ZuiderzeeFood in Milaan | Buon Appetito

16-4-2018

  • Credits Foodcurators. De vier nieuwe smaken kervelpesto, ansjoviszout, specerijenstroop en haringpoeder. Met ieder hun eigen speciaal ontworpen keramische potje.
  • Credits Foodcurators. Links de authentieke watergruwel, rechts de hedendaagse variant, een smoothie, te proeven bij de presentatie van het Zuiderzeemuseum in Milaan

Het Zuiderzeemuseum presenteert ZuiderzeeFood in Milaan tijdens de Salone del Mobile 2018 van 17 tot en met 22 april. In opdracht van het museum heeft designstudio Foodcurators de vroegere eetcultuur van de Zuiderzeeregio verkend en nieuwe interpretaties van deze vergeten smaken en recepten ontworpen. Deze zijn te zien en te proeven in het museum in Enkhuizen. Het concept ZuiderzeeFood vernieuwt en verbindt in museale context. In Milaan presenteren de Foodcurators richting de creatieve sector daar hoogstpersoonlijk een voorproefje van.

ZuiderzeeFood | Oude recepten en vergeten smaken, eigentijds geïnterpreteerd

Populaire gerechten rond de Zuiderzee waren kruudmoes, kapkool en watergruwel. Het werd overal net iets anders bereid, maar een paar ingrediënten kwamen altijd terug: kervel, spekvet, stroop, ansjovis en gerookte haring (kipper). Deze vormen de basis van de Zuiderzeesmaken, ontwikkeld door de Foodcurators, die in Milaan te zien en te proeven zijn. De bezoeker krijgt een ge-pofte aardappel en kan hier zelf een Zuiderzee topping aan toevoegen. Maak met kervelpesto, ansjoviszout, specerijenstroop of haringpoeder een eigen Zuiderzeedelicatesse. Vier nieuwe smaken die dit jaar ook in het buitenmuseum in Enkhuizen te proeven zijn.

De Foodcurators ontwikkelden op basis van het onderzoek naar de ‘vaste’ ingrediënten vier nieuwe smaken, met elk een eigen smaakgeschiedenis, voor het museumrestaurant. En elke smaakmaker heeft zijn eigen keramische potje, geïnspireerd op de keuken en voedselproducerende gereedschappen uit het verleden. Zo is de ansjoviszoutstrooier, ontworpen door de Foodcurators, in de museumwinkel voor 34 euro te verkrijgen. Het werk van de Foodcurators omhelst tevens een nieuwe interpretatie van de hoeksteen van de Nederlandse keuken; de aardappel. Ook dit onderdeel van de ‘Hollandse pot’ is onlosmakelijk verbonden met het Zuiderzeegebied. De voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 heeft immers geleid tot grote inpolderingen die ook nu nog worden gebruikt voor de aardappelteelt.

ZuiderzeeFood is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen tot en met 28 oktober te proeven.

ZuiderzeeFood is te proeven in Milaan

Het Zuiderzeemuseum staat tijdens Salone del Mobile met ZuiderzeeFood bij Ventura Future FuturDome, Via Paisiello 6, Milano. Dinsdag-vrijdag 17-20 april, 10.00-20.00 uur, donderdag 19 april 10.00-22.00 uur.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich via ambacht, design en actualiteit op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. Het museum, met een binnen- en een buitengedeelte, zoekt daarbij samenwerking met maatschappelijke partners en andere partijen om zo het heden en verleden op een indringende manier te verbinden en te verbeelden. Daarbij is het Zuiderzeemuseum een podium waar vernieuwende projecten op het gebied van design plaatsvinden. Onderdeel van het programma vormt een ‘voorproefje’ in Milaan tijdens Salone del Mobile, in samenwerking met de Foodcurators. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 en 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

Over de Foodcurators

Deze Rotterdamse design studio, in 2012 opgericht door Digna Kosse en Lucas Mullié, professionals op het gebied van ontwerpen én koken, is actief op het snijvlak van voedsel en design. Gedreven door een fascinatie voor zowel industriële als ambachtelijke voedselproductie speelt ook de relatie tussen tijd en voedsel een belangrijke rol in hun werk.

Website: ZuiderzeemuseumFoodcurators

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.