De Social Distancing Sensor van Sentech | Helpt afstand houden op de werkvloer

18-5-2020

  • keycord van de Socia Distancing Sensor van Sentech
  • De Social Distancing Sensor van Sentech
  • visualisatie van de Social Distancing Sensor van Sentech

Anderhalve meter afstand houden is een flinke gedragsverandering, een nieuwe gewoonte waar we aan moeten wennen. De Social Distancing Sensor (SDS) helpt mensen bij de bewustwording om afstand te houden van elkaar, bijvoorbeeld op de werkvloer. Zo werken zij veiliger samen en beschermen zij elkaars gezondheid. De plaatsbepalingssensor meet afstanden met ultra wideband (UWB) technologie. De SDS, te dragen als armband of aan een keycord, waarschuwt je met een signaal zodra je te dicht bij een persoon met een tag komt. Technologiebedrijf Sentech brengt deze oplossing op de markt.

Afgelopen week schreven we over een soortgelijke tool, Rombit’s Romware Covid Radius, een product dat is getest in de havens van Antwerpen. Voor de horeca misschien een beetje dure oplossing maar voor grote venues kunnen dit soort sensors wel eens een oplossing zijn om straks meer dan honderd mensen toe te kunnen laten. Iedereen een sensor om en dan samen naar een voetbalwedstrijd, concert, pretparken, theaters etcetera. Geen volle bak maar wel op een verantwoorde manier een vollere bak dan verwacht.   

Sensorexperts demonstreren Social Distancing Sensor

Anderhalve meter afstand houden. Het is de realiteit en de nieuwe gewoonte. Frank Wijnveld, Crowd Management Expert bij Event Safety Institute, licht toe wat deze nieuwe samenleving voor groepen betekent: “Normaal zijn wij bezig met het crowd managagement van grote evenementen. We proberen dan zoveel mogelijk mensen op een klein gebied te krijgen. Op dit moment is de vraag net omgekeerd. Wij kunnen een heel eind vanuit het crowd management de stromen scheiden en de routes bepalen. Maar de anderhalve meter voor individuen garanderen blijft lastig.”

Tool helpt bij afstand houden

Hoe houd je de juiste afstand op de werkvloer, bij de koffieautomaat, op de trap en aan je bureau? In deze 1,5 meter-samenleving is het voor medewerkers een uitdaging om de juiste afstand te houden en veilig te werken. Volgens Wijnveld zijn wij gewend om 80 centimeter afstand te houden als we met iemand praten: “Nu moet die afstand twee keer zo groot worden. Dat is een gedragsverandering waarbij we vanuit de gedragspsychologie een klik moeten maken. We moeten eraan herinnerd worden, want het zit niet in onze cultuur. Met een tool zoals de SDS-tag kunnen we aan zo’n nieuwe gewoonte wennen.”

Bekijk hoe de sensor werkt in onderstaande video, de tekst gaat onder de video verder.

De Social Distancing Sensor geeft medewerkers een waarschuwingssignaal als zij binnen 1,5 meter van een collega met zo’n tag komen. Er is keuze uit verschillende soorten signalen: trilling, geluid en/of licht. De SDS maakt niet alleen kantooromgevingen veiliger. Ook productielocaties, magazijnen en bouwplaatsen hebben baat bij zo’n oplossing.

Daarbij is de privacy van medewerkers beschermd doordat de tag niet aan een persoon is gekoppeld. Als werkgever kan je na een uitbreiding de tags uitlezen. Hierbij is te zien dat tags clusteren op een bepaalde plaats, zoals bij een koffieautomaat. Zo kan je jouw mensen als groep ervan bewust maken dat ze op een bepaalde plaats meer afstand moeten houden.

Ook voor vrijetijdsector

De SDS-tag helpt ook bezoekers in de vrijetijdsindustrie bij het bewaren van de 1,5 meter afstand. Ondernemers in de horeca, theaters en pretparken zoeken naar de grens van – het met veilige afstand – toelaten van het maximaal aantal bezoekers. Want, door het toelaten van meer mensen, beperken zij de financiële schade.

Hoe werkt de Social Distancing Sensor?

SDS-tags worden geproduceerd in samenwerking met Focus Technologies. Het systeem is ontwikkeld op basis van ultra wideband technologie. Het draadloos signaal bestaat uit hoogfrequente korte pulsen. Deze signalen zijn ongevoelig voor andere draadloze signalen, wat zorgt voor betrouwbare metingen.

In vergelijking met soortgelijke oplossingen die werken met bluetooth, is UWB vele malen nauwkeuriger, sneller en betrouwbaarder. De Social Distancing Sensor meet tot op 10 centimeter nauwkeurig. Daarbij is er geen infrastructuur nodig en zijn enkel de SDS-tags voldoende voor plaatsbepaling.

Met een armband om de bovenarm of een keycord is de kleine tag makkelijk draagbaar. Het product is spatwaterdicht en te ontsmetten na gebruik. De oplaadbare batterij gaat ongeveer 8 tot 12 uur mee. Dit is afhankelijk van het aantal signaleringen.

Meer mogelijkheden door uitbreiding

Door uit te breiden met een antenne vergroot je inzichten en mogelijkheden van de SDS-tag. Deze antenne verbind je met een computernetwerk, wat de volgende voordelen biedt:

  • Bezoekers uit hetzelfde huishouden kunnen met elkaar optrekken door tags te koppelen als set. Deze gebruikers krijgen dan alleen een waarschuwingssignaal wanneer een niet gekoppelde tag binnen 1,5 meter komt.
  • Als een bezoeker samen met de SDS-tag jouw pand of terrein verlaat, waarschuwt de tag jou en de gebruiker.
  • Het systeem registreert waargenomen incidenten. Zo kan je uitlezen op welke plaatsen tags clusteren.

 

Website: Sentech

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.