Brouwerij Gudzekop | Friese bieren

24-6-2024

  • Brouwerij GudzekopBrouwerij Gudzekop
  • Brouwerij GudzekopBrouwerij Gudzekop
  • Brouwerij Gudzekop bierviltjeBrouwerij Gudzekop bierviltje

De eigenaren Diermar Laske en zijn vrouw Trea van Brouwerij Gudzekop maken sinds 2018 craft bieren. Ze hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan en onderscheiden zich met authentieke smaken. Ze verwerken lokale producten in hun bieren, zoals Fries suikerbrood, Fries roggebrood, Fries kruidkoek en zo ontstaat onder andere een ‘Opsteker’ – Blond, een ‘Overzees’ – American Pale Ale, een ‘Opgedirkt’ – Frambozen Weizen, een ‘Voor de Wind’ – session witbier, een ‘Voortvarend’- Milkstout, een ‘Rode Boei’- Red Ale, ‘Op de Helling’ – dubbel bock en nog meer bieren met mooie namen!

Leestijd: 2 minuten

Brouwerij Gudzekop

Gudzekop is de naam van een vaarwater tussen Goingarijp en Sneek. Het rode baken is van verre al te zien en leidt schepen in de juiste richting. Op alle kroonkurken staat dit baken. De waterlijn is terug te vinden in hun logo. De recepten worden in Goingarijp op kleine schaal ontwikkeld en daarna opgeschaald naar een tien hectoliter installatie.

Vol passie bedenken zij steeds weer nieuwe recepten en zijn ze trots als anderen hun bieren waarderen. Ze zoeken ook de samenwerking met andere lokale ondernemers: de slager voor de mooie droge worsten met bier, de kaasmakerij voor heerlijke kazen met bier, de chocolatier met bonbons van hun bier en uiteraard de bakkers die het suikerbrood, roggebrood, oranjekoek, etc. leveren. Zo hebben ze o.a. een tripel met Fries suikerbrood, een IPA met Fries roggebrood, een quadrupel met Friese kruidkoek. Deze producten geven de bieren een extra gelaagdheid.

Het verhaal achter Brouwerij Gudzekop

Rond al hun bieren heeft brouwerij Gudzekop een totaal concept met een verhaal ontwikkeld. De etiketten zijn stuk voor stuk prachtige kunstwerkjes, allemaal met een nautische afbeelding. Ze hebben bierviltjes in de vorm van het zwaard van hun skûtsje.

De horeca omarmt hun bierviltje omdat je het flesje en het glas op een viltje kunt zetten (scheelt een handeling). Hun skûtsje uit 1916 is in gebruik als varend proeflokaal. Al zeilend over de mooie Friese meren vertelt eigenaar, schipper en brouwer Diermar Laske met passie over zijn bieren.

 

Ze wonnen ook diverse prijzen met hun bieren zoals onder andere Triple Gold voor de Rode Boei – Red Ale en Double Gold voor de Opgedirkt – Frambozen Weizen op de World Trophy 2023.

We schreven recent vaker over Friese biertjes en Frysk Oranje bier.

Website: Gudzekop

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.