Zero-waste restaurant SILO | Tweede locatie geopend in Londen

14-11-2019

  • Front of the zero-waste restaurant SILO in The White Building in London
  • Zero waste restaurant SILO in The White Building in London
  • The team behind the zero-waste restaurant SILO in London

Gisteren, woensdag 13 november is SILO, ’s werelds eerste zero-waste restaurant, van de bekroonde chef-kok Douglas McMaster, ingetrokken in het pand ‘The White Building’ van CRATE Brewery in de Londense wijk Hackney Wick. Chef Douglas is een zero-waste pionier, de innovatieve aanpak van Douglas komen terug in alle aspecten van het restaurant tot in de keten van zijn toeleveranciers: van directe handel met boeren tot en met compostering van restjes tot compost, het doel is om het voedselproductieproces circulair te sluiten.

In 2014 schreven we over restaurant SILO in Brighton, toen had Douglas McMaster zijn eerste zero-waste restaurant net geopend. SILO in Brighton was gefinancierd met crowdfunding, leuk om te zien dat hij nu dus zijn tweede vestiging opent!

Zero-waste restaurant SILO | Op het menu in Londen staat….

SILO opent zijn deuren om 18.00 uur voor het diner, met een continu wisselend menu van tien tot vijftien gerechten, zoals gegrilde inktvis, witte kimchi en Douglas spar; aardpeer gegrild op vuur en geserveerd met Cashel Blue (Engelse blauwe kaas) en rode kool; en paarse aardappelen, geroosterde zeekool en gekarameliseerde wei. Zijn desserts zijn bijvoorbeeld, ijs van lijnzaad met vijgenbladolie; duindoorn, verse kaas, naalden van de grote spar en gefermenteerde karamel. In het weekend is SILO geopend voor de brunch vanaf 10.00 uur, met op het menu gerechten zoals de SILO pap, gemaakt met verse haver en zelfgemaakte crème fraîche, gegarneerd met seizoensfruit; eieren uit de oven, kimchi, bloedworst en vers gebakken zuurdesem. Hierbij kun je kiezen uit een selectie van verse sappen gemaakt van misvormd fruit en groenten.

De drankjes | Wijnkaart, cocktailkaart & JARR Kombucha

De wijnkaart is samengesteld door Ania Smelskaya, voorheen van Sager + Wilde, SILO Brighton en Plateau Brighton. Deze wijnkaart is samengesteld met als basis de filosofie van SILO, waarbij Ania gebruik maakt van kleine, ambachtelijke producenten zoals Sussex-wijnproducent Ben Walgate van Tillingham Wines, en Eduard en Stephanie Eselböck-Tscheppe van Gut Oggau, waar ze biodynamische wijnen zonder sulfiet produceren. Voor iets sterkers is er een cocktaillijst, gemaakt in samenwerking met de bekroonde barman, de heer Lyan en Empirical Spirits, de in Kopenhagen gevestigde ‘grain-to-bottle’ distilleerderij. Ook kun je er genieten van een exclusief door JARR Kombucha voor SILO gebrouwen kombucha van vijgenblad, een drankje met fruitige ondertonen van witte druiven en groene appels. Verder kun je natuurlijk kiezen voor het ambachtelijke bier van SILO’s partner, de bekroonde CRATE Brewery.

The White Building | Het interieur van zero-waste restaurant SILO

Het interieur van SILO, dat zich op de bovenste verdieping van The White Building bevindt, werd ontworpen door Nina Woodcroft, een gerenommeerde interieurontwerpster die bekend staat om haar focus op duurzaamheid en  Seetal Solanki die bekend staat om haar kennis van het herbruiken van verschillende materialen. Terwijl gasten de gietijzeren trap aan de gracht beklimmen, kunnen ze genieten van het uitzicht over de rivier de Lea, voordat ze het restaurant binnenkomen met de originele grote, stalen kozijnen en rood geverfde stalen spanten. De open ruimte zal een ‘innovatieve evolutie van Silo Brighton’ zijn, zegt Douglas, met een paar baanbrekende, hoogwaardige materialen, zoals kurk, mycelium en upcycled plastic en leer, dat de basis van het ontwerp vormt. Er komt een open keuken met een brandend vuur in het midden, meubels gemaakt van postindustriële materialen, en een grote handgemaakte balie gemaakt van gerecyclede plastic verpakkingen door Smile Plastics, een ontwerp- en productiehuis voor afvalstoffen. Van achter deze balie kunnen de gasten kijken naar de actie binnen de keuken!

Onder één dak zullen CRATE Brewery en SILO samenwerken om Douglas’s visie op een duurzaam ecosysteem naar alle delen van The White Building te brengen. Inclusief naar de workshops die Douglas gaat geven in de nieuwe evenementenruimte naast het restaurant. Andere belangrijke wijzigingen aan The White Building, geleid door CRATE Brewery, omvatten een installatie van een nieuwe ultramoderne proefbrouwerij, die meer aandacht schenkt aan kleine hoeveelheden unieke bieren die beschikbaar zullen zijn in de tapkamer. Buiten zal een zitgedeelte in amfitheaterstijl worden gemaakt, met uitzicht op het kanaal dat een centraal punt van deze plek in Oost-Londen is. Tom Seaton, mede-oprichter van CRATE Brewery: “We zijn verheugd om aan dit nieuwe hoofdstuk in het verhaal van CRATE met Doug en SILO te beginnen en ervoor te zorgen dat duurzaamheid en creativiteit floreert in alle geledingen van het bedrijf.” Douglas McMaster voegt daaraan toe: “Ik ben heel blij om lid te worden van het team en SILO te openen in Londen, natuurlijk heeft het dezelfde filosofie met de focus op duurzaamheid, maar we leggen de lat constant hoger als het gaat om up-cycling en zero waste, dus we gaan zorgen voor meer spannende ontwikkelingen.”

Website: SILO London

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.