Coffee free Coffee | Kop koffie zonder koffiebonen

16-12-2022

  • CEO David Klingen van Northern Wonder presenteert het eerste kopje Coffee Free Coffee in de Hortus Botanicus.CEO David Klingen van Northern Wonder presenteert het eerste kopje Coffee Free Coffee in de Hortus Botanicus.
  • Coffee Free Coffee by Northern WonderCoffee Free Coffee by Northern Wonder
  • Coffee Free Coffee by Northern WonderCoffee Free Coffee by Northern Wonder
  • Coffee Free Coffee by Northern WonderCoffee Free Coffee by Northern Wonder
  • Coffee Free Coffee by Northern WonderCoffee Free Coffee by Northern Wonder

De Nederlandse startup Northern Wonder heeft eind september Coffee Free Coffee gelanceerd. Dit nieuwe product heeft de smaak en geur van koffie, bevat cafeïne en wordt op dezelfde manier gezet, maar bevat alleen niet-tropische ingrediënten. Northern Wonder is er in geslaagd om middels een patenteerbare technologie koffie te maken zonder de boon.

We hebben in 2019 geschreven over de Amerikaanse startup Atomo, die een soortgelijk product, moleculaire koffie gemaakt zonder koffiebonen, op de markt bracht. Zij brachten in augustus van dit jaar een cold brew in een blikje op de markt. Deze wordt gemaakt van dadelpitten, druivenschil en cichoreiwortel en theïne. Heel andere ingredienten dan die van Coffee Free Coffee. Wij hadden als collega’s toen echt zoiets van dat willen we wel proeven en nu kunnen we dus de Coffee Free Coffee proeven. En als je een duurzame koffie wilt serveren in je koffiezaak – ook gauw proeven!

 

Leestijd: 2 minuten

Ontbossing voorkomen door een boonloze koffie te ontwikkelen

De startup ontwikkelde de boonloze koffie omdat gewone koffie een grote veroorzaker is van ontbossing: volgens het WWF staat de koffieteelt op de zesde plaats. In plaats van koffiebonen bevat Coffee Free Coffee daarom onder meer lupineboon, kikkererwt en zwarte bes. Er zijn vier varianten te koop via de webshop: filtermaling en composteerbare Nespresso compatible cups, allebei verkrijgbaar met en zonder cafeïne.

Coffee Free Coffee | De vraag naar koffie groeit, regenwouden betalen de prijs

Naarmate de wereldwijde vraag naar koffie toeneemt, nemen koffieplantages in een steeds hoger tempo de plaats van regenwouden in. Door de aanleg van nieuwe -en het verplaatsen van bestaande plantages naar koelere, hoger gelegen gebieden (vanwege opwarming van de aarde) verdwijnt er steeds meer regenwoud. Bij ontbossing denkt men vaak aan palmolie of soja maar niet aan het dagelijkse kopje koffie. Toch is de Nederlandse consument, met 18 m2 bos per jaar per inwoner (WWF), Europees koploper in ontbossing.

Behalve dat de door Northern Wonder gebruikte ingrediënten geen bijdrage leveren aan ontbossing is bovendien ook de zogenaamde footprint van de boonloze koffie minder milieubelastend dan die van gewone koffie. Het product scoort een stuk milieuvriendelijker op aspecten als water- en landgebruik en reist beduidend minder kilometers.

Eén miljoen euro aan investeringen om deze Coffee Free Coffee te ontwikkelen

Twee jaar was er nodig om Coffee Free Coffee te ontwikkelen. De startup haalde eerder al een miljoen euro op van onder meer Oost NL en is voor verdere groei op zoek naar meer kapitaal in 2023. Northern Wonder blijft het product ook na deze eerste release continu door ontwikkelen. Niet alleen op het gebied van smaak, maar ook in andere vormen. Zo werkt het team onder meer aan een espressomaling, ijskoffie in blik en aan een variant met hele bonen, voor in bonenmachines.

Koffieritueel blijft hetzelfde

David Klingen, CEO Northern Wonder: “Er bestaan al een heleboel impactvolle initiatieven in de koffiewereld om ontbossing tegen te gaan, maar wij zetten de koffiewereld hiermee echt op zijn kop. We dachten: als voedseltechnologen vleesvervangers kunnen maken, dan moet het ook mogelijk te zijn om koffie te zetten zonder koffiebonen. Belangrijk uitgangspunt was dat iedereen zijn eigen geliefde koffieritueel kan voortzetten, maar nu zonder de bittere nasmaak van ontbossing. Wij gaan er voor zorgen dat Coffee Free Coffee over een paar jaar net zo ingeburgerd is als vleesvervangers.”

Je kunt de Coffee Free Coffee producten bestellen via hun website.

Website: Coffee Free Coffee by Northern Wonder

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.