek mosselgerecht…

Leestijd: 2 minuten

Korte mossel-informatie

De mossel is een belangrijk product uit de Nederlandse schelpdierteelt. In Europa worden er jaarlijks circa 500 miljoen kilo mosselen geproduceerd, waarvan ongeveer 50 miljoen kilo in Nederland. De meeste Nederlandse mosselen zijn bestemd voor de versmarkt. Het grootste deel wordt geëxporteerd naar België en Frankrijk. De consumptie in eigen land is ca. 10 miljoen kg per jaar.

Help mee aan gezonde oceanen

Mosselen zijn duurzaam omdat ze niet overbevist zijn, de laagste CO2 footprint hebben en er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën, mest, antibiotica of andere toevoegingen. Mosselen filteren hun eigen voedsel uit het water. Ook is er goede controle en er is minimale impact op het overige zeeleven. Bovendien staan mosselen op een heel laag trofisch niveau in de voedselketen. Een goede keuze voor de bewuste consument. Daarom de oproep aan restaurants om mee te doen aan de mosselweek en te laten zien dat jij duurzame vis belangrijk vindt. Je ontvangt een gratis Mosselweek-VISwijzer die je bij de menukaarten kunt voegen!

Help ook mee omdat:

De Nationale Mosselweek gaat ervoor zorgen dat ook jongeren enthousiast worden van mosselen, zodat de mosselsector blijvend kan investeren in duurzame vangsttechnieken. De mosselliefhebber vergrijst. Het zijn vooral vijftigplussers die geen genoeg kunnen krijgen van de schelpdieren. Jongeren zijn nu nog minder aangehaakt. En daarom roepen zij samen de restaurants op om creatief te zijn en niet een traditionele mosselpan neer te zetten, maar een mossel-appetizer: een klein hapje dat goed past bij de doelgroep van 25 tot 35 jaar.

De Nationale Mosselweek is van 18 tot en met 24 oktober 2021. Vanaf deze week kunnen restaurants zich aanmelden om mee te doen met de mosselweek!

Wie doet mee?

De eerste restaurants hebben zich al aangemeld om mee te doen. Meedoen is aantrekkelijk: horecagelegenheden zijn volledig vrij om te kiezen wat voor mossel-appetizer ze serveren, het is kosteloos en daarnaast profiteren alle deelnemende restaurants van de landelijke promotiecampagne en gratis promotiemateriaal.

Aanmelden gaat via www.mosselweek.nl. Wees snel, want de eerste mosselweek is van 18 oktober tot 24 oktober 2021!

Website:  Het Nederlands Mossel Bureau    |   Good Fish

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.